Austrálčan Matthew Lenarduzzi hájil bránku KVP Kúpele Piešťany

  • Nezaradené
  • 4. augusta 2018, 16:00

Muži KVP Kúpele Piešťany mali v uplynulej sezóne na brankárskom poste zaujímavú osobnosť. Vo vodnopólovej extralige za Piešťany chytal totiž Austrálčan Matthew Lenarduzzi, ktorý pomohol tímu k celkovému piatemu miestu. O tom, ako sa rodák z Brisbane ocitol v Piešťanoch, sme sa pozhovárali tesne po skončení sezóny.

Austrálčan Matthew Lenarduzzi si Piešťany veľmi rýchlo obľúbil. © archív KVP

Prezraďte, ako sa Austrálčan z Brisbane ocitne na Slovensku hrať vodné pólo?

Chcel som prísť získať nové skúsenosti do Európy. Predtým som hrával v Austrálii a vodné pólo v Európe je trošku iné, hrá sa oveľa tvrdšie. Preto som prijal túto možnosť a vyskúšal si pôsobenie na Slovensku.

Ako ste sa dostali práve do Piešťan?

Mal som v Brisbane spoluhráča z Novák, boli sme v kontakte a prišla možnosť ísť hrať tam. Pre konkurenciu na brankárskom poste som skončil na hosťovaní v Piešťanoch a rád som to využil.

Venovali ste sa na Slovensku len vodnému pólu alebo ste popritom aj pracovali?

Vodné pólo bolo hlavným dôvodom, prečo som prišiel na Slovensko, ale aby som si aj niečo privyrobil, učil som v Prievidzi angličtinu. Bola to ďalšia zaujímavá a zábavná skúsenosť.

Už ste boli predtým v Európe alebo to pre vás bola prvá návšteva starého kontinentu?

Je to vôbec prvýkrát, čo som v Európe a hrám vodné pólo za oceánom. Všetko bolo pre mňa nové. Učil som sa nový jazyk, spoznával som kultúru, spoluhráčov a získal som veľa zaujímavých zážitkov.

Stihli ste sa za svoj pobyt naučiť aj nejaké slovenské slovíčka?

Rozumiem len trochu (povedal lámanou slovenčinou). Naučil som sa akurát základné slovíčka, ktoré potrebujem v zápase a v tréningu, aby som sa dorozumel so spoluhráčmi.

Komunikácia s hráčmi teda bola bez problémov? Vedeli aj oni dobre po anglicky?

Keďže tu bolo veľa mladých chalanov, ktorí sa učia angličtinu v škole, problém nebol. Vždy sme sa dokázali dohovoriť.

Matt, ako ho všetci prezývajú, by sa na Slovensko rád vrátil budúci rok.

Môžete porovnať vodnopólové súťaže v Austrálii a na Slovensku?

Na Slovensku je to úplne iné ako v Austrálii. Hlavne systém ligy je odlišný. U nás sa hrá v priebehu troch letných mesiacov, tu sezóna trvá dlhšie. Prvá polovica tabuľky je na podobnej úrovni ako družstvá v Austrálii, takže kvalita tímov je podobná.

Ako ste sa cítili v družstve Piešťan? Je dlhodobo známe, že v KVP Kúpele stavajú na vlastných odchovancoch, káder tvoria prevažne mladí hráči…

V slovenskej lige hrá veľa mladých pólistov, čo je dobré pre národné družstvo, a tí top hráči sa potom dostanú aj do zahraničných líg. Piešťany i ďalšie tímy majú síce mladé a nie až také skúsené družstvo, ale hráči postupne naberajú na kvalite. V tomto meste je veľa talentovaných chalanov, ktorých vodné pólo baví, a môžu si zahrať aj na vyššej úrovni.

Už viete, ako to bude s vami v budúcnosti? Je v hre možnosť, že sa vrátite na Slovensko, respektíve do Piešťan?

Som otvorený všetkým možnostiam a rád by som sa vrátil aj v budúcej sezóne. Doma v Austrálii budem dokončovať štúdium na univerzite, takže do zimy budem tam, potom sa uvidí.

V Piešťanoch je dlhé roky problém s krytým bazénom. Na Eve môžu vodnopólisti trénovať, len ak to umožní počasie, v zime musia za tréningom dochádzať a trénovať v neregulárnom bazéne. Akú infraštruktúru pre vodné pólo či plávanie majú podobne veľké mestá v Austrálii?

Je to úplne odlišné. Závisí to aj od počasia, v Austrálii je takmer počas celého roka teplo, takže kryté bazény až tak nepotrebujeme. Ale je pravda, že v každom väčšom meste je bazén, kde sa dá plávať a hrať vodné pólo. U nás dáva vláda veľa prostriedkov do športovísk, a preto máme úplne iné podmienky ako tu.

Našli ste si v Piešťanoch nejaké obľúbené miesta?

Piešťany sú veľmi pekné mesto, okamžite sa mi tu zapáčilo. Centrum aj Kúpeľný ostrov sú ozaj krásne a som prekvapený, koľko sem chodí turistov. Mal som jednu obľúbenú reštauráciu v centre mesta.

Tomáš Horký

Podľa rodáka z Brisbane má vodnopólová extraliga na Slovenskú dobrú kvalitu.
0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila