Filip Horanský: Chcem sa dostať do dvestovky rebríčka ATP

  • Šport / Tenis
  • 26. júla 2018, 18:00

Piešťanský tenista Filip Horanský sa od novembra minulého roka pripravuje v Národnom tenisovom centre v skupine vedenej trénermi Karolom Kučerom a Ľubomírom Kurhajcom. Aj preto v tejto sezóne výrazne zlepšil svoju výkonnosť a aktuálne hrá možno v najlepšej forme v kariére.

Piešťanský tenista má najlepšiu formu v kariére. © archív STZ

„Podmienky v NTC sú kvalitné a mám tu všetko, čo potrebujem. Karol Kučera a Ľubomír Kurhajec majú veľa skúseností, ktoré mi možno chýbali na prerazenie do tristovky. Moja hra sa ustálila, tréneri mi pomohli cennými radami, vyhral som sa, mám dobrých sparingpartnerov a je to súhra všetkých okolností, že sa mi momentálne darí,“ uviedol Filip Horanský pre web Slovenského tenisového zväzu.

Práve zlepšenie tréningového procesu sa začína piešťanskému tenistovi v dobrom vracať. Minulý týždeň sa prvý raz prebojoval do challengerového semifinále, predtým sa premiérovo kvalifikoval do hlavného turnaja ATP. „Výsledky sa skôr či neskôr dostavia, ak sa správne pripravujem a trénujem. Tréningy sú kvalitatívne lepšie a zamerané na to, čo potrebujem. Zlepšujú sa všetky aspekty, od servisu, returnov, forhend, bekhend. Najdôležitejšia je však hlava. Potreboval som mentálne dospieť,“ priznal Horanský.

Šampión juniorskej štvorhry na Australian Open 2011 by rád rozšíril čiastkové úspechy aj o účasť v kvalifikácii na US Open, premiérovej grandslamovej v profesionálnej kariére. Či sa mu to podarí, ukážu najbližšie dni. „Méta to je, ale rozprával som sa o tom aj s Karolom Kučerom. On to príliš nehrotí, aby som silou mocou US Open hral. Bolo by to fajn, ale ak by to nevyšlo, tak sa nič nedeje. Mám dobre rozbehnutú sezónu aj smerom k tej ďalšej, takže verím, že bude môj progres pokračovať. Snažím sa dostať do dvestovky, pracujem na tom každý deň. Je to môj koncoročný cieľ,“ povedal Piešťanec.

Približne pred dvomi rokmi Horanský prešiel krízou, ocitol sa mimo päťstovky rebríčka ATP, no ani to ho neodradilo na sebe pracovať a postupnými krokmi sa dopracoval k vzostupu v rebríčku a ku kariérnemu maximu (255.). „Najdôležitejšia z vlastností tenistu je vytrvalosť a trpezlivosť, vydržať v trénovaní a nasadení, aj keď sa nedarí. Veľa konkurentov z môjho ročníka už tenis ani nehrá. Skôr ma posilnilo, že som túto krízu prekonal, a ťažím zo skúseností, keď sa mi nedarilo,“ konštatoval tenista.

Filip Horanský patril v juniorskej kategórii k najlepším slovenským hráčom, ktorý dosahoval výborné výsledky na prestížnych turnajoch. Adaptovanie v mužskej kategórii mu trvalo trošku dlhšie, no aktuálne začína potvrdzovať, že s ním treba v budúcnosti počítať. „Tlak bol obrovský, zväzoval mi ruky a dlhšie mi trvalo, než som sa s tým vyrovnal. Možno mi uškodilo, že som bol dobrý junior. Dnes beriem tenis inak, s nadhľadom, snažím sa veľmi nezväzovať.“

Piešťanec sa venuje aj štúdiu, ktoré však teraz muselo ísť nabok, a všetko sústreďuje len na tenis. „Pochádzam z právnickej rodiny, takže vzdelanie je pre mňa dôležité. Som v piatom ročníku štúdia, ale momentálne sa venujem len tenisu. Možno si ho dokončím niekedy neskôr,“ dodal Horanský.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel