Chcú separovať, no nemajú kde

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 20. júla 2018, 09:00

Obyvatelia piešťanských sídlisk sa z času na čas stretávajú s nepríjemným problémom. Tým sú preplnené nádoby na separovaný odpad, a to najmä papier, sklo, ale i plasty. A ak nie sú tieto kontajnery práve plné, jednoducho sú zamknuté a nedajú sa otvoriť na vhodenie širších smetí.

Na Vážskej ulici kypeli nádoby na papier i sklo. (Autor: am)

Odpad minulý týždeň kypel z nádob na Vrbovskej ceste, ale aj na Vážskej ulici. Kartóny sa povaľovali v celom stojisku, takmer vypadávali už i sklené fľašky. Niektorí to vzdali a papierového odpadu boli napokon plné aj kontajnery na komunálny odpad. A keď už pracovníci odpadového hospodárstva tento problém vyriešili a vysypali nádoby, obyvatelia síce mali do čoho svoje smeti vhodiť, no nemali ako. Kontajnery sa, ako už býva zvykom, totiž opäť nedali otvoriť, a tak rozmernejšie kartóny bolo treba potrhať priamo na mieste, aby sa zmestili cez malý otvor.

Tento problém však, ako by si niekto mohol myslieť, neriešia Služby mesta Piešťany. Tie majú na starosti len malé pouličné koše. Oslovili sme preto mestský úrad, či neuvažuje nad zvýšením počtu vývozov separovaného odpadu. „Všetko podlieha zo zákona odsúhlaseniu zo strany organizácie zodpovednosti výrobcov, v našom prípade Natur-Pack. V minulom roku sme rokovali o navýšení vývozov pre zber kovových odpadov, keď nám po dlhých urgenciách schválili dva vývozy v roku navyše. Nie je to také jednoduché, odkedy vstúpil do platnosti nový zákon o odpadoch,“ uviedla Zuzana Jakubisová zo sekcie životného prostredia na mestskom úrade.

Financovanie triedeného zberu totiž podľa tohto zákona prešlo z obcí na spomínané organizácie zodpovednosti výrobcov a tie podľa nej nie sú veľmi ústretové pri zvyšovaní počtu nádob alebo vývozov. „My ako mesto musíme zo zákona dodržiavať štandardy zberu triedených zložiek, ktoré už teraz prevyšujeme, čo sa týka počtu nádob a vývozov. Z toho dôvodu nie je také jednoduché, niekedy priam nemožné, robiť akékoľvek zmeny,“ skonštatovala Z. Jakubisová. Na úrade vraj majú zaznamenané, že na niektorých stanovištiach sa nádoby prepĺňajú, no nie je to pravidlo, a občas sú nádoby pri vývoze plné tak akurát.

„Navýšenie vývozu by sa nemohlo zaviesť iba na konkrétnu nádobu, ktorá sa zapĺňa rýchlejšie, ale museli by sa vývozy navýšiť pre všetky nádoby na území mesta, čo by bolo zasa neefektívne a neekonomické, keďže by sa vo väčšine prípadov vyvážali poloprázdne,“ dodala. Ak ste pozitívne naladení k separovaniu odpadu a nemáte ho kam vyhodiť, asi jednoducho budete musieť v meste vyhľadať nádobu, do ktorej kartóny či plasty napokon vložíte.

Na odpad na Vrbovskej ceste sa obyvateľ sťažoval prostredníctvom internetového portálu.

Okrem toho sa pri stojiskách často povaľujú rozmernejšie veci na vyhodenie ako skrinky, minulý týždeň napríklad matrac na ulici Pod Párovcami. Tento odpad treba vyniesť svojpomocne do zberného dvora. „Prevádzka zberného dvora je otvorená šesť dní v týždni. Mesto nezabezpečuje odvoz rozmernejších odpadov z domácností na požiadanie. Obyvatelia, ktorí nemajú možnosť vlastného odvozu na zberné stredisko, si musia zabezpečiť odvoz rozmernejších odpadov prostredníctvom tretej osoby na vlastné náklady alebo môžu využiť zbery veľkoobjemových odpadov, ktoré sa pre obyvateľov organizujú dvakrát do roka v dvanástich lokalitách mesta,“ priblížila Z. Jakubisová.

O tomto zbere majú byť obyvatelia vopred informovaní a počas neho je pristavený kontajner s objemom 35 metrov kubických, kde je možné uložiť všetok rozmernejší odpad. Taktiež môžu občania priniesť elektroodpad a odpad s obsahom škodlivých látok.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek