I. Babičová: Je to podvod a „kamarátkšeft“!

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. júla 2018, 09:00

Mesto Piešťany otvára dotačný systém radnice a do zastupiteľstva predkladá aj návrh zmeny všeobecne záväzného nariadenia. Účel to má jediný – vyhovieť trom združeniam a prideliť im mestské financie nad rámec rozdeľovania dotácií z úvodu roka.

Komisia pod vedením Jozefa Drahovského materiál o novom prideľovaní dotácií odmietla rovnako ako komisia Ivety Babičovej. (Autor: pror)

Mesto Piešťany má na rozdeľovanie peňazí zavedený systém a aj hodnotiace kritérium. Rieši to všeobecne záväzné nariadenie (VZN), podľa ktorého radnica musí zverejniť oznam na predkladanie žiadostí minimálne 30 dní pred ukončením prijímania žiadostí. Mestskí úradníci ich po doručení skontrolujú, či spĺňajú všetky stanovené náležitosti. V žiadostiach športových klubov či občianskych združení musí byť presne zadefinovaný účel dotácie, ako aj kvantifikované v prospech koľkých osôb bude dotácia použitá.

Takto preverené žiadosti putujú do mestských komisií, ktoré ich na základe svojej odbornosti posudzujú. Tak napríklad komisia pre kultúru a názvoslovie posudzuje žiadosti o dotácie na kultúru. Športová komisia zasa tie športové. Komisia pre životné prostredie žiadosti s environmentálnym motívom a podobne.

Na poslednom mestskom zastupiteľstve sa však primátor Miloš Tamajka pokúsil zaradiť do programu rokovania žiadosti o dotácie pre tri subjekty, avšak v rozpore s VZN o prideľovaní dotácií. Pre piešťanských futbalistov by malo ísť 20-tisíc eur, pre hádzanárov rovnaká suma a pre Rodičovské združenie pri ZUŠ Piešťany 6500 eur. A to formou, ktorá nič zo zaužívaných zvyklostí o ich prideľovanie nespĺňa.

Aj z toho dôvodu poslanci zaradenie týchto žiadostí do programu rokovania neodsúhlasili. Zdá sa však, že Tamajka to nevzdal a v rámci júlového zastupiteľstva chce nechať o týchto žiadostiach poslancov hlasovať. Narýchlo zvolal zasadnutie mestských komisií, kde uvedené žiadosti, ako aj návrh na zmenu VZN putovali. Rokovania komisií, ktorým šport a školstvo odborne prináleží, sme sa zúčastnili aj my.

Zdá sa však, že to s týmto Tamajkovým dotovacím nápadom nepôjde až tak ľahko. A dokonca sme sa z ich rokovania dozvedeli podrobnosti, ktoré v žiadostiach ani nie sú uvedené.

Na komisii pre šport a rekreáciu pod vedením Jozefa Drahovského odznelo, že piešťanskí hádzanári, keďže postúpili do extraligy, potrebujú 20-tisíc eur na prenájom haly. Tá hala však má byť v Trnave, a tak by išla dotácia na hranie zápasov hádzanárov, ktorí by v meste súťažne ani nepôsobili.

V súvislosti s futbalistami a ich postupom do šiestej ligy, čo má byť dôvodom ich žiadosti o dotáciu v objeme 20-tisíc eur, členovia športovej komisie poznamenali, že pred časom zastupiteľstvo odsúhlasilo futbalistom možnosť podnikať v mestských reštauračných priestoroch a zisk si ponechávať v prospech klubu. Dovtedy ho museli odovzdávať radnici. „Boli by sme proti sebe a princípom, ktoré sa tu roky formovali,“ povedal na margo zamietnutia žiadosti a zmeny VZN J. Drahovský.

Nakoniec sa všetci prítomní členovia komisie rozhodli svojím hlasovaním nepodporiť žiadosti o dotácie, ale ani návrh zmeny VZN.

Podobný postoj zaujala komisia pre školstvo a mládež pod vedením Ivety Babičovej k žiadosti občianskeho združenia rodičov pri základnej umeleckej škole. Žiadosť a ani zmenu VZN jej členovia nepodporili. „Je to podvod a kamarátkšeft,“ povedala na adresu predkladaného materiálu I. Babičová.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav