Stromy, autá či bezpečnosť ľudí

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. augusta 2018, 14:00

Stromy na Štúrovej ulici v Piešťanoch to majú zrátané. Prekážajú a zároveň sú aj hrozbou pre bezpečnosť ľudí a ich majetku. Vie sa o tom dlhšie, no práve teraz sa rozhodlo, že ich mesto dá spíliť.

Viac ako 60-ročné lipy prekážajú blížiacej sa rekonštrukcii Štúrovej ulice v Piešťanoch. Obyvatelia sa ich snažia zachrániť aj pomocou letákov a petície. (Autor: gak)

V rámci stavebného konania pre plánovanú rekonštrukciu ulice sa schválil tiež výrub pätnástich stromov – viac ako 60-ročných líp. Zachránia sa len dve – mladšie, ktoré budú presadené. Voči tomu už namietala na ostatnom mestskom zastupiteľstve za občanov Piešťan Mária Mikolášiková, minulý týždeň niekto dotknuté stromy olepil výstižnými obrázkami. Ľudia chcú za stromy bojovať petíciou.

„Stromy narúšajú statiku rodinných domov a ich korene ničia inžinierske siete v zemi. Taktiež sa ukázalo, že nie sú v dobrom zdravotnom stave, takže sú hrozbou pre občanov,“ spomenul niekoľko dôvodov na ich spílenie viceprimátor Piešťan Martin Valo.

Niektoré stromy narástli do rozmerov, že zahltili celú šírku chodníka.

Aj on si najskôr myslel, že bude potrebné odstrániť maximálne päť stromov, realita je však iná. Lipy musia uvoľniť miesto pre parkovanie áut na ulici, hlavne pri budove základnej umeleckej školy. V týchto miestach je totiž dopravná situácia nebezpečná a neprehľadná, a to najmä vtedy, keď sa žiaci školy sťahujú na vystúpenie či naopak. Autobus vtedy zastaví premávku na dlhý čas.

Ako sa však ukázalo, tento problém nevyrieši ani rekonštrukcia Štúrovej ulice. Vlastne sa nič nezmení, ak nevezmeme do úvahy, že sa celá vozovka vymení aj s celým „kufrom“ a chodníky budú zo zámkovej dlažby. Na šírku ostane všetko ako doteraz. Čiže jeden úzky chodník vľavo, vedľa neho jazdný pruh pre cyklistov v protismere autám, odstavný pruh pre autá a širší chodník na pravej strane.

V mieste pred ZUŠ-kou to malo vyzerať inak, plánovalo sa tam šikmé státie, aby sa priestor rozšíril. Chodník by sa však musel posunúť viac do parčíka, ktorý bol predtým cintorínom. Mestskí poslanci boli proti, podľa nich by išlo o znesvätenie pietneho miesta. Nuž, iná doba, iný pohľad, keď vezmeme do úvahy, že pred rokmi zástupcovia občanov neváhali a časť „cintorína“ predali ako stavebný pozemok ikone piešťanského plávania.

Namiesto líp tam teraz bude pozdĺžne parkovanie pre pätnásť automobilov. Občania by však o zeleň na tejto ulici prísť nemali, pretože ju chce mesto nahradiť vhodnejšími druhmi stromov.

Rekonštrukcia Štúrovej ulice by sa mala uskutočniť ešte v tomto roku, hoci ani na mestskom úrade ešte netušia, v akom termíne. Raz sa spomína koniec septembra, inokedy dokonca až november. Reálnejšie to však vyzerá na október. Vtedy sa celá ulica uzavrie a rozkope.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav