Pobedimské sokolky cvičili v Prahe

  • Šport / Ostatné športy
  • 28. júla 2018, 09:00

Na tohtoročnom všesokolskom zlete si na štadióne v Prahe spolu s domácimi aj zahraničnými cvičenkami zacvičila i skupina žien z Pobedima. So svojou starostkou Telovýchovnej jednoty Sokol Pobedim Lenkou Mitošinkovou reprezentovalo šestnásť žien nielen Slovensko, ale i Považskú sokolskú župu M. R. Štefánika a tiež obec.

Šestnásť žien z Pobedima vyrazilo do Prahy na všesokolský zlet. © archív Telovýchovnej jednoty Sokol Pobedim

V poradí už šestnásty všesokolský zlet sa konal 5. a 6. júla. Domáci i zahraniční cvičenci sa najskôr verejnosti predstavili v sprievode. „Pochodovali sme centrom Prahy v pestrých sokolských krojoch či cvičebných úboroch so zástavami. V sprievode sme boli živou reklamou – našu obec sme zviditeľnili šálom so slovenským znakom a nápisom Pobedim. Ľudia nás oslovovali s otázkou ‚Kde je ten Pobedim?‘ Dokonca sa našli aj takí, ktorí Pobedim alebo niekoho z obce poznajú,“ uviedla Lenka Mitošinková.

Po sprievode sa konala pre cvičencov sokolského zletu na Pražskom hrade v Chráme sv. Víta bohoslužba, ktorú celebroval pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. „Začiatok zletu bolo pre všetkých prekvapením. Po českej hymne nasledovala slovenská. Spolu s nami ju odspievali starší účastníci podujatia. Počas oboch zletových dní sme cvičili choreografiu s názvom Spolu. Skladba niesla hlboké posolstvo, keďže jej ústrednou myšlienkou sú stretnutia a rozchody. Sprevádzala ju hudba, ktorá je obom národom blízka. Skladba sa nám vydarila, tribúny burácali, ľudia nám gratulovali. Na tvárach divákov boli slzy dojatia,“ dodala starostka.

Medzi domácimi a zahraničnými cvičenkami boli aj ženy z TJ Sokol Pobedim.

S účinkovaním v Prahe boli Pobedimčanky veľmi spokojné, aj keď pre náročné skúšanie mali málo času na návštevu pamiatok. Smutné sú však z toho, že na hlavnej tribúne nevideli žiadneho zástupcu spoločenského života na Slovensku a že sa v slovenskej tlači o sokolskom zlete neobjavil ani riadok, hoci bol organizovaný v rámci 100. výročia osláv vzniku československého štátu.

(lm/vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia