Inšpektori: Ryby zabili sedimenty z dna Dubovej

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. júla 2018, 12:00

Scenár s otrávenými rybami, ktoré v stredu 11. júla v desiatkach plávali dolu potokom Dubová v Piešťanoch, sa bude opakovať zrejme donekonečna. Hoci rybári upozorňujú verejnosť aj odborníkov na nízku kapacitu a obsah kanalizácie, ktorá po výdatných návalových dažďoch vyústi do potoka a otrávi ryby, opakujúce kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia potvrdzujú niečo iné.

Povinnosťou človeka je prírodu i živočíchy v nej chrániť, v Piešťanoch sa to nedeje. © Ladislav Lacko

Aj tá, ktorú inšpektori vykonali po nahlásení úhynu rýb z dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku 11. júla, nepotvrdila otravu rýb výverom z kanalizácie. Podľa inšpektorov zato môžu zvírené sedimenty dna potoka po výdatných dažďoch.

Keď inšpektori dostali v stredu hlásenie, požiadali správcu toku – Správu povodia stredného Váhu – o súčinnosť a vykonanie obhliadky potoka. „Nakoľko sa mu nepodarilo identifikovať zdroj znečistenia, predpokladá, že ide o dôsledok búrkovej činnosti a intenzívnych zrážok v danej lokalite, ktoré mohlo mať za následok okrem prechodného zvírenia sedimentu aj ‚prepláchnutie’ výustí dažďových kanalizácií či odľahčovacích stôk v intraviláne Piešťan. Intenzitu zrážky z utorka 10. júla dokumentuje namerané a zadokumentované množstvo na hati Drahovce, vyše 40 milimetrov,“ uviedla štátna radkyňa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Anna Benečková.

Inšpekcia podľa slov radkyne kontaktovala Trnavskú vodárenskú spoločnosť Piešťany, ktorá uviedla, že odľahčovacie objekty v mieste úhynu rýb na toku Dubová sú povolené Okresným úradom Piešťany. „Z povolení vyplýva, že vodárenská spoločnosť môže v prípade dažďov vypúšťať nariedené odpadové vody do toku Dubová,“ dodala A. Benečková.

Vo štvrtok 12. júla, keď redakcia Piešťanského týždňa žiadala inšpekciu o vyjadrenie, táto opätovne kontaktovala pracovníkov vodohospodárskeho podniku, aby zistila aktuálnu situáciu v Dubovej. Správca toku zaslal inšpekcii e-mailom správu, že na úseku vodného toku Dubová sa vykonali kontroly 11. júla ešte v podvečerných hodinách a 12. júla v ranných hodinách, počas ktorých vo vode nebolo pozorované žiadne viditeľné znečistenie ako penu, ropné látky či zápach. Počas kontroly v profiloch, kde sú do potoka zaústené potrubia z výustí Trnavskej vodárenskej spoločnosti, nebolo zistené vypúšťanie do vodného toku.

„Na základe uvedeného inšpekcia skonštatovala, že úhyn rýb nebol spôsobený nedovoleným vypúšťaním odpadových vôd ani nedovoleným zaobchádzaním so znečisťujúcimi látkami. Z uvedeného dôvodu neboli naplnené znaky Mimoriadneho zhoršenia vôd podľa § 41 ods. 1 zák. č. 364/2004 Z. z. Príčinou úhynu rýb bolo pravdepodobne zvírenie dnových sedimentov v toku Dubová v dôsledku dažďov,“ znie oficiálne vyjadrenie inšpektorov.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland