Novinky v regionálnych súťažiach: Postúpiť bude možné aj z druhých miest

  • Šport / Futbal
  • 21. júla 2018, 16:00

Počas uplynulého týždňa sa konal Aktív športovo-technickej komisie Oblastného futbalového zväzu (ObFZ) Trnava 2018, ktorému predchádzala Riadna konferencia ObFZ Trnava. Funkcionárom klubu boli predstavené novinky, žreb prvého kola, ale aj pravidlá a základné informácie, ktoré je do nadchádzajúcej sezóny potrebné vedieť.

Na konferencii ObFZ Trnava ocenili viaceré osobnosti. © FB ObFZ Trnava

Hneď po otvorení konferencie predložil správu mandátovej komisie predseda Bartovič, po ktorom nasledovalo menovanie skrutátorov, overovateľov zápisnice a schvaľovanie pracovných komisií. Po schválení programu a rokovacieho poriadku nasledovalo udeľovanie ocenení. Strieborný odznak SFZ udelili Michalovi Končekovi (70 rokov), bronzový odznak SFZ si prebral Vladimír Hracho (50 rokov), Peter Dubec (60 rokov) a Tibor Jančovič (60 rokov). Plaketu ObFZ Trnava získali za svoju dlhoročnú funkcionársku činnosť jubilanti Štefan Ševčík (60 rokov), Ľubomír Bačík (60 rokov), Silvester Madunický (80 rokov), Ľuboš Lenčeš (50 rokov) a Marek Gajdoš (50 rokov).

Po oceneniach si delegáti klubov vypočuli od predsedu zväzu Vladimíra Hracha správu o činnosti ObFZ Trnava za obdobie od predchádzajúcej konferencie, správu o hospodárení od podpredsedu zväzu Vladimíra Púčika a správu predsedu revíznej komisie. Priestor počas diskusie využil predseda ZsFZ Ladislav Gádoši, ktorý delegátom porozprával o činnosti v regionálnom zväze či o plánovaných finančných dotáciách pre amatérske kluby v budúcnosti.

Delegáti všetky uznesenia schválili, konferencie sa z celkového počtu 76 zúčastnilo 72 delegátov s právom hlasovať. Ani pri jednom hlasovaní sa nikto nezdržal ani nebol proti.

Aktív športovo-technickej komisie

Po riadnej konferencii prišiel na rad Aktív športovo-technickej komisie (ŠTK) 2018, ktorý viedol predseda Marián Hafrovič. Zväz predstavil 14 súťaží v kategórii dospelých aj mládeže. Novinkou je už viackrát spomínaný BESTRENT Cup, ktorý spomedzi súťaží štartuje ako prvý, a to už 4.-5. augusta 2018.

Štart šiestej, siedmych a ôsmych líg je naplánovaný na víkend 11.-12. augusta, zvyšné súťaže až na 25.-26. augusta. Jarná časť sa začne 16. marca 2019 (šiesta liga, siedme ligy, dorastenecká kategória a žiaci štvrtá liga), zvyšok súťaží 30. marca.

Priestor na prezentáciu dostala aj spoločnosť Sport.Video, keďže od nového súťažného ročníka bude povinnosťou šiestej ligy a siedmych líg nahrávať majstrovské zápasy cez mobilnú aplikáciu.

Šiesta liga MEVA SPORT

V najvyššej oblastnej súťaži bude v nasledujúcom ročníku hrať 14 mužstiev. Do piatej ligy Západ postúpili štyri (Horná Krupá, Zvončín, Špačince, Voderady), svoju miestenku v šiestej lige si vybojovali víťazi siedmych líg Piešťany a Pavlice. Súťaž odštartuje 11.-12. augusta s nasledovnými účastníkmi: Dolná Krupá, Drahovce, Krakovany, Majcichov, Červeník, Piešťany, Leopoldov, Zeleneč, Zavar, Dechtice, Pavlice, Križovany nad Dudváhom, Siladice, Cífer.

Siedma liga SWAN

Trnavská časť siedmej ligy bude mať v budúcej sezóne tiež 14 účastníkov: Košolná, Bučany, Kátlovce, Brestovany, Bohdanovce, Trstín, Ružindol, Suchá nad Parnou, Dobrá Voda, Modranka, Dolné Orešany, Biely Kostol, Hrnčiarovce nad Parnou a Bíňovce. Zo súťaže odišli postupujúce Pavlice a rezerva Jaslovských Bohuníc, ktorá odstúpila počas minulej sezóny. Rovnako v súťaži bude chýbať Naháč, ktorý sa do súťažného ročníka 2018/2019 neprihlásil. Z najvyššej oblastnej súťaže do siedmej ligy nezostúpil nikto, pribudli postupujúce Bíňovce ako víťazi trnavskej časti ôsmej ligy. Štart súťaže je naplánovaný na 11.-12. augusta.

Siedma liga RUBBEX

Piešťansko-hlohovecká časť siedmej ligy má taktiež 14 tímov: Prašník, Dubovany, Madunice, Trakovice, Borovce, Šulekovo, Moravany nad Váhom, Veselé, Pečeňady, Chtelnica, Ostrov, Dolný Lopašov, Šípkové a Bojničky. Súťaž opustili zostupujúce Ratnovce, Kľačany a vyššie postupujúce Piešťany a súťaž sa zároveň rozrástla o Šulekovo ako víťaza ôsmej ligy. Začiatok súťaže je naplánovaný na víkend 11.-12. augusta.

Ôsma liga SELECT

Trnavská časť ôsmej ligy bude mať v nasledujúcej sezóne iba osem účastníkov a bude sa hrať trojkolovo. Medzi účastníkmi sú Slovenská Nová Ves, Smolenice, Buková, Opoj, Slávia Trnava, Šúrovce, Dolné Dubové a Vlčkovce. Zo súťaže odišli postupujúce Bíňovce, vzhľadom k odhláseniu sa rezervy Jaslovských Bohuníc a Naháča zo siedmej ligy z mužstiev nezostúpil nikto. Novou tvárou súťaže budú Šúrovce, ktoré sa vracajú na futbalovú mapu aj v mužskej kategórii, v súťaži však budú chýbať Lovčice či Dlhá, ktoré prihlášku nepodali.

Štart súťaže bol pôvodne naplánovaný na víkend 25.-26. augusta, no zväz sa rozhodol vyhovieť požiadavkám klubov, ktoré zazneli počas aktívu, a odštartuje ako zvyšné mužské súťaže, čiže 11.-12. augusta.

Ôsma liga MEVASOX

Piešťansko-hlohovecká časť ôsmej ligy sa naplnila na 11 mužstiev: Kľačany, Žlkovce, Pastuchov, Sokolovce, Dolné Trhovište, Koplotovce, Malženice „B“, Nižná, Kočín-Lančár, Ratnovce a Veľké Orvište. V súťaži bude chýbať postupujúce Šulekovo a rovnako neuvidíme Šterusy či na poslednú chvíľu odhlásenú Banku. Futbalový návrat ohlásili Koplotovce aj Veľké Orvište, zo siedmej ligy zostúpili Kľačany a Ratnovce. Aj táto súťaž sa mala pôvodne začínať neskôr, no odštartuje počas víkendu 11.-12. augusta.

Novinky postupov v budúcom ročníku

Zväz zaviedol novinku, ktorú privíta nejedno mužstvo, pretože okrem postupujúcich víťazov siedmych a ôsmych líg môžu o miestenku vo vyššej súťaži zabojovať aj mužstvá umiestnené na druhej priečke, a to nasledovne:

Mužstvá, ktoré v siedmych ligách skončia na druhej priečke, odohrajú kvalifikačné stretnutie. Jeho víťaz bude hrať kvalifikačný zápas s mužstvom šiestej ligy, ktoré sa umiestni na poslednej priečke, z ktorej má nárok pokračovať v súťaži. Víťaz tohto zápasu bude zaradený do šiestej ligy.

Mužstvá, ktoré sa v súťažiach ôsmych líg umiestnia na druhom mieste, odohrajú kvalifikačné stretnutie s mužstvom príslušnej siedmej ligy, ktoré skončí na poslednom mieste, z ktorého má nárok na pokračovanie v súťaži. Víťaza tohto zápasu zaradia do príslušnej siedmej ligy.

BESTRENT Cup

Viackrát predstavovanou novinkou je súťaž o pohár BESTRENT Cup, ktorá sa teší veľkému záujmu. Medzi prihlásenými je 60 mužstiev a žreb prvého kola je už dostupný na stránke www.futbalnet.sk. Hrací systém je na jedno stretnutie, víťaz postupuje do ďalšieho kola podľa vyžrebovaného pavúka. V prípade nerozhodného výsledku sa nepredlžuje, ihneď nasledujú penalty.

Plánované termíny stretnutí prvého kola sú 4.-5. augusta 2018 (30 zápasov), druhé kolo sa uskutoční 29. augusta (štátny sviatok, streda – 16 zápasov) a tretie 1. novembra (štátny sviatok, štvrtok – 8 zápasov). Zvyšok súťaže bude prebiehať v jarnej časti, štvrťfinále je na programe 1. mája 2019 (štátny sviatok, streda), semifinále 8. mája (štátny sviatok, streda). Termín a miesto finále sa určí dodatočne.

Čo sa týka disciplinárnych trestov udelených v BESTRENT Cup-e, podliehajú Disciplinárnemu poriadku SFZ. Nenastúpenie na stretnutie nebude disciplinárne riešené okrem prípadu, ak to klub oznámi v čase kratšom ako 24 hodín pred úradným hracím časom.

Víťaz BESTRENT Cupu dostane poukaz v hodnote 1000 eur na nákup športového výstroja, pohár pre víťaza súťažného ročníka 2018/2019 i putovný pohár. Porazený finalista dostane poukaz v hodnote 500 eur tiež na nákup športového výstroja. Najzaujímavejšou novinkou je, že víťaz má právo podať si prihlášku do Slovnaft Cup-u v sezóne

2019/2020.

(ts/mr)

 

Vyžrebovanie 1. kola BESTRENT Cupu, 5. augusta o 17:00:

OŠK Šúrovce – OŠK Zavar

FK AŠK Slávia Trnava – FO ŠK Modranka

TJ Družstevník Vlčkovce – OŠK Križovany nad Dudváhom

FTC Trakovice – OFK Bučany

TJ Vinohradník Suchá nad Parnou – TJ Družstevník Košolná

OŠK Smolenice – FK Sokol Dolné Orešany

ŠK Dobrá Voda – TJ FC Kátlovce

TJ Družstevník Dolné Dubové – OŠK Dolná Krupá

OŠK FO Slovenská Nová Ves – ŠK Cífer 1929

TJ Družstevník Ružindol – FK Biely Kostol

ŠK RAPID Hrnčiarovce nad Parnou – ŠK Slávia Zeleneč

TJ Družstevník Opoj – OZ TJ Družstevník Pavlice

FK TJ Družstevník Buková – TJ Elastik Bohdanovce

TJ Sokol Trstín – TJ Družstevník Bíňovce

TJ Družstevník Brestovany – OFK Majcichov

TJ Madunice – TJ Slovan Červeník

TJ Slovan Veľké Orvište – OŠK Prašník

TJ Sokolovce – PFK Piešťany

TJ Družstevník Nižná – TJ Družstevník Dechtice

TJ Kočín-Lančár – TJ Slovan Ostrov

ŠK Borovce – OŠK Veselé

TJ Slovan Koplotovce – MTK Leopoldov

TJ Družstevník Dolný Lopašov – OFK Drahovce

TJ Družstevník Žlkovce – OŠK Dubovany

TJ Družstevník Šípkové – FK Krakovany

TJ Družstevník Pastuchov – TJ Bojničky

OFK Ratnovce – OŠK Moravany nad Váhom

TJ Klas Dolné Trhovište – OFK Kľačany

FK Šulekovo – TJ Družstevník Siladice

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf