Komentár: Nik nedokáže splniť, čo dokážu piešťanskí politici pred voľbami sľúbiť

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. júla 2018, 12:00

Význam slova pranostika naberá v Piešťanoch úplne nový rozmer. Ak nám naši predkovia na základe dlhodobého pozorovania prírody zanechali pranostiky v súvislosti s počasím, v kúpeľnom meste sa takéto „pranostiky“ dajú spokojne napasovať do komunálnej politiky.

Na katastrofálny stav niekdajšej ôsmej základnej školy upozorňujeme už roky a štyri mesiace pred voľbami zrazu radnica objavila, ako objektu prinavrátiť život. (Autor: pror)

Podľa Wikipédie pranostika je predpoveď budúcich vecí, najmä počasia alebo porekadlo s takouto predpoveďou alebo životnou skúsenosťou. A tak pranostiky ako Medardova kvapka štyridsať dní kvapká, Studený máj, v stodole raj, Katarína na blate a Vianoce na ľade zo skúsenosti našich predkov sú jednak notoricky známe, ale aj veľmi často pravdivé.

V Piešťanoch by sa k nim mohli priradiť ďalšie, napríklad: „Ak sa na radnici s plánmi a budovateľskými zámermi roztrhne vrece, tak sa blížia voľby.“ Presne tak vyzerá program neplánovaného mestského zastupiteľstva, ktoré na koniec júla zvolal primátor Miloš Tamajka. A tak oblasti, ktoré sme za posledné roky kritizovali a poukazovali na ich neriešenie, sa zrazu nachádzajú aj v programe júlového rokovania volených zástupcov mesta.

Napríklad opustený objekt základnej školy na sídlisku Adam Trajan, na ktorý ako nebezpečný pre deti a centrum zhromažďovania sa bezdomovcov a narkomanov upozorňujeme už celé roky, zrazu pred voľbami radnica objavila.

A tak sa v podkladoch do zastupiteľstva môžeme dočítať, že vedenie mesta plánuje v objekte schátranej školy vybudovať zariadenie opatrovateľskej služby, komunitné centrum a podobne.

Vraj z dôvodu, ako sa v materiáli ďalej uvádza, že verejný objekt je od roku 2005 nevyužívaný, výrazne chátra a stal sa nielen estetickou príťažou mesta, ale bezpečnostným rizikom: „Zámerom je využiť predmetný objekt a jeho vertikálnym rozdelením na dve časti zrealizovať jeho zásadnú rekonštrukciu s rozdelím na dva samostatné diverzifikované verejné objekty. V menšej časti budovy (ľavé krídlo v približne tretine budovy) vznikne samostatné zariadenie opatrovateľskej služby na komunitnej úrovni. V zvyšnej časti objektu (pravé väčšie krídlo) vznikne centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS) s ambulanciami zdravotnej starostlivosti a ambulanciami sociálnych služieb. Dôvodom je skutočnosť, že na sídlisku absentuje nielen poskytovanie sociálnej služby zariadenia opatrovateľskej služby alebo aj širšie integrované poskytovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti.“

Na schválenie poslancami je tiež pripravená žiadosť o dotáciu vo výške 257-tisíc eur pre zriadenie komunitného centra, ktorého úlohou podľa predkladanej správy bude: „Zlepšenie integrovaného prístupu k sociálnej infraštruktúre prostredníctvom prestavby existujúcej verejnej budovy na komunitné centrum, a tým sa zlepší integrovaný prístup k sociálnej infraštruktúre v súlade s princípmi desegregácie, degetoizácie a destigmatizácie.“ Zjednodušene napísané, takéto komunitné centrum by malo pomáhať zaradiť sa Rómom do väčšinovej spoločnosti.

Zrejme to však má radnica trochu pomotané s úlohou tohto komunitného centra na území kúpeľného mesta, nakoľko v Piešťanoch žiadne rómske getá nenájdete, pretože piešťanskí Rómovia, na rozdiel od osadníkov z východu, sú pre obyvateľov mesta bežnými susedmi.

Radnica do zastupiteľstva tiež predkladá svoj zámer zrekonštruovať a prestavať Zariadenie sociálnych služieb Lumen. Na tento účel chce z európskych peňazí takmer milión eur.

Vedenie mesta chce tiež realizovať vodozádržné opatrenia výstavbou povrchových a pozemných nádrží na zachytávanie zrážkovej vody za účelom jej využitia na zavlažovanie v čase sucha, ale aj prerábanie asfaltových parkovísk na parkoviská priesakové s povrchom tvoreným zatrávňovacími roštami.

A, samozrejme, takmer z každého materiálu vyplýva, že termíny realizácie budú až po novembrových komunálnych voľbách.

K tomu všetkému však treba ešte doplniť nadpisy článkov, ktoré sa objavili v niektorých piešťanských médiách – „Letné kino je už pred dokončením“, ale aj „Výstavba aquaparku je už na spadnutie“. Natíska sa tak na Piešťany šitá pranostika: „Nik nedokáže splniť, čo dokážu piešťanskí politici pred voľbami sľúbiť.“

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela