Deti si zaslúžia viac

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. augusta 2018, 11:00

Vážení naši poslanci! Domnievam sa, že si niektorí z vás všimli pozoruhodných úspechov tanečného odboru Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Piešťanoch. Ocenenia v súťažiach ako i prijatia ich vystúpení miestnym publikom sú nanajvýš pozoruhodné.

Je napočudovanie, že to kolektív učiteliek v takých podmienkach, aké majú, mohol dosiahnuť. Zapojiť toľko mládeže a s takým elánom, to chce povedať: „Klobúk dolu.“ Skúste to porovnať s našimi športovcami! Príďte sa pozrieť, v akých priestoroch pracujú. Znárodnené budovy po druhej svetovej vojne už staré, to je naozaj hanbou kultúrneho kúpeľného mesta. Čo by sa dalo s tým urobiť? Vyšší územný celok (VÚC) má v našom meste niekoľko nevyužitých budov, ktoré boli a možno i ešte stále sú na predaj. Jednou z nich je budova bývalého Figara. Je dobre centrálne situovaná. Je tam priestor na parkovanie vozidiel rodičov detí, ktorí nie z luxusu, ale z nevyhnutnosti musia deti dovážať na nácvik. Deti sa musia prezliecť, po skončení spotené zase obliecť a aby neprechladli, je najlepšie odviezť ich autom. Tam by sa mohli koncentrovať všetky doterajšie pracoviská ZUŠ, dokonca celá „kultúra“ a voľnočasové aktivity. Dva objekty ZUŠ na Teplickej, jeden na Štefánikovej, bývalý Pioniersky dom, pracoviská v priestoroch mestského kultúrneho strediska (MsKS) a ďalšie. A ešte by možno ostal nejaký priestor i na prenájom, čo by vylepšilo ekonomiku prevádzky. To všetko by mohlo byť pod jedným velením. Skúste s pracovníkmi menovaných subjektov urobiť aspoň vonkajšiu prehliadku areálu a potom uvážte, či by ste sa nemali uchádzať o získanie tohto objektu od VÚC. Ak predložíte takýto zámer využitia, je pravdepodobné, že by ste presvedčili poslancov VÚC a objekt by vám mohli predať za akceptovateľnú sumu.

Na kúpu budovy a financovanie potrebnej rekonštrukcie by ste si mohli zobrať úver, ktorý by ste možno i celý splatili predajom troch budov na Teplickej, jednej na Štefánikovej a niečo urobiť aj s MsKS. Celé toto by sa mohlo rozdeliť na etapy postupnej rekonštrukcie, presťahovanie zo starých budov a ich následný predaj v súťaži.

Tento celý zámer vychádza z opodstatnených potrieb a aktuálnej situácie v meste a nie je výmyslom nejakej skupiny. Obávam sa, že v areáli kina nám vyrastá ďalší nevyužitý a potrebou nevyžiadaný kultúrny objekt. Ozaj, ako je využívaná scéna MsKS?

Peter Záň

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel