Prvá žatva v Bašovciach bola u Dekanovcov

  • Spravodajstvo / Región
  • 22. júla 2018, 09:00

Na poliach v Bašovciach majú už úrodu u maloroľníkov Romana a Róberta Dekanovcov pod strechou. Žatvu ozimného jačmeňa vykonali ako prví v obci 20. júna. „Nasypalo“ im dosť, len zrná boli oproti historickým žatvám prázdnejšie, aj keď v porovnaní s minulým rokom sú spokojní.

Róbert Dekan si zadovážil všetku poľnohospodársku techniku, má i kombajn. © archív Róberta Dekana

S úrodou som spokojný. Zobrali sme úrodu v objeme asi 55 metrákov z hektára, ale keďže som len maloroľník, o hektári nemožno hovoriť, moje pole je podstatne menšie. Ako každý rok fungovala bratská a susedská výpomoc, mali sme pekné počasie, na pole nám prišli pomôcť susedia, poľnohospodársky odborník a bývalý zootechnik ostrovského družstva Jozef Maco i kamaráti Daniel Šadibol a Marián Snoha,“ uviedol Róbert Dekan.

„Napriek tomu, že tento rok bolo počasie výdatnejšie na zrážky a očakávali sme, že jačmenné zrná budú plnšie, bucľatejšie, boli sme troška prekvapení. Ale ak to mám porovnať s minulým veľmi suchým rokom, sme spokojní. Treba sa reálne pozrieť na poľnohospodárstvo z pohľadu vplyvu klimatických zmien na úrodu obilnín. Už nikdy zrejme bez závlah nemôžeme očakávať takú, akú sme zažili pred pätnástimi rokmi,“ dodal R. Dekan.

Pri žatve, ako za starých čias, nechýbali dobrí pomocníci (zľava) Jozef Maco, Roman Dekan a Daniel Šadibol.

Práve nestálosť počasia a prudké klimatické zmeny boli dôvodom, prečo si maloroľník zadovážil takmer všetko poľnohospodársku techniku vrátane kombajnu. „Klimatické zmeny a rozmary počasia sú čoraz nevyspytateľnejšie. Malý poľnohospodár musí mať po ruke všetku techniku, aby ju využil práve v danom okamihu, keď slnko zasvieti, obilie je suché a treba okamžite vojsť do poľa. Pretože už ani predpoveď počasia nedokážu meteorológovia na sto percent odhadnúť, o čom sa každodenne presviedčame hoci len pri plánovaní rodinných výletov. Som presvedčený, že slovenské poľnohospodárstvo sa vo veľmi blízkej budúcnosti nezaobíde bez budovania a obnovy starých závlahových systémov, bez nich sa k dobrej úrode nedopracujeme,“ skonštatoval. Podľa miestnych hospodárov sa opäť budú musieť využiť prírodné vodné zdroje.

Kým sa tak stane, treba si vychovať aj novú generáciu, ktorá bude mať vzťah k pôde. „Som veľmi rád, že sa zo žatvy aj zberu úrody sa tešil náš trojročný synček. Vychovávame ho ako naši predkovia nás – príkladom. Aby mal prehľad, čo všetko treba urobiť, kým je jedlo či chlieb na stole,“ dodal Bašovčan.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel