Liata medaila Roberta Herca

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 2. augusta 2018, 14:00

Slovenský medailér Róbert Herc je dôkazom toho, že remeslo aj keď má zlaté dno, je dobré ho skĺbiť aj s inou profesiou. V prípade umelca tohto formátu s lektorstvom v Mochovciach. Pracuje tam v Infocentre a zároveň sa venuje tvorbe liatej medaily. Umelckému odlievaniu kovov sa vyučil počas štúdií v Kremnici. Žije v Zlatých Moravciach a v Rybníku, kde tvorí.

R. Herc pozná tajomstvá odlievania kovov. © reprofoto

Svoje diela, inšpirované i pracovným prostredím, prezentuje formou fotodokumentácie na výstave v Mestskom kultúrnom stredisku v Piešťanoch. Nájdete tu jeho trojrozmerné práce odlievané do trvácneho materiálu, najmä bronzu, ale i iných farebných kovov liatych do pieskových foriem.

Autor v Piešťanoch prezentuje aj výber voľnej tvorby, ktorý okrem už spomínanej liatej medaily dopĺňajú plakety či reliéfy. Ako sám uvádza, nebráni sa ani realizácii diel na základe požiadaviek objednávateľov, s ktorými autor ako umelecký zlievač spolupracuje.

V tvorbe sa necháva inšpirovať jednak svojím pracovným prostredím, teda energetikou, ale blízke sú mu aj námety historické a prírodné. Vytvára tiež portréty významných osobností. Medzi najznámejšie diela patrí razená liata medaila, ktorú vytvoril pri príležitosti uvedenia prvého bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky. Z reliéfov môžete uvidieť prácu s názvom Leto, z portrétov podobizeň hudobného skladateľa Imricha Godina. Vytvoril aj pamätnú medailu pri príležitosti Svetového kongresu archeloógov v roku 1991.

Fotografie jeho diel si môžete prezrieť do 2. septembra vo foyeri Malej scény MsKS na Ulici A. Dubčeka v Piešťanoch.

(vd)

Medzi jeho diela patrí razená liata medaila, ktorú vytvoril pri príležitosti uvedenia prvého bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila