Borovce: Broskyne lákajú farbou aj chuťou

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 2. augusta 2018, 16:00

V Borovciach začali so samozberom broskýň tento rok o niečo skôr. Prví zberači sa v takmer štvorhektárovom sade objavili už v piatok 20. júla. Pekne sfarbené broskyne vytŕčali spod lístia. Boli tvrdšie, akurát vhodné na zaváranie.


Príďte si naoberať chutné a šťavnaté broskyne do Broviec a tiež do Veselého. (Autor: Viera Dusíková)

„Tento rok praje broskyniam, sú sladučké, šťavnaté. Keď ich necháte odstáť jeden, dva dni, zmäknú a pochutia si na nich nielen starší, ale i deti,“ uviedla pracovníčka spoločnosti Plantex Veselé Lucia Drličková. V uplynulom týždni bol broskyňový sad ako stvorený na ukrytie sa pred júlovými páľavami. Nad celým sadom bola natiahnutá ochranná sieť pred krupobitím či inou nepriazňou počasia. Sad zavlažujú, takže vzduch ráno bol svieži.

My sme si vyskúšali rýchlosť, akou sa dá naoberať ovocie. Pracovníčka, ktorá má na starosti koordináciu zberu a bola opálenejšia ako ľudia po dovolenke z Jadranu, nás nasmerovala do zadnej časti sadu, kde sa v ten deň ešte neoberalo. Mali sme desaťkilovú prepravku, ktorú dvaja ľudia naplnili za päť minút.

broskyne

Vedľa nás zberala úrodu rodinná partia z Horného Sŕnia. „Všetko si vždy doma dopestujeme, len broskyne a jahody si chodíme nazberať do Boroviec. Robíme tak už celé roky. Aj minulý som zavarila asi sedemdesiat pohárov broskýň,“ usmievala sa sympatická gazdinka, ktorá si na pomoc s ťažkými prepravkami i vozíkom povolala dvoch chlapov. Jeden ťahal a oberal, druhý – menší školák ochutnával.

Ochutnávačov tu bolo viacero, svedčili o tom poodhadzované ohryzené kôstky, ale i nahryznuté plody. Tie tvrdšie si naozaj pýtajú odležanie. Ale trpezlivý zberač našiel aj mäkučké, ktoré poskytli blahodárne osvieženie. V Borovciach bude zber dvoch skorších odrôd trvať približne dva týždne. Potom príde na rad samozber neskoršie zrejúcich odrôd v sade vo Veselom. „Sme tu pre ľudí každý pracovný deň od siedmej rána do šiestej večer,“ dodala Lucia Drličková, ktorá v ten deň dozerala na váženie ovocia.            

 

 

 

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel