Plány hádzanárov očami Petra Palca

  • Šport / Hádzaná
  • 15. júla 2018, 16:00

Zdá sa, že hádzaná v Piešťanoch po rokoch stagnácie znova ožíva. Presne po dvoch desaťročiach sa v našom meste bude od jesene hrať najvyššia slovenská hádzanárska súťaž – extraliga, ktorú si zverenci trénera Martina Nedorosta vybojovali v baráži s Malackami. Ďalšou priaznivou správou je, že hádzanári by sa mali v najbližších rokoch dočkať vlastnej haly, sľubne sa rozbieha aj práca s mládežou.

Piešťanskí hádzanári si po 20 rokoch zahrajú extraligu. © Marek Bučko

Aj na tieto témy sme sa pozhovárali s prezidentom MHK Piešťany Petrom Palcom.

Ako to vyzerá s medializovanou výstavbou novej hádzanárskej haly, kde bude umiestnená a kedy by mala byť postavená?

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili predbežný súhlas s výstavbou športovej haly v areáli Základnej školy na Mojmírovej ulici (bola to jedna z troch alternatív). Aktuálne prebieha rokovanie medzi Slovenským zväzom hádzanej, Slovenským olympijským výborom a ministerstvom školstva o termínoch a spôsobe realizácie projektu výstavby športovej infraštruktúry. Podľa posledných informácií sa do tohto projektu prihlásilo 13 samospráv a aktuálne záleží na politickom rozhodnutí o vyčlenení finančných prostriedkov na realizáciu jednotlivých projektov. Pri tejto príležitosti by som veľmi rád ocenil porozumenie členov komisií, rady aj zastupiteľstva, ktorí výraznou väčšinou podporili realizáciu tohto projektu.

V budúcej sezóne si zahráte extraligu. Tá sa bude hrať v Diplomat aréne. Už ste sa dohodli a podmienkach prenájmu?

Áno, akceptovali sme podmienky Ing. Miroslava Neráda. Som veľmi rád, že nám vyšiel v ústrety s tréningovými hodinami aj zápasmi.

Diplomat aréna nie je lacná. Budú v nej trénovať aj vaše mládežnícke družstvá?

Diplomat aréna slúži primárne pre basketbal a o tréningoch mládeže v nej sme neuvažovali. Naše mládežnícke družstvá trénujú v školských telocvičniach, kde však pociťujeme obrovský problém s ich obsadenosťou. Najviac tréningov absolvujeme na ZŠ Mojmírova, kde, ak nám to počasie dovolí, využívame hlavne vonkajšie ihrisko, ktoré je jedinou dostupnou alternatívou na tréning na ihrisku s regulárnymi rozmermi hádzanárskeho ihriska v Piešťanoch. Toto je aj hlavným dôvodom, prečo sme sa rozhodli zorganizovať letný mládežnícky hádzanársky kemp v SOU Šaľa-Veča. S radosťou môžem konštatovať, že sa ho zúčastnia takmer všetky deti kategórie mladších žiakov, starších žiakov a aj novovzniknutého družstva starších žiačok.

Po zbúraní hádzanárskej haly pri zimnom štadióne ste prišli nielen o vlastné ihrisko, ale postupne aj o mládežnícke družstvá. V posledných rokoch sa však ich činnosť obnovila. Koľko mládežníckych družstiev momentálne MHK má?

Asi pred tri a pol rokom rozbehol Ján Derďák krúžok hádzanej pri CVČ Ahoj a postupne sa pridalo toľko detí, že sme v sezóne 2016/2017 mohli do súťaže prihlásiť mladších žiakov. O rok neskôr sme už mali prihlásené do súťaží tri družstvá a v ročníku 2018/2019 plánujeme mať v súťaži až šesť tímov – tri družstvá prípraviek, družstvo mladších a starších žiakov a aj družstvo starších žiačok. Tu sme však narazili na limity dostupnosti tréningových plôch a niektoré tréningové jednotky budeme musieť mať mimo Piešťan, konkrétne v Drahovciach. Družstvá prípraviek trénuje Ján Derďák, mladších žiakov Eduard Ochotnický, staršie žiačky Marcel Majerník a starších žiakov vediem ja.

Prezident MHK Peter Palec.
V Piešťanoch majú v dievčenskej kategórii prím basketbalové Čajočky. Teraz budú mať dievčatá aj oddiel hádzanej…

Spolu s chlapcami hrávalo v súťaži aj viacero dievčat a nakoniec sa ich nazbieral dostatočný počet, aby sa z nich vytvorilo samostatné družstvo. Ich zanietenie a účasť na tréningoch je dokonca vyššia ako u chlapcov, takže sme všetci nesmierne radi, že po viac ako štyridsiatich rokoch budú dievčatá z Piešťan súčasťou hádzanárskeho kolotoča.

Keďže nemáte vlastnú halu, činnosť klubu je finančne náročná. Máte už nejakých sponzorov?

Našimi najväčšími sponzormi sú rodičia detí. Bez ich finančnej podpory by účasť družstiev v súťaži nebola možná. Veľmi ma mrzí, že sa nám nepodarilo presvedčiť prípadných sponzorov o efektivite prostriedkov vynaložených na šport. Avšak toto je aj otázka legislatívna, daňová a spoločenská, preto podnikatelia nemajú veľký záujem podporovať šport. Som však rád, že to chápu naši tréneri, ktorí venujú svoj čas deťom bez nároku na odmenu, vo svojom voľnom čase.

Ako je to s podporou vedenia mesta a jeho poslancov?

Každoročne sa zúčastňujeme výzvy mesta na dotáciu športových aktivít a takto získané prostriedky nám pomáhajú uhradiť časť nákladov za prenájmy telocviční. Jediný problém však vidím vo výške samotnej dotácie, kde pre všetky športy v Piešťanoch bola v roku 2018 vyčlenená suma 15-tisíc eur, kým napríklad v susednom Hlohovci dostali hádzanári podľa medializovaného vyjadrenia hlohovského primátora len na mládež 60-tisíc eur. A to ešte nemusia platiť nájom za halu, ktorú majú v správe od mesta.

Vďaka zlikvidovaniu bývalej haly chýbajú momentálne v Piešťanoch mladí hráči. Extraligu ste vybojovali s našimi veteránmi a hosťujúcimi hráčmi. Rátate aj so vznikom dorasteneckého družstva?

Postupne, ako nám vyrastajú hráči, prirodzene sa posúvajú aj vo vekových kategóriách. Samozrejme, radi by sme v budúcnosti vytvorili družstvo dorastencov, avšak toto je podmienené dostupnosťou ihriska, ktoré aktuálne nemáme. Dorastenci už nemôžu trénovať v malých školských telocvičniach určených na hodiny telesnej výchovy, a nie na výkonnostný, respektíve vrcholový šport. Preto sme sa snažili na meste spropagovať projekt výstavby športovej infraštruktúry, pretože stavba haly je aktuálne jedinou možnosťou, aby hádzaná mohla v Piešťanoch prežiť. Takto opäť narážame na problém nezmyselného zbúrania funkčnej hádzanárskej haly.

Počas minulého leta ste využívali na tréning ihrisko na ZŠ Mojmírova. Budete tam trénovať aj cez tieto prázdniny?

Určite áno. Vonkajšie ihrisko na Mojmírovej ulici je pre nás najlepšou alternatívou na letnú prípravu detí.

Štefan Gregorička

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila