Piešťanská pôrodnica najlepšia v kraji

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. augusta 2018, 09:00

Pravidelné hodnotenie slovenských pôrodníc tento rok skončilo pre Nemocnicu Alexandra Wintera v Piešťanoch s priaznivým výsledkom. Polepšila si nielen v ohľade na percentuálne ohodnotenie, ale dokonca piešťanskú pôrodnicu mamičky zvolili za najlepšiu v celom Trnavskom kraji.

Oproti minulému roku si pôrodnica pohoršila. (Autor: am)

Na portáli www.sprievodca-porodnicami.sk hodnotilo slovenské pôrodnice od vlaňajšieho augusta do konca mája tohto roku dovedna 2 944 rodičiek. Matky odpovedali celkovo na 14 otázok. Tie sa týkali dodržiavania intimity počas pôrodu, správania či odbornosti personálu, vybavenosti pôrodného traktu, ale aj starostlivosti o bábätko, podpory dojčenia či prítomnosti sprevádzajúcej osoby pri pôrode a ďalších skutočností.

Všeobecne získali slovenské pôrodnice najväčší počet bodov za odbornosť zdravotníckeho personálu (spokojnosť 90,6 %), umožnenie prítomnosti sprevádzajúcej osoby (88,8 %) a vybavenie pôrodného traktu (88,7 %). Naopak najmenej bodov získali za podporu skorého kontaktu medzi matkou a dieťaťom (70,7 % žien malo umožnené prvé priloženie na pôrodnej sále a len 53,7 % žien bolo so svojim dieťaťom aj dve hodiny po pôrode), kvalitu predpôrodnej prípravy (75,9 %) a podporu dojčenia (77,1 %).

Mamičkami najlepšie hodnotenou pôrodnicou na Slovensku je Univerzitná nemocnica Martin, ktorá získala až 91,3%. Za ňou sa s 91% drží NsP Spišská Nová Ves a trojicu „naj“ uzatvára Sanatórium Koch s 89,1%.

Vlani sa v Piešťanoch narodilo 673 detí.

Nemocnica A. Wintera získala v hodnotení 84,1%, čo znamená, že je najlepšie hodnotenou pôrodnicou v Trnavskom kraji. Rodičky najlepšie hodnotili odbornosť personálu a jeho podporu na oddelení šestonedelia, pričom takmer všetky by pôrodnicu odporučili aj kamarátke. Najhoršie skončil tzv. bonding, teda umožnenie kontaktu matky s novorodencom tesne po pôrode, a tiež maminy neboli celkom spokojné s podporou dojčenia.

V roku 2017 bolo v 53 slovenských pôrodniciach 57 473 pôrodov. To je oproti roku 2016 nárast o 446 pôrodov. Vlani prebehli tri pôrody z desiatich formou cisárskeho rezu. Oproti prechádzajúcemu roku ide o nárast, hoci minimálny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za ideálny podiel cisárskych rezov v rozpätí 10 – 15 %.

V piešťanskej pôrodnici sa minulý rok uskutočnilo 673 pôrodov, z toho 238 bolo sekciou – cisárskym rezom a 294 s epiziotómiou – nástrihom.

(am)

 

 

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava