Pekelný Slovakman 226 triatlonistov vyšťavil

  • Šport / Ostatné športy
  • 7. augusta 2018, 16:00

Prvá augustová sobota už tradične patrila v Piešťanoch jediným pretekom v dlhom triatlone na Slovensku s názvom Slovakman 226. Ako je už zvykom, počasie pripravilo „železným mužom“ ozaj pekelné podmienky, takže všetci štartujúci si počas 3,8 kilometra plávania, 180 kilometrov na bicykli a 42,2 kilometrového behu siahli doslova na dno svojich síl.

Piešťanskí fešáci obsadili druhé miesto v súťaži štafiet mix. (Autor: th)

Slovakman 226 zavítal do Piešťan už po ôsmy raz a za tie roky možno povedať, že je to jedno z najlepších športových podujatí, ktoré sa v Piešťanoch konajú. Či už samotnými doslova nadľudskými výkonmi športovcov, ale aj sprevádzajúcou atmosférou. Svedčí o tom aj fakt, že do Piešťan sa tento rok prihlásilo rekordných 205 jednotlivcov a 35 štafiet.

Všetko vypuklo v sobotu o 7:00, keď výstrel z dela poslal na trať jednotlivcov a o 7:10 štafetárov. Plavecká časť sa uskutočnila na Sĺňave, cyklistika prebiehala medzi Piešťanmi a Červeníkom a bežecká trať bola situovaná medzi Lodenicou a mestským parkom v Piešťanoch.

Podujatie sa konalo ako majstrovstvá Slovenska v dlhom triatlone, Ford Czechman Tour Český pohár v dlouhém triatlonu a Československý pohár.

Tomáš Renč sa stal víťazom Slovakmana 226 v roku 2018.

Řenč zosadil Vabrouška z trónu

V elitnej kategórii mužov bol z trónu zosadený v Piešťanoch doposiaľ neporazený Petr Vabroušek. Víťazom elitnej kategórie mužov sa stal český triatlonista Tomáš Renč, vedúci pretekár Českého pohára. Len 28-ročný triatlonista ovládol Slovakmana systémom štart – cieľ, bol prvý po plávaní, cyklistike a napokon aj bežeckom maratóne a do cieľa pribehol v čase 08:23:23 hodiny. Na druhom mieste za ním zaostal s časom 08:38:45 hodiny ďal- ší český pretekár Jan Oppolzer, ktorý vyhral Slovakmana v roku 2016, a až za ním prišla do cieľa legenda českého triatlonu Petr Vabroušek, ktorého cieľový čas bol 08:54:04 hodiny.

„V horúčave dosahujúcej pocitových 40 stupňov sme si to všetci poriadne ‘užili’. Hoci som tu doteraz sedemkrát vyhral, tento rok som sa musel skloniť pred mladšou generáciou. Tomáš Renč aj Honza Oppolzer ukázali, že patria do najužšej svetovej ironmanskej špičky. Z ôsmich uchádzačov o bronz mi to asi nakoniec vyšlo najlepšie, kvôli lepšiemu rozloženiu síl. Gratulujem všetkým, ktorí to zvládli až do cieľa a veľké ďakujem organizátorom a fanúšikom v Piešťanoch, ktorí sa smažili s nami,“ povedal bronzový muž tohtoročného Slovakmana Petr Vabroušek.

Najlepším Slovákom bol už tretíkrát v rade Michal Holub, jeho čas, ktorý mu zaručil titul majstra Slovenska v dlhom triatlone, bol 09:09:27 hodiny a stačil na šieste miesto v celkovom poradí.

Medzi ženami obhájila Kotopulu

V elitnej kategórii žien obhájila víťazstvo Češka Helena Kotopulu, ktorá absolvovala náročnú trať za 09:54:23 hodiny. Druhé miesto obsadila ďalšia Češka Silvie Pavlíčková a tretia štartujúca v elitnej kategórii žien Rakúšanka Mirjam Muckenhuberová mala síce preteky dobre rozbehnuté, ale ich musela vzdať z vyčerpania.

Po ročnej prestávke sme mali na štarte dve Slovenky (vlani na štarte žiadna, predvlani jedna, ktorá nedokončila), ktoré dobehli aj do cieľa. V absolútnom hodnotení žien Zora Kohoutková dobehla na 7. mieste. Je to prvý titul majsterky Slovenska pod hlavičkou STÚ pre košickú pretekárku.

Víťazka Helena Kotopulu.

Triatlonisti aj z regiónu

V pretekoch jednotlivcov sa predstavili aj viacerí pretekári z piešťanského regiónu. Najlepšie si počínal Jakub Ferencz z Minimon Team, ktorý s časom 10:37:04 hodiny pri- šiel do cieľa na 39. mieste celkovo medzi mužmi a v kategórii mužov od 30 do 34 rokov skončil siedmy. Tímový „parťák“ Michal Gramblič- ka skončil celkovo na rovnom 100. mieste s časom 12:05:19 hodiny a v rovnakej vekovej kategórii ako jeho kolega skončil na 22. priečke.

Ďalšiu čiarku za absolvovaného Slovakmana si mohol dať aj Martin Stolár z klubu Triatlon Vrbové. V celkovom poradí 106. miesto a medzi mužmi od 35 do 39 rokov 20. priečka s celkovým časom 12:16:08 bola takmer splnenie osobného cieľa, absolvovať Slovakmana pod 12 hodín.

„K spokojnosti v tejto horúčave mi chýbalo 16 minút (úsmev). Bolo to ťažké. Od približne 120 kilometra na bicykli som začal mať kŕče v ľavom stehne, takže som musel zvoľniť. Trvalo to ešte dva kilometre na behu, kým to prešlo. Som rád, že som to nevzdal. Najvydretejší, najhorší čas, ale najviac cenený. Slovakman opäť nesklamal – vysoké horúčavy, dobrá organizácia, skvelá atmosféra,“ referoval po pretekoch Martin Stolár.

Peklo na trati si tiež vytrpel jeho klubový kolega Roman Loučka z Piešťan, ktorý s časom 12:46:12 hodiny obsadil 122. miesto a vo vekovej kategórii mužov od 40 do 44 rokov skončil 31. „Tentokrát sa meteorológovia do predpovede počasia trafili, takže sme vedeli, že osobáky padať zrejme nebudú. Čo sa týka samotných pretekov, plávalo sa mi dobre až na tie riasy, ktoré to trochu sťažovali. Cyklistická časť tiež dopadla slušne. Posledné kolo som už začal strácať energiu a to sa prenieslo aj do behu, kde som sa zle cítil už od začiatku. Nevedel som sa poriadne nadýchnuť a vedel som, že ma čaká dlhý boj o prežitie,“ povedal po pretekoch.

Napokon sa mu podarilo prísť až do cieľa, takže bol spokojný, že dokončil už šiesteho Ironmana. „Ten výsledný čas 12:46:12, ako som už spomínal, nie je pre mňa až taký dôležitý vzhľadom na veľké teplo. Na lepší čas potrebujem lepšie podmienky asi ako väčšina,“ zhodnotil podujatie amatérsky triatlonista z Piešťan.

Piešťanec Jakub Ferencz (v čiernom) obsadil konečné 39. miesto.

Piešťanskí fešáci so striebrom

Veľmi obľúbené sú na Slovakmanovi aj preteky štafiet. V nich mali zastúpenie aj pretekári z Piešťan. Štafeta Piešťanskí fešáci (Lukáš Rusnák, Branislav Sivák, Martin Vrábel) získala v kategórii mix striebro, keď trať dali za 08:35:33 hodiny a na víťazné družstvo SMTA Nitra Elite zaostali o 34,47 minúty.

V rovnakej kategórii sa predstavila aj ženská štafeta Retart v zložení Miroslava Darilova, Alica Kucharovič, Katka Malíkova, Agata Malíkova, Linda Skrúcaná, ktorá dokončila preteky na 15. mieste. Štafeta Piešťanskí jezuiti, za ktorú pretekali Ľuboš Úradník, Dávid Gono, Leopold Slaninka, Martin Mrovčák obsadili 22. priečku. Premiérovo sa Slovakmana zúčastnili aj „baskeťáci“, ktorí v Piešťanoch organizujú kemp Basketland. Tí pod rovnakým názvom štafety v zložení Daniel Čurka, Michal Fojcík, Michal Kubala, Ondrej Kubala, František Kubala, Peter Ivanovič skončili sedemnásty.

Piešťany mali zastúpenie aj v štafete 3Respect (Drahomír Široký, Michal Cisárik, Marián Seitler), ktorá bola v kategórii Ja-Ty-On šiesta.

Tomáš Horký

Výsledky Slovakman:

Muži ELITE: 1. Tomáš Renč (CZE), 2. Jan Oppolzer (CZE), 3. Petr Vabroušek (CZE), 4. Josef Křivánek (CZE), 5. Lukáš Slatinský (CZE), 6. Michal Holub (SVK), 7. Tomáš Ekl (CZE), 8. Radek Polák (CZE), 9. Ondřej Teplý (CZE), 10. Michal Čajda (CZE), 11. Martin Baláž (SVK), 12. Michal Ivančo (SVK)

Ženy ELITE: 1. Helena Kotopulu (CZE), 2. Silvie Pavlíčková (CZE)

Muži 18 – 24 rokov: 1. Lukáš Balák (CZE)

Muži 25 – 29 rokov: 1. Branislav Bilský (TTTTT), 2. Tomáš Košťan (NERŽI), 3. Jan Darmovzal (CZE)

Ženy 25 – 29 rokov: 1. Zora Kohoutková (Košice), 2. Veronika Ondreičková (CZE), 3. –

Muži 30 – 34 rokov: 1. Roman Bak (Bratislava), 2. Jiří Klemet (CZE), 3. Martin Oberreiter (CZE)

Ženy 30 – 34 rokov: 1. Ludmila Odehnalová (CZE)

Muži 35 – 39 rokov: 1. Matej Korelc (SLO), 2. Vladimír Řídky (CZE), 3. Tomáš Karabinoš (Piešťany)

Ženy 35 – 39 rokov: 1. Markéta Cibulková (CZE), 2. Šárka Vašířová (CZE), 3. Julie Stolarčíková (CZE)

Muži 40 – 44 rokov: 1. Peter Kníž (TRXBA), 2. Dalibor Nosek (TTTTT), 3. Radoslav Bujdoš (NERŽI)

Ženy 40 – 44 rokov: 1. Markéta Dokoupilová (CZE)

Muži 45 – 49 rokov: 1. Juraj Rebro, 2. Zoltán Szmolnik (HUN), 3. Robert Žajdlík (Bratislava)

Muži 50 – 54 rokov: 1. Ondrej Vasko (3AKPD), 2. Martin Pokorný (CZE), 3. Vladislav Řezníček (CZE)

Ženy 50 – 54 rokov: 1. Katarína Galková (SMTNR) Muži 55 – 59 rokov: 1. Miroslav Stárek (CZE), 2. Karl Stadloer (AUT), 3. Milan Zatko (Detva)

Muži 60 – 64 rokov: 1. Elliott Stephen (GBR)

Muži nad 70 rokov: 1. Miroslav Bayer (CZE)

Štafety Ja – Ty – On: 1. TRIOTURA (Juraj Krištofík, Ján Marek, Michal Halinár), 2. QBSW, A.S. (Boris Kotman, Rastislav Cisár, Lukáš Felis), 3. SNOWSPORTS (Kurt Konrád, Juraj Jando, Ladislav Bartoš)

Štafety Mix: 1. SMTA Elite (Žáčikovci – Anton, Šimon, Pavol, Peter), 2. Piešťanskí Fešáci (Lukáš Rusnák, Branislav Sivák, Martin Vrábel), 3. AD Team (Jaroslav Hýzl, Aleš Dedek, Kuba Rossler, Kuba Navrátil)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel