Prvá žatva v Bašovciach bola u Dekanovcov
Na poliach v Bašovciach majú už úrodu u maloroľníkov Romana a Róberta Dekanovcov pod strechou. Žatvu ozimného jačmeňa vykonali ako prví v obci 20. júna. „Nasypalo“ im dosť, len zrná boli oproti historickým žatvám prázdnejšie, aj keď v porovnaní s minulým rokom sú spokojní.

„S úrodou som spokojný. Zobrali sme úrodu v objeme asi 55 metrákov z hektára, ale keďže som len maloroľník, o hektári nemožno hovoriť, moje pole je podstatne menšie. Ako každý rok fungovala bratská a susedská výpomoc, mali sme pekné počasie, na pole nám prišli pomôcť susedia, poľnohospodársky odborník a bývalý zootechnik ostrovského družstva Jozef Maco i kamaráti Daniel Šadibol a Marián Snoha,“ uviedol Róbert Dekan.
„Napriek tomu, že tento rok bolo počasie výdatnejšie na zrážky a očakávali sme, že jačmenné zrná budú plnšie, bucľatejšie, boli sme troška prekvapení. Ale ak to mám porovnať s minulým veľmi suchým rokom, sme spokojní. Treba sa reálne pozrieť na poľnohospodárstvo z pohľadu vplyvu klimatických zmien na úrodu obilnín. Už nikdy zrejme bez závlah nemôžeme očakávať takú, akú sme zažili pred pätnástimi rokmi,“ dodal R. Dekan.

Práve nestálosť počasia a prudké klimatické zmeny boli dôvodom, prečo si maloroľník zadovážil takmer všetko poľnohospodársku techniku vrátane kombajnu. „Klimatické zmeny a rozmary počasia sú čoraz nevyspytateľnejšie. Malý poľnohospodár musí mať po ruke všetku techniku, aby ju využil práve v danom okamihu, keď slnko zasvieti, obilie je suché a treba okamžite vojsť do poľa. Pretože už ani predpoveď počasia nedokážu meteorológovia na sto percent odhadnúť, o čom sa každodenne presviedčame hoci len pri plánovaní rodinných výletov. Som presvedčený, že slovenské poľnohospodárstvo sa vo veľmi blízkej budúcnosti nezaobíde bez budovania a obnovy starých závlahových systémov, bez nich sa k dobrej úrode nedopracujeme,“ skonštatoval. Podľa miestnych hospodárov sa opäť budú musieť využiť prírodné vodné zdroje.
Kým sa tak stane, treba si vychovať aj novú generáciu, ktorá bude mať vzťah k pôde. „Som veľmi rád, že sa zo žatvy aj zberu úrody sa tešil náš trojročný synček. Vychovávame ho ako naši predkovia nás – príkladom. Aby mal prehľad, čo všetko treba urobiť, kým je jedlo či chlieb na stole,“ dodal Bašovčan.
Viera Dusíková