Triatlonoví nadšenci Stolár a Loučka chcú pokoriť Slovakman 226

  • Šport / Ostatné športy
  • 3. augusta 2018, 18:00

V sobotu si to v Piešťanoch opäť rozdajú železní muži triatlonu. Do kúpeľného mesta zavítajú jediné preteky v dlhom triatlone na Slovensku – Slovakman 226. V štartovom poli pretekárov, ktorých čaká presne 226 pekelných kilometrov tvrdej driny, sa objavia aj triatlonoví nadšenci z regiónu – Vrbovčan Roman Loučka a Piešťanec Martin Stolár.

Martin Stolár a Roman Loučka majú pred sebou „slovakmanovskú“ výzvu. © archív Triatlon Vrbové

Slovakman 226 sa v Piešťanoch bude konať už po ôsmy raz. Celkovo 16. ročník podujatia patrí k najobľúbenejším športovým udalostiam, ktoré sa počas leta v Piešťanoch konajú. Triatlonistov čaká 3,8 kilometra plávania vo Váhu, 180 kilometrová cyklistická časť medzi Piešťanmi a Madunicami a záverečný bežecký maratón. Túto drinu sa opäť rozhodli „dobrovoľne“ podstúpiť aj amatérski triatlonisti združujúci sa v klube Triatlon Vrbové, Roman Loučka a Martin Stolár, s ktorými sme sa pred sobotným Slovakmanom 226 pozhovárali.

 

Obaja ste amatérski triatlonisti, no veľkí nadšenci tohto športu. Na trati Slovakmana ste sa už v minulosti predstavili, čo vás motivovalo vyskúšať si preteky na „ironmanskej“ trati v Piešťanoch znova?

R. Loučka: Časom som zistil, že dlhý triatlon mi vyhovuje najviac, takže som sa na to zameral. V Čechách sa konajú jediné preteky Moraviaman, ktoré som tento rok tiež absolvoval. A u nás sú jediné preteky Slovakman, takže motivácia je jasná.

M. Stolár: Premiéru na dlhých triatlonoch som mal v roku 2012 práve v Piešťanoch. Zvládol som to v čase 11:13 hodiny. V roku 2013 som ukončil Slovakmana na 120 kilometri na bicykli, takže vlastne je to taká nedokončená misia. Odvtedy som sa triatlonových pretekov nezúčastňoval zo zdravotných dôvodov.

Pre Slovakman je to z hľadiska divákov príťažlivejšie, keďže sa na ňom predstavíte ako domáci triatlonisti? Je to pre vás niečo špeciálne, pretekať v atmosfére pred domácimi fanúšikmi, navyše v prostredí, ktoré dobre poznáte?

R. Loučka: V takýchto ťažkých pretekoch je podpora na trati veľmi dôležitá. Okolo trate mám rodinu, známych a priateľov, takže to je to špeciálne na Slovakmane, a preto sa človek dokáže možno viac motivovať.

M. Stolár: V domácom prostredí je svojím spôsobom vždy výhoda pretekať.

V minulosti ste si Slovakmana v Piešťanoch obaja vyskúšali. Čo hovoríte na trať všetkých disciplín? Sú tu nejaké špecifiká, ktoré možno spomenúť?

R. Loučka: Trate sa za posledné roky nemenia, takže už som na to zvyknutý. Ako špecifikum by som určite spomenul počasie, preto sa Slovakman považuje za celkom náročné preteky. Na bicykli býva dosť silný vietor a počas behu nás trápi slniečko a veľké horko.

M. Stolár: Tak, ako vraví Roman.

V Piešťanoch to vyšlo väčšinou vždy tak, že bolo ozaj horúco a fúkal silný vietor, čo rozhodne neprispeje k pohode na trati. Príprava na triatlon vyžaduje pravidelný tréning. Prezraďte, ako prebiehala tá vaša? Zaviedli ste do nej niečo špeciálne?

R. Loučka: Môj tréning je väčšinou po práci, ako u väčšiny hobby pretekárov. Trénujem všetky disciplíny samostatne a niekedy aj kombináciu dvoch alebo troch. Nič špeciálne som do prípravy nezaradil.

M. Stolár: Príprava bola pozvoľná. Keď bol čas na tréning, išlo sa trénovať. Pripravoval som sa asi štyri mesiace. Za ten čas som naplával 49 km, najazdil na bicykli 2853 km a nabehal 562 km. Pred mesiacom som si bol vyskúšať dlhý triatlon Moraviaman v Čechách.

S akými cieľmi do Slovakmana idete a s akým výsledkom budete spokojní?

R. Loučka: Ja mám vždy rovnaký cieľ – dokončiť preteky. Je to vždy veľmi náročné a často môžu rozhodovať detaily, takže nikdy si nemôžem byť istý, že to dokončím. Čo sa týka času, veľmi bude záležať od počasia, samozrejme, že by som si chcel zlepšiť osobák, ale nie je to také dôležité. Keď sa to podarí, budem len rád.

M. Stolár: S mojou prípravou všetko, čo bude pod 12 hodín, budem veľmi spokojný.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav