Do Piešťan zavítali stovky turistov

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 9. júla 2018, 17:00

Do Piešťan zavítali turisti z celého Slovenska ba i zo zahraničia. Viac ako sedemsto registrovaných účastníkov 65. zrazu Klubu slovenských turistov a zároveň 49. stretnutia turistických oddielov mládeže zažilo v našom meste i jeho okolí týždeň plný podujatí, pešej turistiky, spoznávania zaujímavých i historických miest, ale aj zábavy.


Turistika lieči....vieme to predsa všetci. (Autor: Viera Dusíková)

„Najstarším účastníkom piešťanského zrazu bol 86-ročný Ján Šimun zo Žiliny a najmladším Jakubko Haráni z Vrútok, ktorý o pár dní oslávi svoje prvé narodeniny,“ uviedol jeden z piešťanských organizátorov stretnutia, Ladislav Bábik z KST TJ Bezovec Piešťany. 

„Do Piešťan sme prišli takmer všetci turisti z Jablonice.  Sme tu od začiatku podujatia, teda od pondelka 2. júla.  Absolvovali sme komentovanú prehliadku o kúpeľoch i histórii a súčasnosti mesta, na druhý deň sme šli na Zelenú vodu, na Hrad Beckov a do Podolia, kde sa nachádza Park miniatúr slovenských hradov,“ uviedla Oľga Šmídová z Jablonice.

Ona i jej kolegovia si pochvaľovali atmosféru výletu historickým vláčikom z Piešťan do Višňového. „Odtiaľ sme vyšliapali na Čachtický hrad a po prehliadke hradu sa pustili značkovým chodníkom smerom na Veľký Plešivec, Ošmek a z hôr sme zišli dolu do Šípkového. Tam panovala fantastická nálada so živou muzikou, aj občerstvením,“ dodal Jozef Rak, člen KST Jablonica. Partia si užívala aj chvíle na Ahoji, kam účastníci dorazili v sobotu  okolo obeda. 

Zraz turistov

„Snažili sme sa usporiadať zraz tak, aby jeho účastníci mali množstvo zážitkov tak ako to robia napríklad v Stropkove alebo v Svidníku.  Ani tam nejde iba o turistiku, ale aj o poznávanie miestnych kostolíkov, pamätihodností, na trase ľudí víta živá kapela, dá sa tam opiecť špekáčik a k tomu patrí nejaký ten štamperlík. To dotvára atmosféru. My sme si tiež  povedali, že si v cieli zabezpečíme posedenie.

Tak napríklad v Šípkovom nám miestni futbalisti pripravili VIP privítanie. V piatok tam bola výborná atmosféra. Staršie turistky si chceli zamrkotať. Sťažovali si, že sme im vymysleli náročnú trasu a bolia ich nohy. Ale keď zahrala kapela, vyzuli si topánky a na tráve tancovali,“ uviedol šéf piešťanského zrazu, Michal Fiala. Aj v sobotu to na Ahoji vyzeralo podobne.

Ľudia, ktorí prišli do cieľa sa hostili, spievali spolu s harmonikárom Emilom Hanšutom, ktorý  po dvoch dňoch sústavného vyspevovania, pretože spríjemňoval aj cestu vláčikom, takmer ochripel. O bezpečnosť účastníkov na Banke dbali dobrovoľní hasiči z Moravian nad Váhom.

Nemali žiaden vážny prípad, čas preto rozumne využili na drobnú údržbu svetiel ich hasičskej Liazky. V sobotu tam mali svoje zábavky aj deti. Triafali na cieľ zemiakom, alebo v réžii Vidora Topolčianskeho z Piešťan sa pretláčali na kohútích zápasoch.  V nedeľu sa zase mládežníci chystali na kolobežky.

Program nepozostával len zo spomenutých aktivít. Členovia zrazu sa zúčastnili aj púte na Kostelec, vernisáže výstavy Branislava Jakubca – Príroda v srdci. Kto chcel, mohol si zasúťažiť na Dračích lodiach či pobesedovať si s ornitológom Erichom Kubicom.  O kultúrny program sa postarala aj kapela Váh River Band.  Účastníci zrazu pokrstili knihu Čarovné dolné Považie, zažili vystúpenie FS Žito a Ľudovej hudby Petra Obucha,  absolvovali fakultatívny výlet do ľudového múzea v Krakovanoch, videli Očkovskú mohylu, prešli sa novým chodníkom Karla Domina až na Čertovu pec, plavili sa vyhliadkovou loďou po Sĺňave a záujemcovia si zašli aj do Balneologického múzea či do Vojenského historického múzea. Skalní účastníci si domov odniesli i spoločnú fotografiu  s barlolámačom pred kolonádovým mostom. Horám zdar, turistike obzvlášť!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav