Cyril Uhnák roztancoval obrazy

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 19. júla 2018, 10:00

Diela Cyrila Uhnáka, ktoré v súčasnosti zdobia Galériu Fontána v Piešťanoch, sú dôkazom toho, že ak človek chce robiť to, čo ho baví, povznáša, napĺňa, nemusí byť nutne študovaným v danom odbore. Cyril Uhnák síce vyštudoval Slovenskú vysokú školu technickú a aj desať rokov pôsobil vo svojom odbore, no potom ho pohltilo výtvarné umenie.

Cyril Uhnák je technik, no už od roku 1993 sa naplno venuje maľbe. (Autor: vd)

Venuje sa mu už od roku 1993 a výstava, ktorú prezentuje v Piešťanoch, má názov Zatancuj! Zaspievaj! Je oslavou krásy slovenského ľudového umenia. On sám si na vernisáž, ktorá sa konala minulý utorok, obliekol košeľu s ľudovým motívom. Verejnosti pripomenul, že toto nie je jeho prvá piešťanská prezentácia, vystavoval v roku 2004 v Dome umenia.

Na matematickom vzorci e x e x e = e3 vysvetlil svoje vnímanie umenia. Každé éčko predstavuje niečo iné – prvé je emócia, druhé energia a tretie estetika. Iba spolu ako e3 tvoria umenie, ak by sme ich odmocnili, mali by sme zase len neumocnené „e“. Emócia bez energie nič nevytvorí, energia bez estetiky nič neznamená a estetika bez emócie by bola falošná, prázdna.

V tomto zmysle treba chápať aj jeho obrazy. Najmä tie, ktoré sa nachádzajú v hlavnej sieni galérie a korešpondujú s folklórom, jeho silou, ohnivosťou výrazu, energiou, ktorá z nich diváka priam ohúri.

Ak sa divák postaví doprostred galérie a skúsil by sa roztočiť tak rýchle, ako to robia ľudové tanečnice, keď im sukne zdvíha sila otočky, mohla by sa mu zakrútiť hlava z toľkej červene a rubínu, čo ho obklopí, vychádzajúc z diel. Preto je lepšie kráčať pomaly od diela k dielu, obdivovať jeho silu a potom prejsť do ďalšej miestnosti, kde sú obrazy z iného súdka – tanečnice, večernice či iné krásne ženy odeté do šiat, ktoré im ušil na mieru majster Uhnák. Sú pôvabné, vznešené, vzletné, charizmatické i vábivé.

Výstava potrvá do 5. augusta, odporúčame vám ju navštíviť.

Viera Dusíková

Diela sú plné energie a sily.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav