Nové pravidlá prešli, dotácie športovcom nie

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. augusta 2018, 09:00

Najdôležitejším bodom štvrtkového rokovania piešťanského mestského zastupiteľstva bola úprava tohtoročného rozpočtu. Vyžiadala si ju nielen zmena zákonníka práce, ktorá mesto prinútila platiť vyššie mzdy zamestnancom i odvody za nich. Malo padnúť definitívne rozhodnutie, či sa budú záujemcom vyplácať dotácie nad obvyklý rámec.

Havarijná situácia na štadióne ohrozovala zdravie Piešťancov. (Autor: gak)

Aj preto sa hneď v úvode menilo príslušné všeobecne záväzné nariadenie mesta (VZN). A hoci viacerí poslanci poukazovali na to, že je to nesystémový a účelový krok, takmer jednohlasne ho schválili. V politickej hre však išlo o sumu vyššiu ako 60-tisíc eur, ktorá mala ísť na podporu kultúry či športu v meste. Keďže posledná mestská rada sa rozhodla nepodporiť pridelenie dotácií po 20-tisíc eur pre futbalistov i hádzanárov a 6500 eur pre Rodičovské združenie pri ZUŠ Piešťany, mnohí so záujmom sledovali, čo sa udeje.

Jedným z oponentov tohto prideľovania bol aj poslanec Juraj Brna, ktorý na zastupiteľstve navrhol, aby sa 60-tisíc eur určených na šport nedalo potenciálnym žiadateľom, ale aby boli do budúcna viazané na výstavbu tartanovej bežeckej dráhy. Keďže s týmto nápadom už dva dni pred zastupiteľstvom obiehal jednotlivých poslancov, jeho pozmeňovací návrh v pléne prešiel s poznámkou: „Veď aj atléti sú naši potenciálni voliči“. Dotácia v oblasti školstva vo výške 6500 eur schvaľovaním prešla.

Nikam vedúcu diskusiu prinieslo rozhodovanie o iných nových položkách rozpočtu. Tomášovi Hudcovičovi sa nepozdávalo použitie mestských peňazí na hasenie havarijnej situácie na zimnom štadióne, keď hrozil únik čpavku z technologického zariadenia do okolia a ohrozenie obyvateľstva. Podľa neho je údržba povinnosťou nájomcu a nie mesta, navyše ho rozčertilo, že peniaze v objeme 18-tisíc eur boli minuté skôr, než sa stali rozpočtovou položkou. Jeho „nepriestrelné“ argumenty však primátor Tamajka i nájomca zimného štadióna Lušnák poľahky vyvrátili.

Zaujímavým bodom upraveného rozpočtu je vypracovanie štúdie statického parkovania a parkovacieho domu na Nálepkovej ulici za 40-tisíc eur. Niektorí poslanci sa čudovali, načo taká štúdia bude, keď sa mesto optimalizáciou MHD snaží autá z centra vytlačiť. Iní požadovali aj viac informácií a dôvodovú správu k materiálu označili oprávnene za nedostatočnú.

Sklamaním pre poslanca Petra Jančoviča bolo, že mu nik nevedel relevantne odpovedať na požiadavku zaradiť do rozpočtu 15-tisíc eur na projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu lávky pri Bille. Ani prednosta Strapatý, ani primátor Tamajka nevedeli povedať, či sa dá rozpočet ešte „nafúknuť“. Zodpovedný zamestnanec mesta Stanislav Mikuš bol totiž na dovolenke a ním poverená osoba, ktorá mala byť na všetko pripravená, len nemo stála pri rečníckom pulte.

Gabo Kopúnek

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida