Prepojenie kúpeľného mesta zo severu na juh cyklochodníkom opäť o čosi reálnejšie

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. júla 2018, 12:00

Ďalšia z etáp cyklochodníka, ktorý v konečnej verzii prepojí najjužnejšiu časť Piešťan – Lodenicu s najsevernejšou – letiskom, sa môže stať realitou. Projekt predstavili komisii pre výstavbu a dopravu v pondelok 9. júla jeho autori – krajinná architektka Eva Wernerová a dopravný projektant Stanislav Chmelo.

Plánovaný cyklochodník bude pokračovaním cyklochodníka popri Dubovej za Priorom a cyklistov privedie až k Vodárenskej ulici. © autor projektu: Eva Wernerová

„Trasa budúcej cyklistickej cesty a pešej komunikácie bude kopírovať tok Dubovej zatrubnený pod zemou, povedie poza existujúce ihrisko, popred mostík za Billou a medzi tokom a pozemkom Billy sa prevedie spolu s peším chodníkom cez zelenú plochu k Žilinskej ceste. Tam cyklisti a ‚pešiaci‘ prejdú v mieste prechodu na druhú stranu štátnej cesty Žilinská – Bratislavská a budú mať možnosť smerovať ku ‚Kocke‘ alebo smerom k sídlisku Vodárenská. Tam bude dočasne trasa ukončená do spracovania ďalšej etapizácie,“ uvádza sa v dôvodovej správe, ktorá poputuje aj na schválenie mestskému zastupiteľstvu.

Eva Wernerová na rokovaní mestskej komisie uviedla: „Táto etapa revitalizácie vodného toku Dubová podstatným spôsobom priblíži konečné prepojenie cyklocestou južnú časť mesta s jej severnou.“

Zámer prepojiť mesto z juhu na sever cyklotrasou sa zrodil ešte pred rokom 2010. Jeho výstavbu však v minulosti prerušila hospodárska kríza, čoho následkom bolo menej financií z podielových daní od štátu na účte mesta, ale aj zmena vo vedení radnice.

V súčasnosti sa mimo ciest preťažených automobilovou dopravou bez zosadnutia z bicykla dá dostať od Lodenice až po Prior. Ak ďalšia etapa cyklotrasy dostane od poslancov zelenú, po jej dostavbe sa cyklisti dostanú bezpečne až na sídlisko Vodárenská. Pri Pažitskom moste sa na túto cyklocestičku budú môcť napojiť aj cyklisti zo starých Piešťan a mimo hlavných ciest prejsť až do rekreačnej zóny na nábreží Sĺňavy.

Radnica výstavbu tejto etapy cyklochodníka plánuje financovať z eurofondov, čo má však zádrhel. Takmer celá trasa vedie po mestských pozemkoch okrem krátkeho úseku okolo Billy, kde pozemky patria obchodnému reťazcu. Billa chce mestu požadovaný pozemok dať do užívania len podnájomnou zmluvou.

Pre financovanie z eurofondov však musí mesto vydokladovať vlastnícky vzťah k pozemkom v celom úseku v zmysle európskych smerníc, a to odkúpením alebo nájomnou zmluvou. A tak sú v zásade dva spôsoby, ako si s týmto problémom poradiť. Ak sa radnica nedohodne s obchodným reťazcom o dlhodobom prenájme tohto krátkeho úseku, o eurofondy sa bude uchádzať len na úseky na svojich pozemkoch a výstavbu cyklochodníka okolo Billy by mesto financovalo z vlastného rozpočtu.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav