Manažérska práca Tamajku má dohru na súde

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. júla 2018, 12:00

Súdne ťahanice vďaka manažérskej „práci“ primátora mesta Miloša Tamajku mali minulý štvrtok na Okresnom súde v Piešťanoch svoje pokračovanie. Na druhom pojednávaní sa prerokovávala žaloba vyhodenej riaditeľky bytového podniku Evy Kollárikovej voči jej niekdajšiemu zamestnávateľovi vo veci riadne neukončenej pracovnej zmluvy.

Súčasná stavba parkoviska vzišla z verejného obstarávania o 30-tisíc eur drahšie, ako ho chcela vybudovať Kolláriková. (Autor: pror)

Prvé pojednávanie pred okresným súdom sa uskutočnilo v marci. Z neho vyplynulo, že Eva Kolláriková bola konateľkou i ekonomickou námestníčkou Bytového podniku Piešťany do 22. decembra 2016. V tom čase sa primátor Miloš Tamajka stal jediným členom valného zhromaždenia mestskej eseročky a jedným z jeho prvých krokov bolo odvolanie Kollárikovej z postu konateľky.

Na jej miesto ustanovil radničného právnika Pavla Vermeša. Ten potom rozhodol, že jej pracovná zmluva na funkciu ekonomickej námestníčky nie je platná a Kollárikovej neumožnil vrátiť sa späť do zamestnania. Tvrdil, že v bytovom podniku pôsobila len na základe mandátnej zmluvy ako konateľka v zmysle obchodného zákona a valné zhromaždenie je platnosť v závere roka ukončilo, čiže na jej pôsobenie v bytovom podniku sa nevzťahuje zákonník práce.

Počas minulotýždňového pojednávania pred súdom vypovedali dvaja svedkovia. Okrem niekdajšieho spolukonateľa Jána Ballaya, ktorý odišiel do dôchodku z postu riaditeľa bytového podniku v roku 2013, si sudkyňa predvolala i Vermeša, ktorý Kollárikovej pôsobenie v tejto spoločnosti v januári 2017 ukončil.

Ján Ballay vo svojej výpovedi uviedol, že s E. Kollárikovou boli zamestnancami bytového podniku ešte v časoch, keď to bola mestská akciovka. „Potom v roku 1999 mesto rozhodlo, že táto príspevková organizácia sa zmení na spoločnosť s ručením obmedzeným, a odvtedy sme boli eseročka. Ja som sa stal s pani inžinierkou jej konateľom. Na zakladajúcej schôdzi prijalo mestské zastupiteľstvo taký úzus, že budú dvaja konatelia. Ja som mal byť konateľ- riaditeľ, pani Kolláriková konateľka – ekonomická námestníčka,“ vysvetlil sudkyni Ballay.

Zároveň potvrdil, že on ako riaditeľ eseročky s Kollárikovou mal podpísanú pracovnú náplň v zmysle zákona týkajúceho sa zamestnancov. Ballay tiež uviedol, že i on v obdobnom postavení konateľa ako Kolláriková bol braný ako zamestnanec so všetkými právami a povinnosťami, ktoré vychádzali aj s odborármi uzavretej kolektívnej zmluvy. A ako riadny zamestnanec v roku 2013 aj odchádzal do dôchodku.

Súdu potvrdil, že za jeho riaditeľovania Kolláriková zodpovedala za ekonomický chod bytového podniku a ako riadna zamestnankyňa vo funkcii námestníčky riadila dve ekonomické oddelenia.

„Vychádzajúc z predložených dokumentov a vychádzajúc z uznesenia valného zhromaždenia z roku 1999 mám za to, že v uznesení sa konštatuje, že sú dvaja konatelia, ktorí vykonávajú a sú zástupcami tejto eseročky na základe poverenia valného zhromaždenia. Čiže bola medzi nich rozdelená pôsobnosť rovnakým dielom. Bol tam dodatok, že má byť spracovaná nejaká obdoba manažérskej zmluvy, mám za to, že to mala byť mandátna alebo príkazná zmluva. Z tých ďalších vecí neviem, nedostal sa mi takýto dokument, nebola mi predložená žiadna takáto zmluva,“ tvrdil však pred súdom Vermeš.

K vyrieknutiu definitívneho rozsudku však na štvrtkovom zasadnutí nedošlo. Právna zástupkyňa bytového podniku žiada ešte vypočuť primátora Tamajku a súčasného riaditeľa mestskej eseročky Viliama Hubinského. Sudkyňa tak pojednávanie odročila na september.

Pripomeňme si však udalosti, ktoré predchádzali vyhodeniu Kollárikovej z bytového podniku. Do decembra roku 2016 tvorilo valné zhromaždenie spoločnosti všetkých 21 mestských poslancov. Tesne pred Vianocami sa však Tamajka rozhodol, že poslancov na rozhodovanie v tomto strategicky dôležitom mestskom podniku nepotrebuje a rozhodol sa za valné zhromaždenie považovať len sám seba. Potom odvolal dovtedajšiu konateľku a na jej post ustanovil Vermeša. Dôvody mali byť vraj šafárenie v bytovom podniku a plánovaná stavba údajne predraženého parkoviska na Školskej ulici.

Ani po viac ako roku sa však žiadne šafárenie nepreukázalo, bytový podnik stavia parkovisko podľa rovnakého projektu, ako plánovala Kolláriková, len s rozdielom, že súčasnému riaditeľovi vyšla cena stavby pri verejnom obstarávaní dodávateľa o približne 30-tisíc eur drahšie, ako bola víťazná ponuka súťaže, ktorú Vermeš po svojom nástupe na post konateľa zmaril. No a navyše Vermeša po roku užívania si funkcie konateľa postretol rovnaký osud ako Kollárikovú. Tamajka ho z tohto postu v závere minulého roka odvolal.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina