Rómov i políciu lákajú zázraky liečiteľa

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. júla 2018, 18:00

Zázračné vyliečenie malého piešťanského Róma miestnym „gadžom“ Mariánom z Vodárenskej ulice láka do kúpeľného mesta početné skupiny tohto etnika. Už niekoľko dní sa zdržujú na území Pažitského parčíka, kam medzi nich „liečiteľ“ chodí.

piestany parcik liecitel
Predstavitelia polícií sa s miestnym vajdom dohodli na udržiavaní poriadku. (Autor: gak)

„Sme tu, aby nás zbavil bolestí a chorôb,“ uviedol jeden z miestnych Rómov. „On je Ježiš! Veríme, že keď sa nás bude dotýkať, uzdravíme sa,“ dodal s tým, že si neželá, aby sme ho „kamerovali“.

Na zhromaždenia Rómov v parčíku už poukazovali mnohí Piešťanci, ktorí sa sťažovali najmä na neporiadok a vykonávanie potrieb v blízkosti rodinných domov. Cez deň ich tam veľa nebýva, až večer sú ich tam aj dve stovky a čakajú na zázrak. Na takéto zhromaždenie však nepotrebujú žiadne povolenie.

romovia parcik liecitel
Po Rómoch ostáva v parčíku takýto neporiadok.

„Situáciu sme riešili na mestskom úrade so zodpovednými pracovníkmi, so Službami mesta Piešťany, s mestskou políciou aj so zástupcami samotnej rómskej komunity. Keďže ich stretnutie nie je nezákonné, mestská polícia zvýši dohľad v tejto lokalite, aby nedochádzalo k znečisťovaniu prostredia, neprimeranému hluku, prípadne iným problémom,“ informoval v pondelok agentúru SITA o zhromaždení primátor Tamajka.

romovia parcik liecitel
Kým niektorí sa pustili do upratovania, „vyvlení“ polihovali v tráve.

V utorok ráno dve hodiny zasadala „bezpečnostná rada mesta“ a zhodla sa na tom, že situáciu bude polícia naďalej monitorovať. „Robíme, čo nám zákony umožňujú. Nateraz sme sa s vajdom dohodli, že nebudú robiť neporiadok a ten aktuálny po sebe aj upracú,“ uviedol na „mieste činu“ náčelník piešťanskej mestskej polície Marcel Mihalik. Jeho kolegovia aj predstavitelia štátnej polície zároveň začali koordinovať upratovanie parčíka a Rómom rozdali plastové vrecia. Tí sa bez reptania hneď pustili do práce.

Keď však prišlo na údajného liečiteľa, nepovedali nič. Ani kedy medzi nich chodí. Že kým tam budú policajti a médiá, sa neukáže. Na to štátni policajti sucho konštatovali, že tak majú smolu, lebo oni tam budú stále a zázračné seansy tak nebudú.

romovia parcik liecitel
Do upratovania sa zapojili aj ženy s deťmi a onedlho bolo v parčíku čisto. Ale dokedy…

Pažitský parčík je vlastne bývalý starý cintorín, kde sa „liečiteľovi“ Mariánovi mala zjaviť Panna Mária a odovzdať mu silu, aby mohol uzdravovať chorých. Údajne pomohol malému Rómovi, s ktorým sa chceli stretnúť aj policajti, aby sa s ním porozprávali. Tiež ich zaujímalo, či si za túto pomoc záhadný liečiteľ niečo pýta. Hoci Rómovia svorne tvrdia, že všetko je zadarmo, polícia má indície, že za „zázračné objatie“ sa platí.

Najviac Rómov sa v parčíku sústreďuje až po 17. hodine. Takto to tam vyzeralo v pondelok podvečer.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek