Ako predĺžiť čerstvosť surovín až dvakrát dlhšie?

  • Inzercia
  • 14. júla 2018, 10:00

Správne uskladnenie potravín je podstatné pre uchovanie živín, vitamínov, zabezpečenie dlhšej trvácnosti. Hlavne počas horúcich letných dní by sme mali myslieť na správne uskladnenie a aj na prepravu potravín. Preto sme sa spýtali odborníka na bielu techniku, ako správne uskladniť potraviny v chladničke.

Ako predĺžiť čerstvosť surovín až dvakrát dlhšie?

Správne uskladnenie potravín je podstatné pre uchovanie živín, vitamínov, zabezpečenie dlhšej trvácnosti. Hlavne počas horúcich letných dní by sme mali myslieť na správne uskladnenie a aj na prepravu potravín. Preto sme sa spýtali odborníka na bielu techniku, ako správne uskladniť potraviny v chladničke.

Aké sú najlepšie teploty v chladničke?

Správna teplota by mala byť do 5 °C, v mrazničke do -18 °C. Moderné chladničky a mrazničky, prípadne kombinované chladničky s mrazničkou si vedia už samy nastaviť teplotu a poradia, kam a na ako dlho treba potraviny uskladniť.

Aké najnovšie technológie využívajú chladničky?

Technológia TwinTech kombinuje v sebe dva chladiace systémy, ktoré vytvoria najlepšie prostredie s optimálnou rovnováhou chladu a vlhkosti. Cirkuláciou vzduchu sa chráni a maximalizuje čerstvosť potravín a ich chuť. V mrazničke vládne suchý vzduch, ktorý bráni vzniku nežiaducej námrazy (no-frost).

Systém MultiFlow zaistí perfektnú čerstvosť v celom priestore chladničky vďaka systému cirkulácie vzduchu vpredu, vzadu, hore aj dole a udržuje vlhkosť a vzduch rovnomerne. Vďaka tomu vydržia potraviny oveľa dlhšie.

Ďalšou technológiou je VitaFresh. Narába s dvomi teplotnými zónami a prispôsobí sa rôznym druhom potravín. Pri mäse a rybách môžete nastaviť prúdenie suchého vzduchu a v priehradke s ovocím a zeleninou si zasa prispôsobíte vlhkosť podľa druhu. Touto technológiou si potraviny udržia čerstvosť až dvakrát dlhšie.

Kde je najlepšie uskladniť ovocie a zeleninu?

Nezabalená v spodných BioFresh boxoch tak, aby v nich mohol prúdiť vzduch na udržanie ideálnej teploty presne nad bodom mrazu, aby si uchovala čerstvosť, uhľohydráty, minerály a vitamíny. Napríklad banány by sa nemali skladovať v priehradke, pretože nie sú zvyknuté na chlad. Tropické ovocie zreje aj po odtrhnutí a čerpá k tomu všetky svoje zložky, preto by mal mať box v chladničke nastavenú vlhkosť na vysokú hodnotu a teplotu okolo 6 °C.

A čo mäso a ryby?

Mäso, syr a ich výrobky sú bohaté na prírodné zdroje bielkovín. Ich skladovanie je veľmi náročné a správne umiestnenie je vo vrchných priestoroch chladničky. Nízka vlhkosť a teplota prostredníctvom funkcie DrySafe tesne nad bodom mrazu zamedzí činnosť mikroorganizmov.

Bohatým zdrojom minerálnych živín, aminokyselín, proteínov a omega 3 a 6 mastných kyselín sú práve čerstvé ryby a morské plody. Ich nevýhodou je, že sú veľmi citlivé a rýchlo sa kazia. Preto by sa mali skladovať tesne nad bodom mrazu s nízkou vzdušnou vlhkosťou. Úložné boxy s technológiou BioFreshPlus pri teplote -2 °C zabezpečujú predĺženie čerstvosti.

Čo odporúčate pre veľké domácnosti?

Priestranné a veľké side-by-side americké chladničky. Okrem veľkého priestoru poskytujú aj ďalšie vymoženosti ako vlastný výrobník ľadu s objemom 36 litrov a viac. Americké chladničky využívajú systém Moist Balance Crisper, ktorý vyparenú prebytočnú vlhkosť z potravín kondenzuje na mriežke a zamedzuje jej krútenie okolo potravín, čím sa vyrovnáva vlhkosť. Udrží o 20 % lepšiu vlhkosť oproti klasickým chladničkám. Pure´ N´Fresh filter čistí vzduch a minimalizuje zápachy prostredníctvom uhlíkového dezodoračného prostriedku a naspäť ho odošle cez tri rôzne úrovne Fresh Shower. Niektoré americké chladničky majú svoj vlastný zásobník na vodu. Stačí ho len naplniť a umiestniť chladničku kdekoľvek, aj tam, kde sa nenachádza prívod vody.

Vedia chladničky aj samy informovať o problémoch, prípadne o chýbajúcich potravinách?

Home Connect zabezpečí, že si uvaríte kávu cez WiFi, večeru upečiete cestou z práce a obsah chladničky skontrolujete priamo z obchodu. Stačí pripojiť chladničku na smartfón či tablet. Systém Smart Diagnosis zasa podáva hlásenia o technickom stave a vie sa pripojiť na najbližší autorizovaný servis. Prostredníctvom komunikácie s počítačom vykoná rýchlu diagnostiku a podá informácie o možnosti opravy a údržby na mobil.

Pri výbere chladničky je dôležité myslieť na úsporu energie, financií a pridané funkcie. Radi vám poradia naši odborní predajcovia priamo v predajni OC DOMOSS na Bratislavskej ceste alebo na webovej stránke www.domoss.sk.

 

5 tipov a rád:

  1. Chladničku nikdy neprepĺňajte.
  2. Nakúpené potraviny ukladajte do chladničky čo najskôr po zakúpení.
  3. Zabezpečte uskladnenie potravín tak, aby sa navzájom nekontaminovali napr. pachom.
  4. Otvárajte chladničku na čo najkratšiu dobu.
  5. Pravidelne chladničku, mrazničku rozmrazujte a dôkladne vyčistite.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava