Elektrárňa otvorila brány deťom

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. augusta 2018, 13:00

Malí bádatelia sa prvý augustový deň rozhodne nenudili. V Elektrárni Piešťany sa totiž dozvedeli mnoho zaujímavostí z oblasti prírody či vedy, fyziky.

Malých i veľkých zaujala 3D tlačiareň. (Autor: am)

Po búrke, ktorá v stredu 1. augusta aspoň trocha osviežila rozhorúčené Piešťany sa na Staničnej ulici začali schádzať rodičia s deťmi rôznych vekových kategórií. Napriek tomu, že sú prázdniny, v areáli Elektrárne sa dozvedeli mnoho nových zaujímavých informácií. Hravou formou si čo-to aj skúsili. „Podujatie Hravá Elektrárňa bolo zamerané na priblíženie vzdelávacích programov, ktoré ponúkame žiakom počas školského roka, širokej verejnosti. Lektori zábavnou formou prezentovali deťom zaujímavosti o fyzike a ochrane životného prostredia. Noví návštevníci mali zároveň možnosť spoznať priestory Elektrárne,“ uviedla Katarína Hallová z Elektrárne.

Pod strechou historickej budovy sa pomocou starého gápľa pokúšali rozozvučiť gramofón, zisťovali, ako premieňať elektrinu na blesky a dozvedeli sa, ako funguje 3D tlačiareň. Tá ohúrila aj mnoho dospelých, a tak im mladí vedci urobili aj krátku prednášku. V suteréne sa dozvedeli viac o správnom separovaní, ale tiež zistili, ako žijú netopiere. Pre najmenších boli pripravené montessori tvorivé dielničky.

V záhrade sa zasa učili rozpoznávať bylinky a so zaviazanými očami skúšali, či im správne funguje čuch. Hneď vedľa sa tiež naučili, prečo je dôležité pomáhať vtáčikom a ako to robiť. Aj sa pri tom zahrali, keď sa tenisovými loptičkami pokúšali triafať do prázdnych vtáčích búdok.

Na každom zo spomínaných stanovíšť deti získali pečiatku. Napokon svoj opečiatkovaný papier mohli vymeniť napríklad sa malú „žiarovečku“ s logom Elektrárne, ktorá im na tvárach rozžiarila úsmev. „Odozvy viac ako 300 zúčastnených hostí nás veľmi potešili a dodali nám energiu na organizáciu druhej Hravej Elektrárne, ktorá sa s obmeneným programom uskutoční 22. augusta,“ dodala na záver K. Hallová.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava