Dobré ráno, Piešťany!

  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
  • 22. júla 2018, 08:00

Dnes je nedeľa 22. júla. Tento deň je Dňom rodičov. Meniny má Magdaléna.

Dobré ráno, Piešťany! (Autor: am)

Magdaléna je novozákonné ženské meno hebrejského pôvodu a znamená „pochádzajúca z palestínskeho mesta Magdaly“. Domácka podoba tohto mena je Magda, Magdalénka, Meg, Lenka a na území Slovenska je málo rozšírené.

Pre Magdalény je realizácia cieľov a osobný úspech korením života. Sú pritom priame a flexibilné. Neobzerajú sa dozadu, zaoberajú sa len prítomnosťou. Uvedomujú si svoj pôvab a dokonale ho využívajú. Ak sa zamilujú, ich láska je silná.

Tieto ženy sú neúnavné a majú železné zdravie. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť hlavne ryby. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú fľaškovozelená, biela, ružová a žltá. Ochranné rastliny myší chvost, fialka a prvosienka, ochranné kamene achát, koral a citrín.


Známe osobnosti s menom Magdaléna:

Magda Vášáryová – slovenská politička, herečka, manželka Milana Lasicu,

Magdaléna Zimová – slovenská divadelníčka,

Magdaléna Rybáriková – tenistka

V psom kalendári oslavuje meniny Adar, Alexio.

 

Hudobný kalendár

1943 – narodil sa Jaromír Mayer (Praha), spevák. Vyštudoval konzervatórium, v roku 1961 sa zúčastnil speváckej súťaže Hledáme nové talenty v pražskej Alfe. Spieval s kaviarenskými orchestrami, od roku 1963 spieval so skupinou Mefisto. V roku 1965 dostal angažmán v divadle Semafor. Z tej doby je aj jeho hit Jedna slza na tvé tváři (1965). Od roku 1967 spieval s Evou Pilarovou a jej skupinou Play Boys. Od roku 1972 bol na sólovej dráhe, jeho prvým hitom ešte v roku 1972 bola pieseň Malý přítel z města N. Tento singel presiahol v predaji sumu 200-tisíc výliskov. Od roku 1975 spolupracoval so skupinou Antonína Gondolána. V roku 1986 emigroval s rodinou do Nemecka, kde jeho manželka, novinárka Radka Machová mala rodičov. Po troch rokoch odišli do Kanady. Usadili sa v Edmontone, kde pracoval v olejárskej firme. Jeho syn Martin je v Kanade úspešným klaviristom a skladateľom. V roku 2006 vyšla kompilácia Malý přítel z města N a  rok neskôr jej pokračovanie Hospůdko známá.

1944 – narodila sa Estelle Bennett (New York City), členka americkej skupiny Ronettes. Táto dámska trojčlenná vokálna formácia tmavej pleti z New Yorku vznikla v roku 1961 pod názvom The Dolly Sisters, od apríla 1962 účinkovali už pod názvom Ronettes. Ešte v roku 1961 vydali prvý singel My Darling Angel, v hitparáde  neuspel. V rokoch 1961 a 1962 nahrali päť singlov, ani jeden z nich sa však do rebríčka nedostal. Úspešná bola pieseň Be My Baby, ktorá sa v októbri dostala na druhé miesto. V auguste 1965 robili predkapelu skupine Beatles na ich americkom turné. V roku 1965 vydali album The Ronettes featuring Veronica. Rozišli sa v októbri 1966. V americkom rebríčku mali päť skladieb, ich najväčším hitom bola v októbri 1963 pieseň Be My Baby. Zaznela aj vo filme Dirty Sancing (1987), v hlavnej úlohe Jennifer Gray a Patrick Swayze. Estelle zomrela 11. februára 2009 v americkom Englewood, štát New Jersey.

1944 – narodil sa Rick Davies (Swindon, Wiltshire, UK), spevák, hráč na klávesových nástrojoch, autor väčšiny skladieb a spoluzakladateľ anglickej skupiny Supertramp. Táto rocková formácia vznikla v roku 1969, v júli 1970 vydali prvý album s názvom Supertramp. Prvý hit Dreamer mali v anglickom rebríčku vo februári 1975. V apríli 1979 vydali svoj najúspešnejší album Breakfast In America, v Anglicku sa dostal na tretie miesto rebríčka, v Spojených štátoch a Kanade na prvú pozíciu. Rozišli sa v roku 1986, v singlovej hitparáde mali päť skladieb, hitmi boli piesne Give A Little Bit, The Logical Song a It’s Raining Again. Ich  dráhu dokumentuje 11 štúdiových, štyri live a štyri kompilačné albumy. Pokračovali v rokoch 1996 až 2002, po ďalšej prestávke sa v roku 2010 opäť vrátili na koncertné pódiá.

1946 – narodila sa Mireille Mathieu (Avignon, Francúzsko). V roku 1965 vyhrala miestnu spevácku súťaž a dostala pozvanie do Paríža na televízne natáčanie. Mireille vyhrala 21. novembra 1965 súťaž Telé-Dimanche, venovanú pamiatke Edith Piaf. Zmluvu na spoluprácu jej ponúkol Johnny Stark, manažér Johnnyho Hallydaya. Jej prvými hitmi boli skladby Mon crédo a C’est ton nom. Popularitu si získala aj v Spojených štátoch. Vystúpila v známej Ed Sullivan Show, spievala v Carnegie Hall v New Yorku. Počas viac ako 45 ročnej speváckej dráhy nahrala 1200 pesničiek v jedenástich jazykoch, predaj albumov prekročil náklad 120 miliónov výliskov. Spolupracovala s viacerými známymi spevákmi, naspievala piesne s Charlesom Aznavourom, Barrym Manilowom, Plácidom Domingom, Juliom Iglesiasom či Tomom Jonesom. V roku 1989 spievala na poctu generála deGaulla. Spievala aj na počesť novozvoleného prezidenta Nicolasa Sarkozyho. V roku 1966 vydala prvý album En Direct de L Ólympia. Hudobné aranžmány na tomto albume urobil Paul Mauriat. Na svojom konte má dnes osem desiatok albumov, ktoré naspievala francúzsky, nemecky, španielsky aj anglicky. Nahrala viac ako tisíc piesní v jedenástich jazykoch, na svojom konte má viac ako 150 miliónov predaných platní. Počas svojej speváckej dráhy si vyslúžila prezývku Slávik z Avignonu.

1947 – narodil sa Don Henley (Gilmer, Texas, USA), hráč na bicích nástrojoch, spevák a skladateľ americkej skupiny Eagles. Táto rocková formácia vznikla v Los Angeles v auguste 1971. Už pred týmto dátumom hrala trojica Frey, Henley a Leadon v sprievodnej skupine speváčky Lindy Ronstadt. V júni 1972 vydali prvý singel Take It Easy. Zároveň v júni 1972 vydali aj prvý štúdiový album Eagles, na ktorom boli hity Take It Easy a Witchy Woman. Od roku 1975 mala skupina veľmi úspešné obdobie. Tri albumy po sebe, One Of These Night, vydaný v júni 1975, Hotel California, vydaný v decembri 1976 a The Long Run zo septembra 1979 sa dostali na prvú pozíciu v rebríčku albumov a získali platinové platne. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 18 skladieb, päť z nich sa dostalo až na prvé miesto. Vynikajú medzi nimi hity New Kid In Town z decembra 1976 a Hotel California z marca 1977. V roku 1980 sa rozišli, na podnet Glena Freya sa opäť zišli v roku 1994, z päťčlennej zostavy muzikantov chýbal Randy Meisner. V októbri 2007 vydali nový, v poradí siedmy štúdiový album Long Road Out Of Eden. V Spojených štátoch aj v Anglicku sa dostal na prvú pozíciu. V januári 2016 zomrel Glenn Frey, v marci 2016 sa skupina rozišla. Na svojom konte má Henley štyri sólové albumy a kompiláciu The Very Best Of  Don Henley, ktorú vydal v júni 2009.

1947 – narodil sa Václav Macháček (Praha), basový gitarista, spevák a textár, člen skupiny Country Beat. Túto country formáciu založili v januári 1966 klavirista Jiří Brabec a spolu s Jiřím Grossmannom, Václav Macháček v nej hral od jej založenia. Od roku 1967 získali angažmán v divadle Semafor, ktoré trvalo dva roky. Od roku 1969 pôsobili ako samostatná skupina, spievali s ňou Naďa Urbánková a Karel Kahovec. V roku 1991 Jiří Brabec svoj Country Beat rozpustil, ale v roku 2000 obnovil jeho činnosť. V júni 2005 vyšla dvojkompilácia najväčších hitov Country Beatu Jiřího Brabce pod názvom Zlaté hity.

1954 – narodil sa Al Di Meola (rodený Al Laurence Dimeola, Jersey City, New Jersey, USA), džezový a latino gitarista. Na gitaru hral už ako osemročný, obdivoval Beatles a neskôr džezových gitaristov, medzi nimi L.Coryella. V roku 1971 začal študovať na Berklee College Of Music v Bostone. Už od druhého semestra hral s kvartetom Barryho Milese. Od roku 1974 spolupracoval s Chickom Coreom a jeho skupinou Return To Forever. Hral s nimi do roku 1976 a nahrali štyri albumy. V roku 1976 nahral prvý vlastný album Land Of The Midnight Sun. V začiatku 80. rokov účinkoval v triu slávnych gitaristov spolu s Johnom Mc Laughlinom a Pacom De Lucia. Nahrali dva albumy Friday Night In San Francisco (1980) a Passion, Grace and Fire (1983). Na svojom konte má dnes 24  vlastných albumov ďalšie dve desiatky albumov ako člen príležitostných hudobných zoskupení. Album Diabolic Inventions And Seduction For Solo Guitar vyšiel v januári 2007, v roku 2008  koncertný album La Melodia Live In Milano: World Sinfonia, v roku 2009 koncertný album Live In Seattle & Elsewhere: World Sinfonia, do tretice v roku 2012 ďalší koncertný album Live At The North Sea Jazz Festival. V septembri 2013 vydal album All Your Life (A Tribute To The Beatles). Najnovším je Elysium z mája 2015.

1956 – narodil sa Mick Pointer (Brill, Buckinghamshire, UK), exbubeník skupiny Marillion, hral v nej od založenia do roku 1983. Táto formácia vznikla v decembri 1978 v Aylesbury, v ďalších rokoch sa viackrát menila personálna zostava. Jej lídrom bol spevák Fish. V januári 1982 mali koncertnú premiéru v londýnskom hudobnom klube Marquee. V júni 1983 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu Garden Party. V roku 1983 vydali aj prvý album Script For A Jester’s Tear. V TOP 40 hitparáde mali 24 skladieb. Najúspešnejšou z nich bola v máji 1985 Kayleigh, ktorá sa dostala na 2. miesto. Na svojom konte majú 18 štúdiových albumov, osemnásty Fuck Everyone and Run (F E A R) vydali v septembri 2016. Predchádzajúci  sedemnásty Sounds That Can’t Be Made vydali v septembri 2012. Najúspešnejším z nich bol tretí Misplaced Childhood z júna 1985, ktorý sa v rebríčku dostal na prvé miesto. Po odchode od Marillion založil Mick Pointer s klávesákom Clive Nolanom rockovú skupinu Arena.

1958 – narodila sa Iva Bittová (Bruntál), česká speváčka, huslistka a herečka. Patrí medzi popredné osobnosti českej alternatívnej hudobnej scény. Na Ľudovej škole umenia chodila na balet a violu, vyštudovala spev a husle na hudobno-dramatickom odbore konzervatória v Brne. Popri štúdiu spievala s Brnenským rozhlasovým orchestrom ľudových nástrojov. Od roku 1978 bola členkou Divadla na provázku. Od začiatku divadelného angažmán sa orientovala hlavne na hudobné divadlo. Od roku 1984 vystupovala ako speváčka a huslistka s vlastnými piesňami na ľudové texty. Neskôr účinkovala s brnianskou skupinou Dunaj. Spolu  z moravského a cigánskeho folklóru, cez jazz až po husľové skladby vážnej hudby. V roku 1988 nahrala prvý album Bittová & Fajt. V roku 2004 účinkovala v New Yorskej Carnegie Hall v úlohe Elvíry v Mozartovej opere Don Giovanni. Do dnešných dní vydala 18 albumov, z tých posledných sú to Elida a The Party (oba 2005), Mater s Vladimírom Godárom (2006) a Moravian Games s George Mrazom a Emilom Viklickým (2007). Iva Bittová hrala v desiatich filmoch. Tým prvým boli Ružové sny v roku 1976, z tých najnovších to boli Želary (2003) a Tajnosti (2007). V marci 2013 vyšiel v prestížnom nemeckom vydavateľstve ECM album Iva Bittová. Vo februári 2014 vyšiel album Entwine / Proplétám. V apríli 2016 vyšiel album Béla Bartók: Slovenské spevy (s Mucha Quartetom). V decembri 2016 vydala so skupinou Čikori album At Home. Žije striedavo v Spojených štátoch a Česku.

1962 – narodil sa Henry Tóth (Bratislava), hudobník, gitarista, producent. Vyštudoval klasickú gitaru na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a Hochschule für Music und darstellende Kunst v rakúskom Grazi. Pôsobil ako gitarový pedagóg na Štátnej univerzite v Grazi. Hudobnú dráhu začal v roku 1976 spolu s Petrom Synekom, keď založili prvú skupinu. V roku 1982 sa predstavil v Kutnej Hore na československej gitarovej súťaži s medzinárodnou účasťou a obsadil prvé miesto. V rokoch 1983 až 1990 absolvoval viacero koncertných turné so slovenskými spevákmi. V roku 1983 koncertoval na Kube s Marcelou Leiferovou, v roku 1987 to bolo polročné turné s Marikou Gombitovou, o rok neskôr s Mariánom Greksom a skupinou Demikát, v roku 1989 hral na koncertoch v Poľsku s Janou Kocianovou. Hral aj s ostravskou skupinou Citron v roku 1990 pri ich československom turné. V roku 1996 vydal debutový album The Big H – Breath. V roku 1997 absolvovala kapela The Big H koncertné turné v Rakúsku, roku 1999 koncertovali na Slovensku. Na slovenských pódiách sa predstavili aj v roku 2001 na jarnom turné. Hral v koncertnej zostave skupiny Elán. V roku 2001 vydal album The Spirit Of Memory, v roku 2006 CD Henry Tóth Breath & Blue a 2007 CD Čekovský  a Tóth – Live from Bratislava Jazz Days 2007. Vo februári 2012 mal premiéru hudobný projekt Henryho Tótha a ľudovej hudby SĽUK. V súčasnosti spolupracuje so speváčkou Mistou.

1964 – narodil sa Miroslav Mach (Ústí nad Labem), gitarista českej skupiny Arakain. Túto heavy metalovú formáciu založili spevák v roku 1982 Aleš Brichta, gitarista Jiří Urban a bubeník Miroslav Nedvěd. V období rokov 1984 až 1986 vystupovala s kapelou ako hosť aj vtedy mladá rocková speváčka Lucie Bílá. V roku 2002 odišiel zo skupiny Aleš Brichta. V súčasnej zostave skupiny je Jiří Urban jediným členom z pôvodnej zostavy. V roku 1990 vydali prvý album Trash the Trash. Dnes majú na svojom konte viac ako dve desiatky albumov a kompilácií. V roku 2007 vyšiel live dvojalbum Arakain XXV Eden, čo bol záznam výročného koncertu v pražskej hale Eden, v marci 2009 vydali album Restart, v marci 2011 album Homo Sapiens?. K 30. výročiu vzniku kapely zorganizovali XXX Best Of Tour 2012, na ktorom s nimi vystúpila aj Lucie Bílá. Záznam koncertu 26. októbra 2012 na výstavisku PVA Expo v Letňanoch k 30.výročiu kapely vyšiel na DVD s názvom Arakain, Lucie Bílá, Petr Kolář – XXX – Praha PVA Expo. Vo februári 2014 vydali sedemnásty štúdiový album Adrenalium a vo februári 2016 osemnásty s názvom Arakadabra.

1967 – narodil sa Pat Badger (Boston, Massachusetts, USA), basový gitarista skupiny Extreme. Táto americká rocková formácia vznikla v roku 1985 v meste Malden. V marci 1989 vydali prvý album Extreme. V auguste 1990 vydali druhý, veľmi úspešný album Pornograffitti. Album bol dvakrát platinový, hitmi z neho sa stali dve skladby, More Than Words, ktorá bola v americkej singlovej hitparáde v júni 1991 na prvom mieste a v anglickej druhá, aj Hole Hearted, ktorá sa dostala na 4. miesto. Rozišli sa v roku 1996, na scénu sa vrátili v roku 2004. V singlovej hitparáde mali osem skladieb, vydali päť štúdiových albumov, piaty Saudades de Rock vydali v auguste 2008. V máji 2010 vyšiel live album Take Us Alive, k diskografii patria aj dva kompilačné albumy.

1973 – narodil sa Daniel Jones (Southend-on-Sea, Essex, UK), gitarista a hráč na klávesových nástrojoch austrálskeho popového dua Savage Garden. Táto formácia vznikla v austrálskom Brisbane v júni 1994. V marci 1997 vydali debutový album Savage Garden. V novembri 1999 vydali druhý album Affirmation. Rozišli sa v roku 2001, v austrálskom rebríčku mali 10 skladieb, do anglickej TOP 30 sa dostalo deväť skladieb, do americkej TOP 40 sedem piesní tejto formácie. Hitmi boli I Want You (1996), Truly Madly Deeply (1997) a I Knew I Loved You (1999). V novembri 2005 vyšla kompilácia The Best of Savage Garden. V súčasnosti sa venuje producentskej práci s novými austrálskymi umelcami.

1980 – narodila sa Kate Ryan (vlastným menom Katrien Verbeeck, Tessenderlo, Belgicko), speváčka. V roku 2001 mala v belgickej hitparáde prvú skladbu Scream For More. V roku 2002 viedla prvýkrát domáci rebríček s cover verziou piesne Désechantée od francúzskej speváčky Myléne Farmer. V roku 2002 vydala prvý album Different. V roku 2004 vydala druhý album Stronger. Hitmi z neho boli hneď tri skladby, Only If I, The Promise You Made a Goodbye. V roku 2006 reprezentovala Belgicko so skladbou Je t’adore na piesňovej súťaži Veľká cena Eurovízie a skončila dvanásta. Na svojom konte má päť albumov, piaty Electroshock vydala v júni 2012, predchádzajúci Free vyšiel v máji 2008. K diskografii patria aj dva kompilačné albumy, ten druhý French Connection vyšiel v októbri 2009.

1983 – narodil sa Arsenie Todiras (Kišinev, Moldavsko), člen chlapčenskej skupiny O-Zone. Európsku popularitu im priniesol v lete 2004 hit Dragostea Din Tei. Po odchode zo skupiny účinkuje od roku 2005 na sólovej dráhe. Tú naštartoval v Rumunsku pod menom Arsenium. V lete 2005 mal prvý hit Love Me, Love Me. V roku 2006 reprezentoval Rumunsko na pesničkovej Veľkej cene Eurovízie (Eurovision Song Contest 2006) so skladbou Loca. Skončil na 20. mieste s 20-timi bodmi. Zároveň v roku 2006 vydal debutový album The 33rd Element. Jeho poslednými hitmi v roku 2008 boli skladby Wake Up a Rumadai. Pod názvom Rumadai vydal v roku 2008 druhý album.

1992 – narodil sa Voxel (civilným menom Václav Lebeda, Kopřivnice), popový spevák a pesničkár začal svoju muzikantskú dráhu v skupine Burnout. Od roku 2012 sa vydal na sólovou dráhu, jeho prvým hitom bola skladba V síti. Ďalšími hitmi boli v júli 2012 piesne Hitmaker a v januári 2013 Superstar. V apríli 2014 vydal debutovú platňu, ktorú nazval All Boom. Za rok 2013 bol objavom hudobnej stanice Óčko, v ankete Český slávik za rok 2014 získal ocenenie ako hviezda internetu a bol nominovaný ako objav roka, ocenenie však nezískal. Na cenách Anděl 2014 bol nominovaný v kategórii objav roka. V septembri 2015 vydal druhý album Motýlí efekt. Je ženatý, má syna Václava.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Dr. MAX, Winterova 1745/41, 92101 Piešťany 20:00 – 22:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

 

Podujatia, akcie

KINO FONTÁNA

o 17.30 a 20.00 h

Mamma Mia! Here We Go Again!

Najväčšia letná filmová párty je späť a s ňou aj nákazlivá nálada rozprávkového hotela Kalokairi, nesmrteľná ABBA a herci, ktorí si s chuťou zopakovali veľkolepú grécku jazdu. V pokračovaní prvej časti muzikálu spred desiatich rokov uvidíme dva príbehy v jednom filme. Najprv sa vrátime do časov, keď bola Donna čerstvou absolventkou školy a netušila, že stretne troch mladých mužov. Slovenská premiéra.

USA-2018, MP, slovenské titulky, 114 min.

Vstupné: 5 €

 

HUDOBNÝ PAVILÓN V PARKU:

o 16.00 h

Dychová hudba DRAHOVČANKA

 

GALÉRIA KSC FONTÁNA:

  1. 7. – 5. 8.

CYRIL UHNÁK

Zatancuj, zaspievaj…

Výstava obrazov

 

FOYER KSC FONTÁNA:

  1. 6. – 16. 9.

ALOJZ MAJERNÍK

Obrazy

 

FOYER MSKS:

  1. 7. – 2. 9.

ROBERT HERC

Liata medaila

Výstava fotografií

 

DOM UMENIA:

Výstavy:

1.6. – 31. 8.

63. mfP

POSOLSTVO KRÁSY

Katarína Krajčovičová

Výstava fotografií                 

 

3.7. – 31. 8.

63. mfP

Ľudové hudobné nástroje zo zbierky Kornela Duffeka

 

3.7. – 31. 8.

63. mfP

UMENIE V PARKU 2018

Obrazy, sochy, plastiky – umelecká výstava

 

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU

Maľba – akryl

 

Stála expozícia

Prízemie DU

GALÉRIA Alojz Majerník

 

Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava