Hotely Slovan a Lipa žijú už len v maketách a v spomienkach

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 26. júla 2018, 14:00

Mali ste to šťastie a zažili ste slávu piešťanských hotelov Slovan a Lipa, keď z vežičiek Slovana zneli fanfárové koncerty, sála s freskami a krištáľovými lustrami ohromovala svojou veľkoleposťou vzácnych hostí a na terase boli okrem tradičných letných posedení pri káve či víne i detské karnevaly? Aj vy ste sa zvŕtali na ľudových tancovačkách až do bieleho rána v hoteli Lipa? Ak áno a chcete si zaspomínať, zájdite do Vily dr. Lisku.

Autor 3D modelu Lipy Roman Sékeľ zhotovil vernú kópiu hotela aj s mobiliárom. (Autor: vd)

Balneologické múzeum Imricha Wintera tam vo štvrtok 19. júla inštalovalo výstavu s názvom Piešťanské kúpeľné hotely Slovan a Lipa. Dominujú jej 3D modely oboch hotelov, ktoré zhotovil mladý Piešťanec, dnes 25-ročný Roman Sékeľ. Hosťom vernisáže vysvetlil dôvod, prečo sa pustil do tvorby náročných makiet: „Napadlo mi to pred niekoľkými rokmi, o hoteloch mi porozprávala moja babka a v hoteli Slovan pracoval aj môj príbuzný. Keď som sa prechádzal okolo týchto stavieb, boli z nich už ruiny. Preto som chcel vytvoriť makety, ktoré by ľuďom priblížili, ako kedysi budovy vyzerali.“

Ako sa R. Sékeľ priznal, tvorba modelov je jeho koníčkom, v súčasnosti sa hlási na štúdium priemyselného manažmentu Materiálovo-technickej fakulty STU Bratislava. Vyjadril tiež želanie, aby zachránili aspoň Slovan, keď sa už Lipu zrejme nepodarí vzkriesiť. Rovnaké prianie vyslovil aj riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa i kurátor výstavy Martin Kostelník.

Tvorba modelu Slovana trvala autorovi štyri roky. Dal si skutočne záležať na každom detaile. Hotel je možné vidieť aj v priereze, takže sa dá nahliadnuť do izieb či iných priestorov. „Podklady som čerpal z fotografií, ktoré mi poskytlo Balneologické múzeum, ale aj z pohľadníc. Použil som všetky možné dostupné zdroje, odborné časopisy, knihy i informácie z internetu. Hotel Slovan nie je v presnej matematickej mierke, zato Lipu som skonštruoval v mierke 1:60, takže mi dali zabrať aj výpočty. Lipu som vytvoril za dva roky, ale predtým som ešte dva roky zháňal materiály. Informácie a fotografie som čerpal z archívov Krajského pamiatkového úradu v Trnave a Balneologického múzea v Piešťanoch, pôdorysy mi zapožičal inžinier architekt Kubík, za čo mu veľmi ďakujem, pretože bez nich by som model nikdy nezrealizoval,“ uviedol R. Sékeľ.

Vo vnútri Lipy je ručne zhotovený mobiliár – stoličky, stoly, lustre, schodištia, osvetlenie. Ornamenty vytvoril autor vypaľovačkou. Na náter budovy použil modelárske farby, okolie hotela sa snažil prispôsobiť vtedajšej realite. Pred hotelom sú zasadené známe tri lipy a stojí tam vysokánska lampa, ktorá osvetľovala priečelie. Na tvorbu modelu použil R. Sékeľ balzové drevo, ale i iné materiály.

Všetci títo návštevníci zažili slávu i pád hotela Slovan.

Okrem modelov možno na výstave obdivovať dobové fotografie, pohľadnice a artefakty z oboch hotelov. Vo vitríne odpočívajú zvyšky zábradlia či kovanie z hotela Slovan, sú tu architektonické návrhy i vizualizácia jeho rekonštrukcie a rozšírenia vybudovaním balneoterapie. Takže mnohí návštevníci diskutovali počas vernisáže práve o tom, či Slovan náhodou nie je nepredajný z dôvodu, aby nový majiteľ nevybudoval na druhom brehu rieky Váh konkurenčné prostredie.

Na vernisáži boli prevažne skôr narodení Piešťanci, ktorí si zaspomínali na časy, keď sa kúpali v bazéniku hotela Slovan, i na to, ako tunajšie vínne pivnice navštívili na konci vojny v roku 1945 smädní rumunskí osloboditelia a víno im náramne chutilo. Pri Lipe si spomenuli nielen na priestrannú kaviareň s reštauráciou a tanečným parketom, ale i na ničivý požiar, s ktorým bojovali desiatky hasičov. Nad ruinou, z ktorej ostalo smutné torzo poprekrývané stavebnou sieťovinou, už len mávli rukou.

Ak sa chcete opäť na chvíľu vrátiť v čase, môžete navštíviť výstavu a obzrieť si exponáty. Múzeum počas vernisáže premietlo aj film, ktorý zachycuje doby slávy týchto hotelov.

Viera Dusíková

Takto mal vyzerať Slovan po rekonštrukcii aj vybudovanou balneoterapiou.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland