Od požiaru Kúpeľného divadla uplynulo 55 rokov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. augusta 2018, 11:00

Možno si ešte podaktorí Piešťanci pospomínajú na roky pred „šesťdesiatym tretím“, keď v piešťanskom parku oproti budovy Kúpeľnej dvorany stálo Kúpeľné divadlo. Hosťom spríjemňovalo pobyt a obyvateľom bežný chod života dlhých 70 rokov. V auguste 1963 však jeho osud spečatil požiar.

© archív Balneologického múzea Imricha Wintera

V roku 1893 po tom, čo si Alexander Winter a jeho synovia prenajali piešťanské kúpele, nechali v parku postaviť Kúpeľné divadlo. Nahradiť malo kultúrny stánok Aréna, ktorý dali postaviť ešte v polovici 19. storočia Erdödiovci.

Kapacita Kúpeľného divadla bola 400 sedadiel, pričom budova bola drevo-murovanej konštrukcie, obitá palachom a omietnutá. Projekt sa prisudzuje architektovi Ignácovi Alpárovi. Neskôr, v 20. rokoch 20. storočia, bola budova budapeštianskymi architektmi prestavaná do secesného štýlu, pričom tento vzhľad si uchovala do konca. „O spríjemnenie pobytu tu sa zdržujúcich kúpeľných hosťov je náležite postarané. Kúpeľná kapela symfonického orchestru koncertuje v hudobnom pavilone pred kúpeľným salónom od 15. mája do 15. septembra denne dvakrát a každý druhý deň trikrát po dvoch hodinách. Divadlo má vlastnú budovu v kúpeľnom parku. V hlavnej sezóne vystupujú slovenské, české a nemecké divadelné spoločnosti. Zvláštnou udalosťou je každoročný zájazd slovenského národného divadla z Bratislavy,“ opisuje kultúrny život 30. rokov minulého storočia piešťanská mestská kronika.

Ako uvádza webová stránka Piešťanského informačného centra, javisko, jeho zázemie aj vstupné, prestávkové a ďalšie potrebné priestory boli vhodne štruktúrované, dostatočne dimenzované a spolu s hľadiskom aj vykurované, takže budova mala takmer všetky žiaduce vlastnosti štandardného divadla. O priestorových a technických podmienkach veľa hovorí fakt, že hosťujúce personálne súbory popri hrách Tajovského, Kukučína, Stodolu, bratov Čapkovcov, Jiráska, Gorkého, Shakespeara dokázali inscenovať aj Dvořákove, Smetanove, Verdiho, Pucciniho a ďalšie opery s veľkými nárokmi na veľkosť a kvalitu priestoru. Priaznivé podmienky podnecovali aj aktivitu miestnych ochotníkov.

O túto budovu, ktorá po druhej svetovej vojne plnila simultánne aj funkciu kina nazvaného Hviezda, prišli Piešťany v roku 1963, keď požiar po elektrickom skrate spečatil jej osud. Po demolácii zaujala uvoľnené miesto oproti Kúpeľnej dvorane zeleň mestského parku.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel