Peniaze prehajdákané pre „našich“

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. júla 2018, 11:00

Všetko by bolo v poriadku, ak by Rezort Piešťany (Rezort)utrácal financie v zmysle ich určenia podľa zákona 91/2010, ako aj podľa zákonov o účtovníctve či zákona o verejnom obstarávaní. To sa však v žiadnom prípade podľa správy hlavného kontrolóra či dozornej rady nedeje. V zmysle akcií, ktoré Rezort zo svojich prostriedkov platí, uhrádza napríklad také, ktoré vôbec nie sú v jeho štatúte, prípadne platí faktúry pre „našich“.

Tremboš s Hudcovičom rozdávajú zákazky bez výberových konaní a peniaze Rezortu putujú aj na akcie poslancov z klubu Spoločne pre Piešťany. (Autor: pror)

A tak napríklad v septembri 2017 zaplatil za upratovanie detského ihriska či okolia domova sociálnych služieb Domum a Vážskeho ostrova Lido dohromady viac ako 400 eur. Poslanec z politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP) Tomáš Hudcovič to však následne mediálne odprezentoval ako prácu aktivistov s bezdomovcami pod jeho vedením.

Svojim ľuďom vie Hudcovič cez Rezort tiež prispieť. Tristo eur na občerstvenie paralympionika Jozefa Metelku dostalo občianske združenie (OZ) poslanca za SpP Michala Fialu. Ďalších 300 eur dostal Fiala cez svoje OZ za domček na akcii Cesta rozprávkovým parkom a podľa správy hlavného kontrolóra Rezort tiež Fialovi zaplatil za exteriérové mapy a informačné vitríny 2370 eur.

Ďalších 2100 eur išlo v závere minulého roka pre Hudcovičovho kamaráta a spolužiaka Andreja Klimeka za aktualizáciu webovej stránky, ktorú stihol podľa vyplatenej faktúry odovzdať za tri dni od vystavenia objednávky, o čom sme zverejnili informácie už vo februári tohto roka. Ale navyše, ako konštatuje zápisnica dozornej rady Rezortu, Hudcovičov kamarát dostal zaplatené v decembri 2017 za robotu, ktorú nemal dokončenú ani v tohtoročnom apríli.

To však nie je jediné podivné bačovanie v Rezorte. Podľa zverejnených faktúr za „Spracovanie databáz a vyhodnotenie výsledkov dotazovaných prieskumov zameraných na návštevníkov mesta Piešťany, jeho obyvateľov i podnikateľské subjekty pôsobiace v cestovnom ruchu a vyhodnotenie vybraných štatistických informácií o vývoji“, zaplatil Rezort firme SYSTEM SOLUTIONS, s.r.o., zo Žiliny, 12 408 eur.

Na tejto platbe je však viacero podivností. Jednak to, že Tremboš firmu vraj vyberal pomocou prieskumu trhu na internete, no tá nemá internetovú stránku, ale aj to, že Tremboš má k vedeniu spoločnosti veľmi blízko. Tiež je divné, že prácu si objednal u firmy v Žiline, no prieskum robili študenti z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde zrejme len náhodou pracuje Trembošova manželka.

Rovnakému tímu ako v predchádzajúcom kšefte, ale vraj tentoraz za spracovanie grafov z predchádzajúceho prieskumu, zaplatil Rezort 8040 eur. Dielo sa však zrejme záhadne stratilo alebo do Rezortu ani nedorazilo, nakoľko ako dozorná rada vo svojej správe píše, pri kontrole jej nebol doložený žiadny takýto materiál a ani nie je evidovaný v došlej pošte či v e-maile. Za čo teda vlastne Rezort zaplatil osemtisíc, netuší zrejme okrem Tremboša s Hudcovičom nik.

Ďalej dozorná rada konštatuje presne to isté, čo my vo  februári. Rezort pod vedením Tremboša a Hudcoviča si dodaný fotografický materiál neošetruje zmluvami podľa autorského zákona, a tak mu v budúcnosti hrozia veľké škody.

Dozorná rada vo svojom zápise potvrdzuje naše zistenia, že aktualizáciu webu zo záveru minulého roka za 3600 eur Rezort nevie preukázať. Nevie však doložiť ani údajné reklamné kampane na Facebooku, za ktoré vlani zaplatil 3000 eur.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund