Spoznáte kvalitný éterický olej?

  • Inzercia
  • 21. júla 2018, 18:00

Veľa z nás pozná éterické oleje (silice), ťažšie je to už s orientovaním sa v rôznych druhoch či značkách a s nimi spojených výrazných cenových rozdieloch. Existujú totiž dva druhy olejov: stopercentne čisté éterické oleje (EO) a vonné oleje.

Stopercentne čisté EO sa získavajú z rastlín s vysokým obsahom silíc, a to destiláciou alebo lisovaním za studena. Naproti tomu vonné oleje, nazývané tiež „prírodné identické oleje“, sú syntetické a vznikajú v laboratóriách.

Na cenu EO vplýva popri cenovej politike výrobcu aj kvalita zdrojovej rastliny, náročnosť jej zberu a spracovania. Významným faktorom je tzv. výnosnosť, ktorá závisí od hybridu rastliny. Je to tak napríklad pri levanduli, kde je na výrobu jedného litra EO pri rôznych odrodách potrebné vždy iné množstvo rastliny, to môže kolísať v desiatkach kilogramov. Nízko výnosná je napríklad ruža, preto je jej EO veľmi drahý a býva predmetom pančovania.

Ako si teda vybrať? Požadované a literatúrou popísané účinky bude mať len kvalitný EO. Na etikete treba hľadať označenie 100% čistý EO, slovenský a latinský názov rastliny, zem pôvodu, číslo šarže, dátum spotreby, názov výrobcu alebo distribútora.

Využitie EO v bežnom živote je pestré a všestranné. Nejeden zákazník na ne nedá dopustiť pri rôznych neduhoch, ako je kašeľ, stres, svalová únava, kožné problémy…

V aktuálnej letnej sezóne sa EO dajú účinne využiť na odpudenie komárov či kliešťov. Pred pobytom v prírode nanesieme EO zriedený v nosnom oleji (mandľový, konopný, hroznový…) na pokožku celého tela (nielen na odhalené časti). Pri posedení v záhrade EO necháme odparovať z aromalampy. Účinné sú levanduľa, rozmarín, čajovník, gáfor, vetiver, citrónová tráva, eukalyptus, mäta, geránium, vyberáme si podľa vlastných čuchových preferencií. Kombináciou viacerých silíc si zároveň namiešame svoj obľúbený letný „parfum“. Takýto olejček môže poslúžiť aj ako univerzálny darček pre každého, kto obľubuje pobyt v prírode (športovci, rybári, poľovníci, deti…).

Stopercentne čisté éterické oleje zakúpite v obchodíku Dobrotéka v areáli starého trhoviska.

Dobrotéka

Nálepkova 28, Piešťany

tel.: 0950/44 66 06

FB/IG/www: dobroteka.sk

e-mail: dobroteka@dobroteka.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava