Tamajka chce o majetku mesta rokovať neverejne a v rozpore so zákonom

Piešťanský primátor Miloš Tamajka zvoláva na pondelok 13. augusta mestské zastupiteľstvo. V bode 2. programu rokovania sa uvádza, že odznie informácia k súdnemu sporu Mesta Piešťany o náhradu škody voči Slovenskej republike a ďalším s ním súvisiacim súdnym konaniam. A ako poznámka pri tomto bode figuruje, že rokovanie má byť neverejné. Radnica sa pritom odvoláva na zákon o verejnom prístupe k informáciám.

zastupitelstvo PN ilustracka
Mestské zastupiteľstvo má rokovať o majetku mesta neverejne, čiže v rozpore so zákonom. (Autor: pror)

To znamená, že sa rokovania podľa tejto pozvánky nemôžu zúčastniť občania a ani informačné médiá. Zdá sa však, že sa Tamajka v utajovaní veci verejných opäť raz sekol. Neverejné zastupiteľstvo v zmysle zákona o obecnom zriadení môžu odsúhlasiť len mestskí poslanci a aj to len v prípade zákonom presne stanovených tém a aj jasne definovaných paragrafov.

A tak vo vysvetlivkách tvorcov zákona o obecnom zriadení nájdete, že mestské (obecné) zastupiteľstvo zo svojich bodov rokovania môže vylúčiť verejnosť v prípade, ak sa týkajú napríklad zmluvy obsahujúcej obchodné tajomstvo. Prípadne zákona o bankách, ak ide o bankové tajomstvo, ale aj v zmysle daňového zákona, ak ide o daňové tajomstvo, či zákona o ochrane osobných údajov, ak sú súčasťou rokovania.

Zákon o verejnom prístupe k informáciám, na ktorý sa radnica v pozvánke na zastupiteľstvo odvoláva, naopak, hovorí, že čo nie je súčasťou hore uvedených obmedzení, je vecou verejnou.

Ale povedzme si vlastne, o čo podľa našich informácií v bode rokovania, ktoré chce Tamajka pred verejnosťou utajiť, presne ide. Históriu má táto kauza poriadne „bradatú“. V roku 1992 vtedajší piešťanský primátor Ivan Mrázik predal mestskú firmu Kovomontáže, štátny podnik Piešťany, do privátnych rúk. Mestu malo byť za ňu vyplatených 74 miliónov korún. Peniaze však na účet mesta nikdy neprišli a tak po zmene na primátorskej stoličke boli na súd podané dve žaloby.

Jedna za nevyplatenie kúpnej ceny a druhá za neplatnosť kúpnej zmluvy. A tieto žaloby sa zatiaľ bez právoplatného rozsudku „motajú“ už roky po slovenských súdoch. Samozrejme, úrok z omeškania platby každým dňom narastá a len letmým výpočtom dlhovaná suma narástla už na dvojnásobok. A tak v prípade vyhratého sporu by do mestskej kasy pribudlo okolo 5 miliónov eur.

Dnes však už v súdnych sporoch firma Kovomontáž a jej vtedajší „kupec“ nefiguruje. Spor sa týka následníckej firmy, ktorá k tejto, voči mestom žalovanej firme prišla v počte prevodov a predajov vlastníckych práv zhruba už ako ôsma v poradí. Je ňou ENERGOCLIMA, spol. s. r. o., ktorú okrem iného s pôvodným závodom tiež spája rovnaká adresa jej sídla na Priemyselnej ulici 4 v Piešťanoch.

A tu je tiež podstata problému, pre ktorý nielen primátor ale ani mestskí poslanci rokovanie tohto bodu programu nemôžu zákonným spôsobom pred verejnosťou či novinármi utajiť. Zákon o obecnom zriadení totiž jasne definuje, že neverejné rokovanie v žiadnom prípade nesmi byť, ak je predmetom rokovania zastupiteľstva nakladanie s majetkom obce či mesta. To je aj tento prípad, keďže sa mesto v súdnych sporoch dožaduje mestského, čiže verejného majetku.

A potvrdil nám to i dlhoročný piešťanský primátor Remo Cicuto: „Toto zastupiteľstvo nie je procesne správne zvolané. Jednak v zmysle zákona o obecnom zriadení, ale aj v zmysle rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva.“

Mesto Piešťany má vďaka manažérskym kopancom primátora Tamajku na krku desiatky súdnych sporov. Otázne tak je, či snahou utajiť rokovanie o majetku mesta pred verejnosťou nepripadne v závere jeho primátorovania mestu na krk ďalšia právny problém. Ak sa totiž zastupiteľstvo uskutoční ako neverejné v rozpore so zákonom a rokovacím poriadkom MZ Piešťany, tak prípadné uznesenie poslancov bude v každom bode neprávoplatné a v prípade jeho obsahu k majetku mesta aj protizákonné.

V prípade, ak v novembrových voľbách primátorský post Tamajka neobháji, žiadna prípadná žaloba sa jeho ako fyzickej osoby týkať nebude týkať, ale vysporiadať sa s ňou bude musieť jeho nástupca ako štatutár kúpeľného mesta. Na prípadné finančné škody sa formou daní poskladajú všetci Piešťanci.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel