Na horúčavy si privykáme

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. augusta 2018, 10:00

Počas tropických dní, keď v Piešťanoch teplomery stúpali vyššie rovnako ako na ostatnom území Slovenska, zaznamenali lekári v internej ambulancii Nemocnice Alexandra Wintera šesť skolabovaných pacientov.

Ilustračný obrázok. © pixabay.com

Pre Piešťanský týždeň to potvrdila Mária Baďurová zo sekrateriátu riaditeľa nemocnice, pričom podotkla: „Zdá sa, že ľudia si na vysoké teploty postupne privykajú.“ Ľudia mali problémy s tlakom, niektorí zabúdali piť tekutiny a vystavili sa priamemu slnečnému žiareniu. Avšak zdá sa, že chorí a starí ľudia sa už poznajú a zbytočne neriskujú pobyt vonku. Radšej sa uchýlia do svojich domovov. O tom, či počet ohrozených ľudí horúčavami stúpa, alebo klesá je odvážne hovoriť. Na ilustráciu uvedieme príklady z predchádzajúcich rokov.

V auguste 2013, keď meteorológovia zaznamenali v Piešťanoch najvyššie priemerné teploty počas dvoch najhorúcejších dní 7. a 8. augusta a bola vyhlásená výstraha tretieho stupňa, v nemocnici ošetrili troch skolabovaných pacientov. „Naši lekári ošetrili aj ďalších jedenásť pacientov, ktorí mali problémy s tlakom. Išlo o nebezpečný kolísavý tlak,“ povedala nám pred piatimi rokmi M. Baďurová.

Aj o dva roky nato bol najteplejší týždeň hneď začiatkom júla. „Od 1. júla sme v pohotovostných ambulanciách Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch ošetrili osem pacientov, ktorí k nám prišli s následkami horúčav. Hospitalizáciu si nevyžadoval ani jeden z uvedených prípadov,“ povedala vtedy sekretárka.

(vd)

Ako predchádzať kolapsom

Pri prehriatí stúpa telesná teplota. Samotné prehriatie má varovné signály. Sú nimi pokožka pokrytá potom i samotné potenie, bledosť, slabosť, bolesť hlavy, začervenanie, pocit na zvracanie i zvracanie, kolapsový stav sprevádzaný poruchou vedomia, dokonca až kŕče tela. Ako treba podať prvú pomoc takémuto človeku? Ak je pri vedomí a komunikuje, treba ho okamžite premiestniť na chladnejšie tienisté miesto a nahradiť straty tekutín. Teda v hojnom množstve podávať skolabovanému človeku vodu. Treba ho i ochladzovať vlažnou sprchou a tiež obkladmi. Nikdy mu však nepodávame alkoholické nápoje a kávu. V prípade poruchy vedomia ho treba uložiť a sledovať základné životné funkcie a okamžite zavolať na 155-ku! Potom sa treba držať pokynov operátora záchrannej zdravotnej služby, ktorý pri komunikácii s volajúcim cielene vyťaží hovor a nasmeruje a vydá pokyn na zásah najbližšej ambulancii záchrannej zdravotnej služby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel