Dolný Lopašov: Veľké sťahovanie bocianov

Krátky oddych v Dolnom Lopašove na strechách domov a potom odlet. Bociany biele čaká dlhá, niekoľko tisíc kilometrová cesta do Afriky. Letí tam celé spoločenstvo, ktoré sa v utorok 7. augusta usadilo na strechách obce nášho regiónu. Ľudia si bociany fotili, čudovali aj tešili sa z nich. Kolóna tu našla aj obživu hlodavcov na poli po žatve. Prenocovali tam a v noci si vraj „hrkútali“. Lopašovčania takúto návštevu minimálne za päťdesiat rokov dozadu nepamätajú. Boli z toho všetci nadšení!

Bociany sa pri veľkom sťahovaní obyčajne na pár chvíľ usadia na strechách domov. (Autor: fb Správa Tanap)

„Mám päťdesiat rokov a ešte som tu takýto obrovský kŕdeľ bocianov nezažila. Aj na našom dome ich sedelo päť,“ povedala nám Daniela Zemková zo sekretariátu starostu obce. „Myslela som si, že ráno odletia, ale ostali sa kŕmiť na poli,  bolo ich tam niekoľko desiatok, hádam aj 38, tak som rýchle volala nášmu starostovi, nech ich ide odfotiť, kým neodletia,“ dodala D. Zemková.

Zaujímavý je ale fakt, že obyčajne odlietajú koncom augusta, prípadne v septembri. Správa Tanapu zaznamenala ich veľké sťahovanie napríklad v roku 2013 až 21. augusta.  Teraz letia o dva týždne skôr. Cítia sa tu nekomfortne? Alebo je to tým, že aj na Slovensku sa prudko mení klíma?

Ľudia v Dolnom Lopašove sa tešili z príchodu bocianov, mnohí to komentovali – „budú bábätká“. Foto Fb. Lucia Beláková

Prečo sa vybrala celá kolóna putovať oblohou práve v tomto období?  Bociany majú v sebe zakomponovaný presný inštinkt, vedia, kde a kedy prežijú. Na rozlúčku so zemou, kde sa im vyliahli mláďatá si ešte zakrúžia, počkajú, či sa k nim ešte nejaké tie jedince nepridajú do kŕdľa. A potom odletia – najlepšie zrána.

Na poli po žatve je plno hrabošov… Foto fb Lucia Beláková,

Práve teplý vzduch, ktorý stúpa vyššie im umožňuje luxusnejšie podmienky na let, pretože práve toto prúdenie využívajú k odpočinku, nemusia sa tak namáhať. Aj to je dôvod, prečo si na presuny do tropickej Afriky vyberú trasy – presné a takmer nemenné nad pevninami. Tu im stúpajúci teplý vzduch uľahčuje namáhavú cestu. Na jar sa opäť vrátia, to už ich mláďatá budú dospelými jedincami, nájdu si svoju operenú polovičku a s ňou i ostatnými doletia nazad, aby sa tie, ktoré sem zvyknú chodiť vrátili do svojho hniezdiska a nové páry si postavili vlastné hniezda, kde nakladú vajíčka , naučia sa lietať, plachtiť až naberú istotu na odlet.

 

 

 

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek