Oblastná organizácia Rezort Piešťany a jej poslanie v kúpeľnom meste

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. júla 2018, 12:00

Oblastné organizácie cestovného ruchu začali na území Slovenska vznikať podľa zákona č. 91 z roku 2010. Ich cieľom a úlohou je združovať samosprávy, ale i privátny sektor za jediným cieľom, a to je podpora návštevnosti regiónu, ktorý zastupujú. Za týmto účelom vznikol v Piešťanoch subjekt, ktorý nesie názov Rezort Piešťany.

Na aktualizáciu webu Rezortu išli v závere roka tisíce eur. Dozorná rada zaplatenú prácu nedokázala dohľadať.

Rezort Piešťany (Rezort) funguje z finančných príspevkov jeho členov a štátnej dotácie. V Piešťanoch vznikol v roku 2012 a zakladajúci členovia boli Mesto Piešťany, Slovenské liečebné kúpele Piešťany, obce Banka a Moravany nad Váhom a hotely Sandor Pavillon, Máj a Park. V tom roku mesto a kúpele vložili do Rezortu svoj členský príspevok vo výške 19-tisíc eur a zvyšní členovia všetci rovnako po tisícke. Štát následne Rezortu vyplatil dotáciu v objeme 90 percent členských príspevkov.

V súčasnosti Rezort združuje mesto Piešťany, obce Ostrov, Veľké Orvište a Moravany nad Váhom a podnikateľské subjekty Zuckmann Villa, Winter média, Slovenské liečebné kúpele Piešťany, Medical Wellness Hotel Máj a Hotel Park Piešťany.

Od roku 2015 prišlo postupne k dramatickým zmenám vo vedení Rezortu, ako aj v jeho financovaní. Kým v predchádzajúcich obdobiach bol predsedom predstavenstva vždy primátor, nový prvý muž mesta po voľbách v 2014, Miloš Tamajka, sa o túto pozíciu neuchádzal, a tak Rezort mocensky ovládol poslanecký klub Spoločne pre Piešťany (SpP) a dosadil za predsedu predstavenstva Petra Tremboša.

Potom vďaka svojej väčšine hlasov v mestskom zastupiteľstve začalo politické zoskupenie SpP presúvať z mestského rozpočtu každým rokom podstatne viac peňazí ako v predchádzajúcich obdobiach. A podľa súčtu uhradených faktúr v roku 2015 Rezort hospodáril s 65 752 eur, v roku 2016 s 88 283 eur a v roku 2017 táto suma rapídne stúpla na hodnotu 208 578 eur. Na základe toho, že štát uvoľňuje dotáciu vo výške 90 percent členských príspevkov za predchádzajúci rok a mesto Piešťany nalialo do kasy Rezortu až 180-tisíc eur, sa dá predpokladať, že v tomto roku bude Rezort hospodáriť s objemom financií atakujúcim hranicu 400-tisíc eur.

Jozef Vojčiniak


Nakoľko Tremboš s Hudcovičom odmietajú poslancom vysvetliť účelnosť použitia vynaložených finančných prostriedkov mesta, ktoré do Rezortu Piešťany každoročne putujú, rozhodol sa jeden z členov tejto oblastnej organizácie cestovného ruchu vystaviť pre redakciu Piešťanského týždňa plnú moc z dôvodu, aby sme poslancom a verejnosti priniesli informácie o tom, čo sa v Rezorte deje s peniazmi daňových poplatníkov i s finančnými prostriedkami jeho členov.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek