Hudobný tip: MEUKO! MEUKO! – GHOST ISLAND

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 29. júla 2018, 18:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Danse Noire

Nástup elektronických hajtiek a masívnej basovej linky, obmotávajúcich sa okolo centrálnej stopy disonantných čínskych rohov, budujúcich nepriechodne hustú obradnú atmosféru, prechádzajúcu do krátkeho chorálu. Skrátene pretlmočená ukážka zo skladby The Temple predstavuje jednu z najsilnejších častí nového dema Ghost Island taiwanskej dídžejky Meuko! Meuko!, prechádzajúceho sa naprieč zapovedanými končinami mesta Tchaj-pej.

Meuko! Meuko! na svojej novinke nespútane rozvíja nosný rys svojej produkcie – zvukové zachytávanie a tlmočenie charakteru okrajových, zapadnutých častí veľkomestského organizmu, ktoré vidí, cíti a počuje podobne, ako ho videla napríklad Georgia O´Keefová v sérii streets svojich obrazov New York Streets z prostredia ulíc prikrčených pod váhou okolitých mrakodrapov. Zatiaľ čo pohľad O´Keefovej obrazov smeruje zdola nahor, Meuko! Meuko! sa pozerá zo svojej perspektívy ešte nižšie, pohybujúc sa v hustom dymovom opare, vytváranom dráždivými zrážkami vysokých a nízkych elektronicky generovaných tónov, hlukov a ruchov.

Odroda post-klubovej hudby „Ostrova duchov“ však neznie ako záznam pretechnizovaného veľkomesta. Meuko! Meuko! vo svojej produkcii skôr smeruje do súkromia veľkomesta, do prostredia urbánnych legiend a miest, kde sa súčasné hudobné postupy stretávajú so zvukmi miestnej tradície a vytvárajú pevne integrovaný celok.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav