Kaštieľskym parkom rozvoniaval guláš

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 25. júla 2018, 07:00

Vraví sa, že sto ľudí má sto chutí. Našťastie, na nádvorí Chtelnického kaštieľa rozvoniavalo v sobotu popoludní len deväť súťažných gulášov, takže sa návštevníkom prvého ročníka Gulášfestu chute nepomiešali. Ich názor bol totiž nanajvýš dôležitý, pretože svojím hlasovaním mohli ovplyvniť celkový výsledok súťaže.

gulasfest chtelnica
Na Gulášfeste sa zišli všetky generácie. Kým sa guláš uvaril, každá si krátila čas po svojom: deti s mobilmi a dospelí s kartami v rukách. (Autor: gak)

Kým však prišlo k vyhláseniu víťaza a doslova k vylízaniu všetkých kotlíkov dočista, organizátori – mladí chtelnickí šablári a aktivisti – pripravili pre hojné publikom aj iné zaujímavé súťaže a tiež vystúpenie Ľudovej hudby Karpatská muzika. Bodku za krásnym slnečným dňom dala oldies zábava pod šírym nebom.

gulasfest chtelnica
Kuchári najčastejšie varili z močingu, títo pridali aj dubáky.

Do degustácie súťažných gulášov, síce nie ako súčasť poroty, sme sa pustili aj my. Už dielo prvého tímu pod typickým logom „Ja neviem“ posadilo pomyselnú latku veľmi vysoko. Kamaráti si prácu v „poľnej kuchyni“ podelili, takže im počas varenia guláša vyšiel čas aj na hranie sedmy z kríža. Svoj guláš uvarili z diviny – daniela, muflóna a diviaka.

gulasfest chtelnica
Tím Ja neviem patril medzi našich favoritov, no na stupienky víťazov nedosiahol.

Alaxinovci prišli na súťaž zo susedných Dechtíc. Daniela, Peter a Rado patria k skúseným gulášmajstrom a v Chtelnici chceli zabodovať gulášom z hovädzieho i bravčového mäsa.

gulasfest chtelnica
Alaxinovci súťažili pod názvom Guláš Banda a stali sa víťazmi prvého ročníka.

Guláš tretieho tímu krásne voňal cesnakom. Šéfkuchár Miroslav Uhrovič z Chtelnice prezradil, že na jeho prípravu minuli až 18 kilogramov močingu.

gulasfest chtelnica
Domáci tím s typickým miestnym problémom v názve Horný koniec rozbitá čakáreň tiež odišiel bez medaily.

Dobrou náladou prispeli aj domáci futbalisti. Žartovali, keď prízvukovali, že v ňom uvarili rozhodcov Sekerku a Prvého. „Varíme ho z jeleňa,“ napravil informáciu Ján Bolla.

gulasfest chtelnica
Futbalisti sa tiež neumiestnili na stupni víťazov, hoci ich guláš nemal chybu.

Súťažný tím okolo Chtelničana Jána Brichtu tiež stavil na divinu, v kotlíku spolu s tajnými ingredienciami varili daniela.

gulasfest chtelnica
„Brichtovci“ súťažili pod názvom Lesný dych.

Ďalší domáci súťažiaci pod číslom 6 vylepšili svoje dielo malými dubáčikmi. „Základ však tvorí močing a divina pol na pol,“ prezradil Pavol Slabý.

gulasfest chtelnica
Turistom čerstvé dubáčiky k víťazstvu nestačili, obsadili druhé miesto.

Aj gulášmajstri z Krakovian-Stráží použili ako „tajnú“ ingredienciu dubáky. Bolo ich v guláši z močingu naozaj cítiť.

gulasfest chtelnica
Krakovanci súťažili pod názvom Holeška.

Ochotníci z domáceho divadla Och všetkých lákali na guláš z ľadového medveďa. Pri varení ničím nešetrili, ani humorom, ani červeným vínom. To krásne rozvoniavalo, keď ste nos priložili k tanieru.

gulasfest chtelnica
Chtelnickí ochotníci tiež skončili bez určenia poradia.

Zahanbiť sa nedali ani vysokoškoláci z bratislavskej STU, ktorých do Chtelnice priviedol spolužiak Miro. Čo v ich guláši Deterministickí víťazi plávalo, vedeli len oni, no chutil výborne.

gulasfest chtelnica
Vysokoškoláci tiež patrili medzi našich favoritov. Napokon sa im ušlo 3. miesto.

Vlastne, všetky guláše boli výborné a líšili sa len drobnými detailami. Preto bolo veľmi ťažké rozhodnúť, komu dať svoj hlas.

gulasfest chtelnica
Na nádvorí kaštieľa panovala dobrá nálada až do neskorej noci.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín