Hody v Ratnovciach treba zachovávať

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 2. augusta 2018, 15:00

Hody v malebnej dedinke Ratnovce odštartoval už v sobotu ráno 16. ročník nohejbalového turnaja. Ten sa začal prípravami ihriska, samozrejme, pre skalných bolo treba nachystať chladené pivo, liguere, kofolu, guláš, pečené prasiatko a vystaviť ceny.

Nohejbalisti, ktorí sa v Ratnovciach zúčastnili 16. ročníka hodového turnaja. © Milan Boďo

Rozhodca bol nekompromisný, neodpustil nikomu ani bod. Ctižiadosť vyhrať bola veľká a po niekoľkých hodinách tvrdého boja bolo rozhodnuté. Výsledky nohejbalového turnaja: 1. Žraloci, 2. Panteri, 3. Banka, 4. Veterány, 5. Elita, 6. Veľké Ripňany. Sobotňajší večer pokračoval na Safari pri hudbe, tancovalo sa až do neskorých hodín. Ako sa vraví, v obci dali príležitosť mladým, ktorí „nekecajú a makajú!“

Nedeľná hodová omša sa uskutočnila v ratnovskom kostolíku, ktorý je zasvätený sv. Margite Antiochijskej. Obetné dary priniesli deti v krásnych krojoch. Slečna Lilly s dovolením farára Romana Šurdu prečítala o Margite z Antiochie v dnešnom Turecku, ako sa narodila, žila, a hlavne ako zomrela – bola sťatá katom. O obci a sv. Margite sa viac dočítate na stránke www.ratnovce.sk.

Veriaci v obci dali prednedávnom vyčistiť a osadiť krstiteľnicu vysekanú z vápenca, ktorý sa ťažil v miestnej bani. Krstiteľnicu a kríže, ktoré majú niekoľko storočí, vytvorili ratnovskí kamenárski majstri z rodín Tesárovcov a Hinerovcov. Krstiteľnicu vyčistil kamenár, vojvodinský Slovák Slavko Kotuš z Kysáču, ktorý prišiel bývať do Ratnoviec v roku 2005.

(mb)

Miloš Boďo (vľavo) a Martin Gogol v zápale boja.
Krstiteľnicu zrenovoval Slavko Kotuš pochádzajúci zo srbského Kysáču.
Krstiteľnica je osadená pri vstupe na cintorín.
Obetné dary priniesli farárovi Romanovi Šurdovi deti odeté v krojoch.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav