Voda v prírodných nádržiach vyhovuje a láka, služby už pomenej

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda / Piešťany
  • 11. augusta 2018, 12:00

S tropickými teplotami, ktoré už týždne postihujú naše mesto, sa aj najväčší odporcovia kúpania obzerajú po príjemnom osviežení. Keďže kúpalisko je v Piešťanoch len jedno, nie je veľmi z čoho vyberať. A tak sa väčšina rozhorúčených vydáva za osviežením a oddychom na prírodné kúpaliská. Tých máme, našťastie, v okolí neúrekom, nie každému ale vyhovuje prírodná voda, kamene namiesto piesku či dlažby a potreba vykonaná v kríčkoch.

Obľúbené kúpanie na Prúdoch je populárne už celé generácie, to sa nezmení, ani keby mesto malo svoj aquapark. Na svoje si prídu aj štvornohí chlpáči, ktorí sa neboja vody. (Autor: dan)

Posvietili sme si na štyri najvyužívanejšie kúpacie miesta v prírode, kam sa pravidelne vydáva množstvo ľudí. Všetky spomenuté miesta majú vodu vhodnú na kúpanie, ale…

Prúdy

Prúdy alebo horný tok Váhu je u Piešťancov známym a obľúbeným miestom už po celé generácie. Tomuto úseku rieky sa hovorí aj piešťanské more a už roky rokúce sa cez víkendové horúce dni množstvo obyvateľov vydáva sem. Kamenná pláž a chladná prúdiaca voda je pre mnohým synonymom výborného kúpania.

Na Prúdy sa vybrala aj Katka s rodinou, ktorá si toto kúpanie veľmi pochvaľuje: „Chodíme sem veľmi radi, voda je vždy dobrá, lebo prúdi a určite je to lepšie ako stojaté vody. Deti sa tu do sýtosti vyšantia a môžeme prísť aj so psíkmi. Ďalším plusom je pre nás aj cena, celodenné kúpanie rodiny v bazéne by nás vyšlo poriadne draho.“

Čistota: Na Prúdoch sa darí návštevníkom udržovať aký-taký poriadok, nájdu sa však aj neporiadni rybári alebo výletníci, čo si po stanovačke neodnesú smeti. Nikdy nesklamú však všadeprítomné „špaky“, ktoré fajčiari odhadzujú len tak medzi kamene. Burina a zarastené brehy sú v prírode však normálnou realitou.

Zázemie: Na Prúdoch nie je k dispozícii žiaden bufet a ani fontánka s pitnou vodou, všetko je potrebné si priniesť.

Sociálne zariadenie: V prírode vybudované WC nenájdete, všetci si nájdu na túto potrebu kríčky.

V najhoršom stave sú Dlhé kusy pri Hornej Strede, ktoré sa postupne mení na smetisko.

Dlhé kusy

Obľúbené bagrovisko ponúka osvieženie a zábavu v letných mesiacoch, na zatrávnených brehoch kombinovaných s pieskom a štrkom sa dá príjemne poležať. Horšie je však na tom voda, ktorá je podľa mnohých na kúpanie nevhodná a smradľavá. K priezračnosti vody nepridal ani masový úhyn rýb v jarných mesiacoch.

Rozčarovaná zo situácie zostala aj Kristína, ktorú sme tam pristihli aj s priateľom: „Išli sme sem náhodne a je to tu hrozné, toľko odpadov v prírode som ešte asi nevidela, je to strašné. Hanbím sa za tých, čo to tu nechali. Nedávno sme sa vrátili z dovolenky v Banskej Štiavnici, kde pri tajchoch nebol na zemi ani jeden jediný papierik! Voda tu ešte k tomu aj trochu páchne.“

Na jednej strane jazera, kde je prevádzkovaný bufet aj piesková pláž, je udržiavaný poriadok a aj čistenie od buriny. Na ležadlách a pieskovej pláži sa návštevníci cítia za poplatok 1 euro ako pri mori. Opačný breh je však na tom oveľa tragickejšie. Množstvo odpadkov sa musí na brehu hromadiť celé týždne.

Zázemie: Na platenej pieskovej pláži je bufet s jedlom, pitím a aj hudbou, na opačných brehoch si musia kúpajúci vystačiť s vlastnými zásobami.

Sociálne zariadenie: Vybudované záchody nájdete na spoplatnenej pláži, mimo nej musí ostatným postačiť hustý porast.

Siesta pláž ponúka peknú upravenú pláž, komfortné ležadlá a aj množstvo tieňa. Najmenej vyberavejšie na sĺňavskú vodu sú deti, ktoré sa pri brehoch veselo jašia.

Siesta pláž

Na osvieženie pri športovaní na vale láka aj Siesta pláž. Udržiavaná pláž s malými kamienkami, ležadlami a prísne stráženým poriadkom hovorí sama za seba. Miesto je obľúbené nielen plavcami, ale aj rodinami s deťmi. Rybí zápach nad hladinou neprekážal ani bývalému primátorovi Piešťan Removi Cicuttovi, ktorý sa poriadne osviežil vo vlnách Sĺňavy. „Páči sa mi tam, voda je teplá a kofola studená. Vyrastal som tam a kúpal som sa vždy,“ hovorí vysmiaty komunálny politik.

Čistota: Úzkostlivo udržiavanému poriadku na Siesta pláži sa nedá nič vytknúť.

Zázemie: Bufet s lavicami hneď pri vode je verným spoločníkom počas horúcich dní na zahnanie smädu.

Sociálne zariadenie: Súčasťou bufetu sú aj vybudované záchody, návštevníci tak nemusia potrebu vykonávať v prírode.

Na Lodenici sa veľmi neokúpete, tí odvážnejší tvrdia, že sa to ani nedá, lebo vo vode je množstvo vodných rastlín. Pláž je využívaná na slnenie a letné športy.

Lodenica

Veľká pláž na nábreží Váhu pri reštaurácii Lodenica je tiež vyhľadávaným miestom na oddych v horúcich dňoch. Kúpanie v Sĺňave však väčšinou nikoho neláka, breh je využívaný skôr na relax, opaľovanie alebo hranie loptových hier. Sĺňavská voda však nevadí malým loptošom, ktorí by sa máčali pokojne aj celý deň.

Čistota: Na zatrávnenom brehu býva poriadok, horšie je to so smeťami na brehu, čo priplávajú po vode.

Zázemie: Rovno cez chodník je smädným k dispozícii bufet s čapovanými nápojmi a aj jedlami.

Sociálne zariadenie: Súčasťou bufetu sú aj sociálne zariadenia, z pláže však treba prejsť cez val.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava