Posvietili sme si na zmrzlinu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. júla 2018, 09:00

Sladká studená pochúťka obľúbená u malých i veľkých patrí už neodmysliteľne k letu. Kedysi sa v Piešťanoch predávala zmrzlina na vychýrenom mieste – v Snack bare. V dnešných dňoch zmrzlinárne vyrástli ako huby po daždi a Piešťanci sa predháňajú v tvrdeniach, ktorá je lepšia. V tomto prieskume sme si posvietili na cenu zmrzliny a na jej výrobu.

Pochutiť si môžete na rôznych príchutiach i sorbetoch, najmenších potešia aj obyčajné kornútky. Ilustr. foto. (Autor: archív (am))

Aktuálne najdrahší kopček zmrzliny sa dá kúpiť na Kúpeľnom ostrove v jednej z kaviarní a v zmrzlinárni na Námestí slobody. Na Kúpeľnom ostrove ho však nevyrábajú priamo v kaviarni, ale zmrzlinu si nechávajú dovážať od výrobcu z Vrbového. Naproti tomu na Námestí slobody dostať za 80 centov zmrzlinu vlastnej výroby so zníženým obsahom cukru a v rôznych neobyčajných príchutiach. Majú tu aj menej kalorickú zmrzlinu so stéviou za jedno euro a mnohé príchute sú vegánske.

Na Kolonádovom moste je porcia studenej sladkosti o desať centov lacnejšia a vyrábajú ju priamo v prevádzke.

Na Winterovej ulici, na pešej zóne, je viacero predajcov zmrzlín, ktoré sa cenami nelíšia, vyjdú na 70 centov za porciu. Všetky sú robené priamo v prevádzkach okrem jednej, ktorú zastrešuje známa nanuková firma. Cukrárne sa od seba líšia iba ponukou sorbetov, ktoré sú niekde za cenu jedného eura za porciu alebo za rovnakú cenu ako bežná zmrzlina. V jednej z cukrární dokonca ponúkajú bezlepkové kornútky.

V Auparku si tiež zalížete za 70 centov, porcia je ale o poznanie väčšia a takisto domáca.

Mimo centra mesta cena za porciu klesá, vo všetkých zmrzlinárňach sa ustálila na 50 centoch a chváli sa aj vlastnou výrobou. Do zmrzlinární mimo centra sa zaraďuje i stánok v obchodnom dome Tesco, kde za porciu zmrzliny chcú 60 centov a za porciu sorbetu 80 centov. Hoci zmrzlinu nevyrábajú priamo v prevádzke, patria pod spoločnosť, ktorá má rôzne pobočky a vyrába si ju sama.

Výroba zmrzliny v Piešťanoch sa takmer vo všetkých prípadoch deje priamo v prevádzke, recepty sú však určené výlučne pre oči majiteľov a sú obchodným tajomstvom. Ísť na zmrzlinu mimo centra znamená značnú úsporu najmä pre rodiny s deťmi. Každému chutí niečo iné, preto pojednávanie o chuti, krémovosti či kvalite zmrazenej sladkosti necháme na každom osobitne.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav