Zasaď strom

  • Editoriál / Blogy
  • 7. augusta 2018, 09:00

a… vyrúb Aj keby sme za každý vyrúbaný strom vysadili hneď dva, zrejme by sme už nenapravili škody, ktoré sme na prírode zanechali za posledné polstoročie.

kopunek
Gabo Kopúnek © apt

To, nad čím sme v minulosti mávli rukou, sa po zmene politického režimu stáva podnetom či príčinou úsilia jednotlivcov alebo skupín, ktoré bojujú všetkými možnými prostriedkami za zachovanie ekologickej rovnováhy na Slovensku i vo svete.

Týchto ľudí buď podporujeme v ich úsilí, alebo ich ignorujeme a v najhoršom prípade im hádžeme polená pod nohy. No i napriek tomu nie sme voči metódam ich boja imúnni. Stačí nejaká vizuálna pomôcka, napríklad televízny spot s demonštrantmi priviazanými o kmene hnijúcich stromov a… hneď v nás kypí žlč. V pozitívnom i negatívnom slova zmysle.

Odhliadnuc od všetkého spomenutého každému normálnemu človeku záleží na životnom prostredí a chráni si ho. Piešťany sú bohaté na parky a stromy v nich, no ich obyvatelia sú rovnako hákliví, ak sa na tieto stromy siahne. Posledným dôkazom sú oblepené lipy na Štúrovej ulici, ktoré spília pre „krajšiu“ budúcnosť tejto frekventovanej jednosmerky v centre. Ľudia sa snažia listnáče zachrániť aj petíciou, no i v tomto prípade stoja voči silnému protivníkovi – mestskej samospráve.

Je veľa dôvodov, prečo stromy odstrániť, a rovnako veľa dôvodov, prečo ich ponechať. Skúmanie argumentov nechám na kompetentných, mňa skôr trápi, že ľudia sú nepoučiteľní a stromy tam chcú vysadiť znova. Pritom argumentujú, že sú tam vodovodné či plynové potrubia, korene že zasahujú do základov domov a v neposlednom rade pne neumožňujú chodcom plynule ísť po jednom z chodníkov.

Síce tam plánujú dať vhodnejšie dreviny, ale to by museli ostať rovnako „tintítkami“ ako v čase výsadby, aby následne nerobili galibu. Má to potom zmysel? Osobne si myslím, že je to všetko pre zalepenie očí nespokojných, a potom sa opäť dostanú k slovu motorové píly. Gabo Kopúnek

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel