Putovanie za bylinkami starých materí

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 5. augusta 2018, 14:00

Počasie ako pri mori, páľava nad hlavami, vôňa bylín, kvitnúcich tráv a žblnkot vody chovného rybníka na Pustej Vsi, z ktorého občas vyletela nad hladinu ryba, aby skontrolovala nezvyčajných návštevníkov. Skupina žien zo širokého okolia vedená bylinkárkou Annou Kopáčovou z Vrbového si práve dala rande s bylinkami.

V prírode s Annou Kopáčovou sa nik nenudil, ženy boli zaujaté jej výkladom. (Autor: vd)

„Konečne som našla nejaký voľný termín, aby som tým, ktorých zaujíma alternatívna medicína, poukazovala bylinky rovno v prírode a naučila ich rozpoznávať,“ uviedla Anna Kopáčová. Pretože vonku bolo naozaj tropické počasie, najskôr dámam, ich deťom a jednému zástupcovi silnejšieho pohlavia poukazovala bylinky z jej domácej produkcie, ktoré sa bežne na lúkach nenachádzajú.

Vysvetlila, na čo sa používa židovská čerešňa, list hrušky aj orecha, mäty či iných liečiviek, a potom sa partia vydala smerom k hrádzi. Podľa bylinkárky sa niektoré rastliny v určitých rokoch objavujú v prírode vo väčšom množstve, čo signalizuje, aké ochorenia ľudí čakajú. „Tento rok je všade plno pamajoránu, hovoríme mu aj oregano, a tiež čakanky,“ pokračovala A. Kopáčová. A jej tvrdenie sa ukázalo ako pravdivé. Vo vysokej tráve svietili celé trsy bordovo sfarbeného pamajoránu či „kríčky“ čakanky.

Čakanka.

Čakanka je dobrá na boj proti infekciám pečene spôsobených vírusmi, alkoholom alebo inými toxínmi. Pamajorán má utišujúce a upokojujúce účinky. Čaj z neho účinkuje proti prechladnutiu, pri zápaloch dýchacích ciest a prínosových dutín, je dobrý aj pri bolestiach hlavy. Mierni suchý silný kašeľ, ktorý je dráždivý a bez hlienu, a pomáha aj pri nechutenstve do jedla. Zároveň celkovo pomáha pri tráviacich problémoch a uvoľňuje kŕče, či už žalúdočné, alebo črevné.

Ženy môžu takýto čaj piť aj pri menštruačných kŕčoch a ťažkostiach s vynechaním menštruácie alebo pri klimaktériu. Dokonca sa istý podiel bylín pridáva i do čaju, aby sa žene lepšie tvorilo materské mlieko. Užívať by ho mali aj ľudia, ktorí majú problémy s nervovou sústavou. Upokojuje, pomáha zaspať, zlepšuje náladu pri depresiách, ale pomáha i pri zápche a žlčníkových kameňoch.

Takáto partia prišla do Pustej Vsi v Prašníku, aby sa naučili múdrosti starých materí.

Bylinkárka naučila rozpoznávať aj dva druhy prasličky, pričom iba jedna v prírode je naozaj liečivá. „To je tá, ktorú keď odtrhnete, má v strede stonky maličkú dierku. Tá, čo je plná, nemá liečivé vnútorné účinky.“ Anna Kopáčová tiež poradila mladým mamičkám, aké bylinky majú variť svojim deťom a akých sa majú vyvarovať. Ženám v klimaktériu odporučila tiež liečivky, ktoré rástli i okolo priehrady. A keďže cestou natrafili na listy jahôd „druzgavíc“, rastliny vratiča, skorocelu úzkolistého a mnohých ďalších byliniek, uviedla aj ich účinky. Lahôdkou bola bakopa a ešte ďalšia bylinka, ktorej názov sme si pre toľké informácie ani neboli schopní zapamätať. Preto si mladé mamičky i ostatné poslucháčky všetko pozorne zapisovali do notesov.

Bylinkárka však nezabudla pripomenúť to, čoho sa drží aj ona sama. „Keďže mám už určitý vek a s ním spojené srdcové problémy, pripravila som si tinktúru z medvedieho cesnaku a čuduj sa svete, ešte viac mi vystúpil tlak, preto sa liečim klasickou medicínou a chémiou – v tabletkách. Preto vás upozorňujem, ak už máte nejakú vážnu chorobu, nesnažte sa ju liečiť alternatívne, dôverujte svojim lekárom. Len keď už nevedia oni pomôcť, vyskúšajte to, čo vám Pán Boh nadelil v prírode,“ povedala bylinkárka.

„A ak chcete byť bylinkármi, nezabúdajte, že dobrý bylinkár musí byť aj naozaj dobrým človekom. Ľuďom priať len pozitívne veci, nezávidieť, neohovárať, neposudzovať, iba blahorečiť a konať dobro,“ dodala A. Kopáčová.

Viera Dusíková

Čaj proti žltačke

Žltačka je zápal alebo infekcia pečene spôsobená vírusom, liekmi, alkoholom alebo inými toxínmi. Pri tomto ochorení aplikujeme bylinky s choleretickými účinkami. Čaj si pripravíme z nasledujúcich bylín: pestrec mariánsky 50 g, púpava 10 g, čakanka 10 g, horec 10 g, trezalka (ľubovník bodkovaný) 10 g, puškvorec 10 g. Bylinnú zmes dobre premiešame a večer dáme do jedného litra jednu polievkovú lyžicu čajovej zmesi. Cez noc necháme lúhovať. Ráno privedieme do varu a varíme na miernom ohni päť minút. Odstavíme. Lúhujeme desať minút a precedíme. Nápoj rozdelíme na štyri časti. Prvú užijeme ráno nalačno, druhú a tretiu časť počas dňa a štvrtú pred spaním. Čaj pijeme až do vyliečenia. Byliny, ktoré sme precedili, nemusíme vyhodiť. Večer ich rozložíme na prírodnú handričku, pokropíme horúcim ricínovým olejom. Priložíme na oblasť pečene a previažeme. Obklad necháme celú noc.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek