Chceli pridať trom, musia aj ostatným

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. júla 2018, 09:00

Mesto otvára druhé kolo žiadostí o dotácie pre šport a kultúru. Nápad piešťanského primátora Miloša Tamajku na zvláštny spôsob prideľovania mestských financií sa nepozdával ani mestskej rade. Tá na svojom rokovaní v pondelok 16. júla žiadosti hádzanárov, futbalistov, ale aj občianskeho združenia rodičov pri základnej umeleckej škole o peniaze zamietla. No napriek tomu v kapitole mestského rozpočtu určenej na dotácie peniaze navýšila ešte nad rámec požiadavky primátora.

Mestská rada rokovanie o troch žiadostiach o dotáciu odmietla. (Autor: pror)

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme vás informovali, že mestské odborné komisie dostali na prerokovanie materiál, ktorý sa primátor Miloš Tamajka neúspešne pokúsil zaradiť ešte do programu rokovania júnového mestského zastupiteľstva. Ide o žiadosti o dotácie pre tri subjekty. Pre piešťanských futbalistov by malo ísť 20-tisíc eur, pre hádzanárov rovnaká suma a pre Rodičovské združenie pri ZUŠ Piešťany 6500 eur. A to formou, ktorá nič zo zaužívaných zvyklostí o ich prideľovanie nespĺňa, dokonca je aj v rozpore s prideľovaním dotácií podľa všeobecne záväzného nariadenia mesta (VZN).

No i napriek tomu, že príslušné odborné komisie – športová i školská – dotácie prideliť neodporučili, Tamajka s týmto materiálom predstúpil i pred mestskú radu. A aby regulárnosť pridelenia financií aspoň kozmeticky „ošetril“, na rokovanie putoval aj návrh novelizácie príslušného VZN. To totiž obmedzuje možnosť prideliť dotáciu nad tisíc eur jednému subjektu len raz v kalendárnom roku.

Členovia mestskej rady, napodiv, prerokovanie návrhu zmeny VZN v programe ponechali, hoci pridelenie financií spomínaným subjektom hneď v úvode zatrhli. „Podľa zákulisných informácií je to, pán primátor, tvoja osobná iniciatíva. Okrem iného je to absolútne porušenie zásady rovného prístupu. Vyhovieť týmto žiadateľom je otvorenie Pandorinej skrinky,“ vysvetlil svoj postoj k žiadostiam poslanec Juraj Brna.

Zmenu VZN o mestských dotáciách členovia rady podporili, no nechali z neho vyškrtnúť podmienku, že žiadatelia sa môžu o dotáciu od mesta vo výške nad tisíc eur uchádzať len raz v roku. Zároveň vedenie radnice zaviazali dodržať všetky ostatné ustanovenia platného VZN. Medzi nimi i tú časť, podľa ktorej musí radnica zverejniť otvorenie druhého kola žiadostí o dotácie na tento rok na svojom webe po dobu tridsiatich dní.

Ako upozornila poslankyňa Iveta Babičová, komisia pre šport už v súčasnosti eviduje ďalšie žiadosti o dotácie a v záujme rovnakého zaobchádzania sa aj nimi musí mesto zaoberať. A tak aj pri zohľadnení tejto skutočnosti na návrh I. Babičovej členovia mestskej rady v ďalšom bode programu výšku peňazí určenú v rozpočte na dotácie výrazne navýšili. Paradoxne, v návrhu na zmenu rozpočtu figurujú aj tie tri primátorom pretláčané položky, ktoré v úvode rokovania poslanci sfúkli zo stola.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana