Marhule a broskyne prilákali desiatky obdivovateľov

  • Nezaradené
  • 20. júla 2018, 18:00

Domáci pestovatelia, poľnohospodári i milovníci prírody sa každoročne tešia na výstavu organizovanú Výskumným ústavom rastlinnej výroby v Piešťanoch. Vo štvrtok 19. júla sa opäť stretli a obdivovali plodiny, ktoré pracovníci ústavu dopestovali.

Výstavu genetických zdrojov marhúľ a broskýň slávnostne otvoril príhovorom Pavol Hauptvogel, riaditeľ inštitúcie. Okrem desiatok druhov marhúľ a broskýň, ktorým bola výstava primárne venovaná, mohli návštevníci obdivovať aj nektarinky a širokú paletu liečivých rastlín. Z nich dokonca pracovníci pripravili lahodné nápoje na ochutnávku.

Vo výskumnom ústave vystavili spomedzi 117 odrôd marhúľ až 74. Po úvodnom slove sa záujemcovia mohli jednotlivo oboznamovať so spôsobom pestovania odrôd, prezrieť si pozberané plodiny, privoňať k nim a niektoré i ochutnať, ale tiež sa mohli poprechádzať pomedzi stromy a zistiť viac o spôsobe ich pestovania či náchylnosti k chorobám. 

Výstava bola mimoriadne pestrá i napriek tomu, že ústavom pestované odrodydozrievajú v rozpätí mesiacov jún až september, takže je náročné už dozreté plody uskladniť. Iste k tomu prispelo aj tohtoročné horúce jarné počasie, ktoré plodinám prialo a preto ovocinári hlásia dobrú úrodu.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina