Riešenie à la Piešťany

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. augusta 2018, 12:00

Pažitský parčík nechalo mesto od pondelka 23. júna pre verejnosť uzatvoriť. Aby zabránilo zhromažďovaniu sa miestnych i cezpoľných Rómov a upokojilo rozhorčených obyvateľov okolitých domov, povolalo narýchlo do práce arboristov. Čo na tom, že je obdobie vegetácie, teploty vzduchu prekračujú hranicu tridsiatich stupňov Celzia a všetky vtáky ešte z hniezd nevyviedli potomstvo. Konáre stromov treba píliť hneď a zaraz!

Piešťanci zátarasy ignorujú, mestu je to jedno. (Autor: gak)

Práce v parku mesto oznámilo v piatok na svojom webe a občanov informovalo, že tam bude prebiehať arboristické ošetrenie drevín. Z dôvodu bezpečnosti bude parčík uzatvorený do ukončenia prác. Termín neznámy. Keďže sme vedeli, že ide o účelové riešenie vytlačiť zázračného liečiteľa z verejného priestranstva, netrpezlivo sme očakávali príchod arboristov.

Síce im to trvalo, ale už v pondelok sa dali do práce. Obhajovali ju tým, že zásahy do korún stromov sa môžu robiť aj cez vegetačné obdobie, že to stromom nijako nemôže uškodiť. Mimochodom ale priznali, že hoci mali tento rok v pláne stromy v Pažitskom parčíku ošetrovať, nebol to tento termín. „Povolali nás, aby sme hneď prišli,“ prezradili nám. Keďže nebol v mestskom ozname uvedený termín ukončenia prác, boli sme zvedaví, dokedy ošetrovanie potrvá. „Máme to tak do konca týždňa, ale požiadali nás, aby sme to naťahovali aspoň do konca mesiaca,“ dodali arboristi.

Arboristov privolalo mesto skôr, ako mali v pláne. V korunách stromov strávili týždeň.

Za normálnych okolností sa orezané konáre ukladajú tak, aby s nimi bola následná ľahšia manipulácia. V parčíku sú rozhádzané účelovo, aby bránili ľuďom prechádzať ním. Ale ani konáre, ani kovové zábrany Piešťancom pešo či na bicykli v prechode parčíkom nezabránili.

O týždeň už bolo v parčíku ticho a ešte aj v čase našej uzávierky vyschnuté konáre ľuďom zavadzali. Svoj účel splnili, ale určite to ne je systémové riešenie problému, ktorý vznikol príchodom zázračného liečiteľa. My sme len zvedaví, kto a kedy ten neporiadok odprace. A či tak promptne, ako keď Rómom rozdávali plastové vrecia.

Gabo Kopúnek

Vstup do parčíka zahatali konármi.

Piešťanci zátarasy ignorujú, mestu je to jedno.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava