ZEAL & ARDOR – STRANGER FRUIT

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 8. júla 2018, 18:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© MKVA

Čo by sa stalo, ak by sa afroamerickí otroci obrátili namiesto Boha k diablovi? S touto ironickou premisou sa na svojom prvom albume Devil is Fine pohrával švajčiarsky hudobník a multiinštrumentalista Manuel Gagneux s projektom Zeal & Ardor. Výslednou podobou idey bola 20-minútová fúzia black metalu, gospelovej a bluesovej hudby. Na novom albume Stranger Fruit táto fúzia ďaleko presahuje opätovný pokus spojiť americké country a black metal na albume Panopticon: The Scars of Man on the Once Nameless Wilderness aj novinku Ámr od stálice avant-metalovej scény Ihsahna.

Najväčšou poslucháčskou devízou novinky Zeal & Ardor je určite fakt, že pri všetkom smerovaní k hudobnej avantgarde ostávajú v princípe chytľavým pesničkovým projektom. Na Stranger Fruit sa nesúrodé hudobné svety navzájom rozširujú, vedú viacsmerný dialóg a počúvanie albumu pripomína hudobnú osemsmerovku. Z najextrémnejších vplyvov dokáže album vyťažiť neočakávané.

Blackmetalové gitarové linky a blast beaty tu vytvárajú motívy autentickejšie a vitálnejšie než väčšina produkcie ortodoxne blackmetalových nahrávok za posledné roky. Zeal & Ardor v nich navyše dokáže nachádzať potenciál, vďaka ktorému hustá sonická lavína nefunguje ako obligátna temnota, ale ako katarzné jadro piesní, vytvárajúce o to zaujímavejšie cesty k hitovo znejúcim refrénovým častiam.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava