Prišiel aj legendárny Baláž

  • Šport / Ostatné športy
  • 10. júla 2018, 18:00

Veľkú cenu Piešťany 2018 sprevádzal tradične bohatý sprievodný program. Na letisko tentoraz prišiel po rokoch aj legendárny slovenský pretekár Peter Baláž, ktorý spolu s ďalšími veteránmi vystavil v depe historické motocykle.

Peter Baláž spolu s predsedom PMK Milošom Klucom. © FB PMK

„Už minulý rok som sa na Veľkej cene Piešťany bol pozrieť a Piešťanský motocyklový klub to mal perfektne zorganizované. Preteky boli výborné a pre jazdcov aj fanúšikov je výborné, že sa motocyklové preteky v Piešťanoch obnovili,“ uviedol desaťnásobný majster Československa.

Tento rok však bol Peter Baláž spoločne so skupinou ďalších veteránov aj súčasťou sprievodného programu, keď na letisku vystavili viaceré zaujímavé historické motocykle. „Prišli sme tam viacerí veteráni s pretekárskymi motorkami, ktoré si ľudia mohli pozrieť. Ja som vystavil môj motocykel, na ktorom som jazdil v roku 1976 ako továrenský jazdec značky JAWA, a takisto aj Walter ČZ, na ktorom jazdil Edo Bertoli. Starší pamätníci si tak môžu pripomenúť, na čom tento legendárny Piešťanec jazdil. Na tú dobu to bol veľmi rýchly motocykel,“ pokračoval legendárny jazdec.

Veteráni na čele s P. Balážom však motocykle len nevystavili, dokonca počas obednej prestávky vyšli aj na trať a predviedli sa v plnej paráde. „Všetci, ktorí prišli, sa chceli previezť aj po trati. Nebola to žiadna rýchlovka, ale len ukážková jazda pre fanúšikov,“ konštatoval P. Baláž.

Legenda motoršportu si zaspomínala aj na staré časy, keď sa Cena Slovenska tešila na Slovensku i v strednej Európe veľkej popularite. Na štarte pretekov sa predstavovali svetoví jazdci a na tribúny prichádzalo až stotisíc fanúšikov. „Určite si fanúšikovia pamätajú, keď som sem dotiahol Paola Bianchiho. Naháňali sme sa od štartu až do posledného kola. Mal som potom problémy, niektorí fanúšikovia mi vyčítali, že som ho nechal vyhrať. To nebola pravda. Spravil som všetko, aby som vyhral. Bianchi bol trojnásobný majster sveta, tak som ho, samozrejme, chcel poraziť,“ zaspomínal s úsmevom P. Baláž, ktorý napriek tomu, že má 72 rokov, stále chodí jazdiť Vintage preteky do Španielska, Talianska či ďalších krajín.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek