Na lepšie parkovanie si musíme počkať

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. augusta 2018, 10:00

Aj to je odkaz od mesta obyvateľom Piešťan, ktorí sú z parkovania v centre či pri svojich obydliach v jeho blízkosti už „chorí“. Rovnako, ak nie horšie, sú na tom aj obyvatelia Vážskej ulice, ktorí sa už roky sťažujú na parkovacie pomery pred ich domami. Zatiaľ však neúspešne.

Nielen parkovaniu na Vážskej by pomohlo, keby cezpoľní neboli lakomí a kúpili si parkovacie karty. Potom by za smiešnu sumu mohli stáť na vyčlenených miestach a zároveň aj bližšie k svojmu pracovisku. (Autor: dan)

Problémom na Vážskej nie je podľa domácich len primálo parkovacích miest, ale aj parkovanie áut, ktoré tam nemajú podľa nich čo robiť. „Je bežnou praxou, že tu zaparkuje auto s inou poznávacou značkou než piešťanskou. Dvojica otvorí kufor, prezuje si korčule a ide sa korčuľovať na val,“ hovorí rozhorčený obyvateľ. Takýchto prípadov je však denne niekoľko a domácim obsadzujú aj tých pár miest, ktoré by potrebovali pre seba.

Horšie to však podľa nich býva cez víkendy. Mnoho cezpoľných totiž koniec Vážskej pri Kruhovke využíva ako neplatené parkovisko. „Sú lakomí platiť a majú to kúsok do mesta, tak prečo by nám nemohli zaberať miesta. Ich to vôbec netrápi,“ hnevá sa ďalší majiteľ bytu na Vážskej. Pri nejakom mestskom podujatí to však býva už úplne neúnosné a obyvatelia zo zúfalstva volajú aj políciu. Tá im nijak nepomôže, parkovať tam totiž môže každý.

Značka nič nevyrieši

Nasrdení domáci už dlhšiu dobu volajú po náprave, riešenie však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Poukazujú napríklad na osadenie dopravnej značky, ktorá na Vajanského ulici znemožňuje zastavenie. Tú však podľa vyhlášky nie je možné osadiť na Vážsku, keďže tam už sú, na rozdiel od Vajanského ulice, vybudované parkovacie miesta.

O probléme dlhodobo vie aj Beáta Palkechová z úseku dopravy MsÚ v Piešťanoch Parkovanie na Vážskej ulici pravidelne monitoruje a vie, že počas dňa nie vždy sú parkovacie miesta plne obsadené. „Viem o tom probléme, ale osadenie dopravného značenia danú problematiku nerieši, nakoľko parkovacie miesta kapacitne nepostačujú pre parkovanie obyvateľov“, hovorí referentka. „Našou snahou je v problematike parkovania obyvateľom pomôcť. Situácia s parkovaním sa monitoruje, či v popoludňajších, alebo vo večerných hodinách, keď je problém s parkovaním najväčší,“ spresňuje B. Palkechová.

Nie veľmi šťastným riešením by bolo aj osadenie dopravnej značky Zákaz vjazdu s dodatkovou tabuľkou Okrem dopravnej obsluhy, ktorou disponuje napríklad vjazd na staré trhovisko. Ako je známe, túto dopravnú značku nikto nedodržuje, honba za parkovaním zadarmo pri prechádzke v meste je asi pre vodičov silnejšia. Osadenie tejto značky by však skomplikovalo aj parkovanie pre domácich.

Ak parkovať, tak za peniaze

Ďalším riešením pre nespokojných obyvateľov by bol prenájom parkovacieho miesta od mesta, čo však ročne vyjde aj na 800 eur, o čom domáci na Vážskej nechcú ani počuť. Prenájom napríklad garážového státia v centre však vyjde na omnoho viac. Problémom dnešných majiteľov áut je však aj spôsob myslenia. Všetci chcú parkovať zadarmo a najlepšie rovno pred svojím vchodom. Vďaka objemu áut v meste sme sa však prepracovali do doby, keď sa éra parkovania zadarmo končí. Kto chce parkovať, musí si zaplatiť. Rovnako ako majitelia rodinných domov, ktorí si autá parkujú vo svojich dvoroch, a aj majitelia garáží, ktorí za ne zaplatili nemalé peniaze. Rodina s tromi autami v domácnosti nemôže čakať, že bude pred domom parkovať celý svoj vozový park zadarmo.

Pre cezpoľných je riešením aj zakúpenie parkovacej karty, ktorú mesto ponúka fyzickým osobám a aj podnikateľom s prácou v Piešťanoch. Ročná karta vyjde pre jedno auto smiešnych 35 eur, čo je veľmi nízka suma. Celodenné parkovanie pre cezpoľného tak vyjde na zanedbateľných deväť centov. Pracujúci tak môžu parkovať v centre na miestach na to určených, nie znepríjemňovať domácim život.

Treba zmenu systému

Nielen obyvateľom Vážskej však svitá na lepšie časy. Mesto totiž vyčlenilo finančné prostriedky na nový projekt statickej dopravy, ktorý bude zahŕňať aj rezidenčné parkovanie či posunutie zóny plateného parkovania. Po rezidenčnom parkovaní v meste a okrajových častiach centra už obyvatelia volajú roky, takýto spôsob prerozdeľovania miest by vyriešil množstvo problémov.

Takisto aj momentálna zóna plateného parkovania už dlho volá po rozšírení, platené parkovanie by výrazne zlepšilo situáciu nielen na Vážskej a Vajanského ulici, ale aj na konci Ružovej, kde sa obyvatelia bijú o štyri parkovacie miesta na tri bytovky a stretajú sa rovnako aj s ich okupovaním cezpoľnými.

Riešenia sa však začnú vykonávať najskôr o rok, vypracovanie projektu je totiž veľmi náročná záležitosť, ktorú bude zabezpečovať Mestský úrad Piešťany – úsek dopravy. Vodiči tak musia ešte nejakú dobu vydržať, kým sa zavedú komplexné riešenia parkovania v meste pre domácich aj pre návštevníkov.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav