SPARKS – KIMONO MY HOUSE (1974)

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 15. júla 2018, 20:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Island

Nájsť tretí album amerického zoskupenia The Sparks je fetišom a jednou z najväčších rozkoší, situovaných do obchodov s vinylovými doskami. Prečo? Bratia Ron a Rusell Maelovci sa tu zapájajú do glamovej vlny rockovej hudby s nešetrne ironickým, performerským potešením.

Kimono My House je v prvom rade virtuóznou radosťou z nebrania nikoho a ničoho vážne. Už názov albumu je slovnou hračkou odkazujúcou na skladbu Come On-A My House speváčky z 50. rokov, Rosemary Clooney. Skladby Amateur Hour, Falling in Love with Myself Again, Thank God It´s Not Christmas pokračujú v rozvíjaní konceptu neutíchajúcej hry, v ktorom sa so Sparks nemôže nielen na tomto albume, ale naprieč celou diskografiou vyrovnať azda žiadna zo skupín 70. rokov.

Popovosť zvuku je tu skôr komentárom popovosti dobového zvuku, karikatúrou a hyperbolizovaním jeho okázalých trblietajúcich sa výstredností. Tieto postupy vrcholia najmä v textovej stránke albumu, ktorej nerobí problém vyvážene miešať gýč s nonsensom. A o tom je celý album. O práci a narábaní s neistými prvkami, vytvárajúcimi dojem „škádlivej“ ľahkovážnosti a malichernosti.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava