Metelka stále túži súťažiť s cyklistami bez znevýhodnenia

  • Šport / Ostatné športy
  • 8. augusta 2018, 13:00

Slovenský reprezentant Jozef Metelka má za sebou ďalšie vydarené vrcholné podujatia. Tridsaťjedenročný piešťanský rodák totiž získal zlato v časovke jednotlivcov kategórie C4 na majstrovstvách sveta v cestnej paracyklistike.

metelka
Slovenský reprezentant Jozef Metelka má za sebou ďalšie vydarené vrcholné podujatia. © FB J. Metelku

V marci pritom získal najcennejší kov v brazílskom Riu de Janeiro na svetovom šampionáte v dráhovej cyklistike v stíhacích pretekoch na 4 km, pričom to na MS bolo jeho piate zlato v tejto disciplíne bez prerušenia. „Som veľmi rád, že sa mi podarilo druhý rok po sebe získať dva tituly. Trať časovky bola vlnitá. Veľkú úlohu zohralo teplo, bolo to dosť cítiť. Najväčší boj bol práve so slnkom,“ zhodnotil Metelka po príchode na Slovensko.

Na chvíľu si teraz dá od súťaženia pauzu, na bicykel si sadne len počas tréningov. Pripravovať sa však bude aj trochu inak. „Chystám sa do Tatier a dúfam, že sa mi podarí vyniesť 60-kilogramový náklad na Chatu pod Rysmi. Potom by som chcel zdolať Mount Kenya v Keni a odtiaľ pôjdem na Kilimandžáro. Ide o trochu alternatívny tréning,“ prezradil.

Už dlhší čas sa Jozef Metelka usiluje o to, aby mohol štartovať na vrcholných podujatiach so športovcami bez zdravotného znevýhodnenia. „Tento rok som mal k tomu veľmi blízko, keďže ME sa konajú v škótskom Glasgowe, ale po divných kritériách zo strany Slovenského zväzu cyklistiky a ďalšieho tlaku som sa rozhodol, že tam nechcem štartovať. Dúfam, že v ďalších rokoch, keď podujatia nebudú nadväzovať na seba, tak sa predstavím na ME. Mám totiž najlepšie výkony. Teraz bolo kritérium, či sa zúčastním alebo nie na majstrovstvách Slovenska v Prešove. Tam je velodróm, ktorý sa nedá porovnávať s tými v zahraničí. Sú tam úplne iné podmienky. Verím, že v ďalších rokoch sa bude zohľadňovať výkonnosť a nie to, či sa zúčastní nejakej súťaže,“ poznamenal Metelka.

 

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava